Ontsteking onder uitbehandelde kies

Author:
Kaakie
Posted:
di, 11/18/2003 - 10:53
Na een ernstig ongeval heb ik naast verbrijzelde kaakkopjes, gebroken onder en bovenkaak, ook een heleboel afgebroken elementen. De meesten hiervan zijn inmiddels behandeld. Onder een van deze elementen is weer een ontzettende ontsteking ontstaan. De tandarts geeft aan dat herbehandeling geen zin heeft (alle kanalen zijn behandeld) en eigenlijk moet het element getrokken worden. Dit is eigenlijk ook geen optie aangezien er dan te weinig kauwvlak overblijft en er geen brug geplaatst kan worden.

Nu lees ik online dat avitale elementen door het lichaam worden gezien als "gevaarlijk". (er wordt zelfs gesproken over het implanteren van dode elementen bij konijnen die hier binnen 2 uur aan overlijden)Hier zouden (uiteindelijk) kankerverwekkende stoffen uit vrij kunnen komen. Het lichaam bouwt hier zelf een barriere tussen en dat is de (steriele)ontsteking.

Klopt bovenstaand verhaal? Is hier wat tegen te doen? Wanneer je meerdere avitale elementen hebt loop je dan meer risico? Zou een apex resectie nog wat uithalen?

Ik heb een bijzonder goede en kundige tandarts, maar wat betreft informatie voorziening is hij wat terughoudend.

Graag hoor ik van jullie
Ad

Leuke vraag

Dit is een al decennia geleden uit onderzoek gebleken feit. Tenminste, als je de enige onderzoeker die dit heeft onderzocht wilt geloven. Er is nooit door een andere onderzoeker hetzelfde aangetoond - al wil ik best geloven dat een zwaar geinfecteerd object (niet perse kies) wat ergens in je lichaam - bijvoorbeeld in je buikholte - terecht komt aanleiding kan geven tot ernstige problemen.

Daarmee is nog niet gezegd en bewezen dat die problemen a) focaal zijn (dus gerelateerd aan het gebitselement) en b) zich in de kaak op dezelfde wijze voordoen (is een endodontisch behandelde kies per definitie een besmettingshaard?)!

De theorie over focale samenhang heeft vooral aanhangers in de kring van biologische tandartsen. Verder is er weinig steun voor deze theorie, die bij aanhangers onder meer leidt tot het bij voorkeur extraheren van endodontisch behandelde elementen. Wortelkanaalbehandelingen beschouwen aanhangers van deze theorie als risicovol vanwege de veronderstelde gevolgen.

Ad

[ Dit Bericht is bewerkt door: Ad op 2003-11-18 16:38 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: Ad op 2003-11-18 16:39 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: Ad op 2003-11-18 16:41 ]
di, 11/18/2003 - 16:37 Permalink
Kaakie

Bedankt voor uw antwoord. Ik geloof niet zozeer in de theorie van de focale storing. Ik ben wel geintereseerd in de theorie dat dode elementen als schadelijk worden gezien door het eigen lichaam. Is het mogelijk dat je lichaam als afweerreactie een buffer creeert rondom het dode element? Dus dat er een steriele ontsteking ontstaat ipv een ontsteking veroorzaakt door vuil / bacterieen die in of onder het element zitten? Klopt het ook dat de eventueel aanwezige bacterien in het element zich muteren en carcinogeen worden?

Ik vraag me namelijk af (als kaakpatient) of het wel verstandig is om meerdere avitale elementen te hebben als je al bijzonder gevoelig bent voor problemen in het kaakgebied. MAW; loop ik rond met een "tijdbom". Ik heb inmiddels namelijk al ontstekingen (volgens mij steriel) onder volledig behandelde kiezen zitten. Deze doen geen pijn, stinken niet en smaken ook niet vies. Het tast echter wel het kaakbot aan.

Met vriendelijke groet
di, 11/18/2003 - 18:21 Permalink
Ad

Hmmmm,

Ja, voorzover mijn medische kennis strekt kan een ontsteking ook niet bacteriologisch zijn, bijvoorbeeld door overbelasting of irritatie. Ik denk dat dat weleens het geval zou kunnen zijn hier. In dat geval heeft herbehandeling weinig zin, omdat opnieuw schoonmaken de oorzaak niet wegneemt.

Inderdaad kunnen opgesloten micro organismen 'ontaarden' en giftige stoffen afscheiden, waaronder mercaptaan (lijkgif). Ik weet niet of deze stoffen carcinogeen zijn, maar kan me dat goed voorstellen. Verwacht niet dat dit bij een 'steriele' ontsteking gebeurt overigens.

Misschien dat een van de forum tandartsen hier meer over kan zeggen?

Gr. Ad.

[ Dit Bericht is bewerkt door: Ad op 2003-11-18 20:09 ]
di, 11/18/2003 - 20:08 Permalink