Oorzaak pijn: diep, gevuld gat of verstandskies?

Author:
parelhoentje
Posted:
vr, 05/01/2015 - 22:54
Plots werd ik op Koningsnacht (jawel) wakker van kiespijn. De volgende morgen dacht ik dat ik dit gedroomd had, maar de pijn stak de afgelopen dagen steeds vaker de kop op. Aanvankelijk enkel in de avonduren, maar nu vaker, langer en ondraaglijker. Zojuist had ik pijnscheuten waarbij ik lag te kronkelen op de bank, koortsachtig werd en ongecontroleerd moest huilen van de pijn. Brufen snel ingenomen, iets te laat wellicht.

Vanmorgen bij de tandarts een röntgenfoto laten maken en een antibioticakuur meegekregen. Op de foto was niets speciaals te zien, behalve dan mijn twee 'probleemgebieden': een scheefgroeiende verstandskies en een kies met een heel diep gat dat zo'n twee jaar geleden gevuld is. Ik weet zelf niet waar de pijn vandaan komt, mijn tandarts ook niet. Ik hoop dat ik met behulp van reacties hier beter kan lokaliseren waar de pijn nu écht vandaan komt. Helaas ben ik precies afgelopen jaar gewisseld van zorgverzekering en heb ik het een en ander verkeerd begrepen qua vergoedingen, ik was voorheen áltijd heel goed verzekerd voor de tandarts. Herstel van beide probleemgebieden kan ik mij dit jaar niet veroorloven.

De kies met het diepe, gevulde gat doet sinds een paar maanden steeds meer pijn bij spoelen met koud water. Deze kies is gevoelig als erop wordt getikt. Voorheen geen last van gehad.

De pijn... Ik vind het lastig om te zeggen of deze zeurderig, kloppend of stekend is. Het ontstaat inmiddels wel altijd tijdens/na eten. Ook straalt de pijn erg uit: ik kan mijn vlakke hand op de zone leggen. De ene keer lijkt het precies bij de kies met het gat vandaan te komen, de andere keer bij de verstandskies. Wakkert de ene pijn wellicht de andere ook aan? Waarin onderscheidt typische verstandskiespijn zich doorgaans van pijnklachten bij een 'kies met een diep, gevuld gat'? Alvast bedankt!
parelhoentje

Update: plots is de pijn wel goed te lokaliseren. Als mijn gebit dichtklapt, gaat er een flinke steek door de kies met het gat. Ook is de pijn bij deze kies inmiddels continu. Wortelkanaalbehandeling dus nodig zeer waarschijnlijk.

Is het erg dat de afspraak pas 5 dagen later, na afloop van de antibioticakuur, gepland staat? Vindt zo'n wortelkanaalbehandeling in één keer plaats? Ik las namelijk dat wanneer de tandarts het heeft over een 'wortelkanaalbehandeling stárten', dat deze ingreep in een volgende afspraak pas weer afgerond wordt.
za, 05/02/2015 - 10:29 Permalink
ideetje99

Hallo,

Ik ben benieuwd hoe dit is afgelopen. Ik loop momenteel zelf ook met een kies die zeurend pijn geeft, in maart is er een vrij diep gat gevuld en met kou is het nog steeds erg gevoelig. Ik heb nu het idee dat de vulling niet goed heeft gepakt want sinds een paar dagen doet het ook pijn als ik iets eet. Hier hetzelfde qua vergoedingen. Ik was altijd goed verzekerd maar door een domme fout is dat mis gegaan en kan ik me een wkb nu niet goed dragen. Kies trekken lijkt me echter zo zonde. Iemand advies?? Het is overigens niet gevoelig bij tikken of aanraken en het is ook geen continue pijn. Vooral als ik wakker wordt en na het eten.
wo, 07/24/2024 - 07:48 Permalink