mysterie rond verstandskiezen?

Author:
roscoe
Posted:
ma, 08/05/2002 - 21:51
Geachte heer, mevrouw,

Sinds enige tijd beginnen mijn verstandskiezen (met name onder) door te komen. Als gevolg hiervan (althans, dat is wat ik in eerste instantie dacht), lijkt het erop dat mijn onderste voortanden scheef beginnen te staan. Nu las ik echter in een van uw reacties dat dit niet mogelijk is; hetzelfde heb ik kunnen lezen in diverse artikelen. Op vele andere plekken op het Internet (o.a. op die van orthodontisten, andere tandartssites e.d.) lees ik echter dat dit wèl mogelijk is, en dat verstandskiezen zelfs je hele gebit kunnen 'verschuiven'. Nu maak ik mij redelijk druk hierover, met name vanwege het feit dat ik pas over 3 1/2 maand de verstandskiezen kan laten trekken. Kunt u mij vertellen of het mogelijk is dat verstandskiezen voortanden scheef kunnen laten staan, en (zo ja), deze weer recht(er) gaan staan zodra de verstandskiezen verwijderd zijn?

Bij voorbaat dank voor uw reactie,
Nicolaas
sterretje

hoi,

naar mijn mening is het ook zo dat je tanden iets kunnen verplaatsen nadat de verstandskiezen zijn door gekomen.dat heb ik nl zelf ook. het feit dat je pas over 3 mnd aan de beurt bent om ze eruit te laten halen maakt niks meer uit.in feite denk ik ook dat je tanden niet veel rechter meer gaan staan en zo blijven als ze nu zijn helaas.
maar je weet nooit.
succes
di, 08/06/2002 - 20:48 Permalink
de digitale tandarts

Ik zou wel eens willen weten welke tandarts- of orthodontistenwebsites beweren dat verstandskiezen een grote invloed hebben op de postitie van de voortanden, dit is namelijk pertinent niet waar.

Dit werd vroeger (en blijkbaar nog steeds) gezegd omdat het logisch klinkt en omdat het weer een extra reden was om verstandskiezen te trekken.

Gelukkig bestaat er nog steeds wetenschappelijk onderzoek:

Men neme een groep personen van ongeveer dezelfde samenstelling en met verstandskiezen.
Je laat deze groep door het toeval in tweeen delen (bij wijze van spreken door het gooien van een dobbelsteen); bij de ene helft worden de verstandskiezen wel getrokken en bij de andere helft niet.
Je vergelijkt de positie en stand van de snijtanden aan het begin van het experiment met die aan het eind van het experiment en verbindt daar conclusies aan.

Wat blijkt nou? In beide groepen ondergaan de voortanden gemiddeld dezelfde veranderingen, er zijn geen significante verschillen.

Blijkbaar zijn er andere processen verantwoordelijk voor dit fenomeen!!!

Een mogelijke verklaring voor het scheef gaan staan van de ondersnijtanden is de groei van de kaak. Ook al ben je uitgegroeid, de onderkaak groeit in principe heel langzaam nog heel lang door (bij vrouwen mogelijk het hele leven). Hierdoor komen de ondertanden in de verdrukking en kunnen ze scheef gaan staan.

Het laatste woord over dit is nog niet gezegd, maar dat verstandskiezen een grote invloed hebben is een fabeltje.

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-08-07 14:07 ]
wo, 08/07/2002 - 10:53 Permalink
de digitale tandarts

Voor de wetenschappelijk geinteresseerden onder ons zijn er tal van onderzoeken te vinden in pubmed op medline die dit bevestigen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov.
Search string: third AND molar AND crowding

Bijvoorbeeld deze:

The effect of extraction of third molars on late lower incisor crowding: a randomized controlled trial.

Harradine NW, Pearson MH, Toth B.

Division of Child Dental Health, University of Bristol Dental School, U.K.

The problem of late mandibular incisor crowding is a well established phenomenon, the cause of which has been the substance of considerable debate over the years. A central issue is the possible role of the third molars though no definitive conclusions have been consistently drawn. This prospective study was designed to investigate the effects of randomly assigned early extraction of third molars on late crowding of the mandibular incisors. One-hundred-and-sixty-four patients entered the study from 1984 following completion of retention after orthodontic treatment. Seventy-seven patients (47%) returned for records up to a mean of 66 months later, and their start and finish study casts were digitized on a reflex microscope to determine Little's index of irregularity, intercanine width and arch length. Forty-four of the patients had been randomized to have third molars removed. There was no evidence of responder bias. Where third molars were extracted the mean increase in lower labial segment irregularity was reduced by 1.1 mm from a mean of 2.1 mm for the group where third molars were retained (P = 0.15, not statistically significant). This difference was also not considered to be clinically significant. The principal conclusion drawn from this randomized prospective study is that the removal of third molars to reduce or prevent late incisor crowding cannot be justified.
Br J Orthod 1998 May;25(2):117-22

HULP:
lower incisors= ondersnijtanden
third molar=verstandskies/derde molaar
crowding=scheefstand/over elkaar staan van tanden en kiezen




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-08-11 13:53 ]
wo, 08/07/2002 - 12:03 Permalink
sterretje

hoi hoi

ik geloof het allemaal wel maar het is toch ook zo dat je verstandskiezen tegen de kiezen drukken die daar voor staan en zo dat het ietsie over elkaar gaat staan? en als je kaak zogenaamd blijft groeien dan word ie toch groter en heb je toch juist meer ruimte?
ik snap er in ieder geval niks van :wink:
ik kijk wel even op die site vind het wel interessant nl want ik krijg hier op mijn werk ook weleens telefoontjes over.
in ieder geval thanx
zo, 08/11/2002 - 12:25 Permalink
de digitale tandarts

Als je onderkaak groeit lijkt het inderdaad wel logisch dat deze groter wordt. Het is echter natuurlijk wel van belang waar de groei in de onderkaak plaatsvindt!!!
Als de groei plaatsvindt achter het gebied waar je tanden hebt dan is het netto resultaat alleen dat je tanden verder naar voren komen te staan.

De bovensnijtanden en je lippen gaan tegendruk bieden aan de ondertanden die naar voren willen, waardoor deze wat in de verdrukking komen en dus scheef kunnen gaan staan.
Daarkomt bij dat bij iedereen in meer of mindere mate, de tanden per definitie de neiging hebben om naar voren te schuiven. Het komt zelfs voor dat na het trekken van een kies het gat binnen enkele jaren volledig opgevuld is doordat de achterliggende kiezen zijn opgeschoven.

Ga er maar vanuit dat de druk die de verstandskiezen uitoefenen gewoonweg te klein is om significante veranderingen aan de voortanden te veroorzaken.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-08-11 17:40 ]
zo, 08/11/2002 - 13:53 Permalink