Door jarenlang te hard mijn tanden te poetsen, is mijn tandvlees erg hoog opgetrokken. Ik heb nu hele lange tanden die nog in een klein beetje tandvlees hangen en dus ook gevoelige tanden. Mijn tandarts heeft mij geadviseerd om met Sensodyne mijn tanden te poetsen. Echter, ik ben erg bang dat op den duur mijn tanden helemaal bloot komen te liggen en dan mijn tanden gaan uitvallen. Mijn tandarts zegt dat dit niet kan en dat ik mijn geen zorgen hoef te maken. (eigenlijk zegt hij dit altijd aangezien hij vroeger hele slechte tanden heeft gehad dus alles voor hem eigenlijk meevalt, hij let niet op scheve tanden, verkleurde tanden en dus ook blootliggende tanden). Heeft hij gelijk en kunnen mijn tanden niet uitvallen of is er iets tegen te doen. Ik heb namelijk begrepen dat het tandvlees niet meer gaat zakken? Mijn tandvlees is dus erg hoog opgetrokken en ik voel mijn wortels al.
De tandheelkundige benaming voor teruggetrokken tandvlees is gingiva recessie.
Gedurende het leven zal bij iedereen het tandvlees zich wel ergens terugtrekken, er zijn globaal gezien een aantal redenen waarom tandvlees zich terugtrekt:
Poetstrauma
Te hard poetsen, een verkeerde poetsmethode en/of een te harde tandenborstel kunnen het tandvlees zodanig beschadigen dat het terugtrekt. Poets bij voorkeur met een zachte tandenborstel en oefen niet te veel druk uit tijdens het poetsen. Rechts is te zien dat het tandvlees zich heeft teruggetrokken en dat door het verkeerd poetsen ook de tandhalzen aan slijtage onderhevig zijn.
Ontsteking van het tandvlees
Als de ontsteking van de tandvleesrand (gingivitis) zich uitbreidt in de richting van het kaakbot, zal het kaakbot worden afgebroken. Dit wordt parodontitis genoemd. Als gevolg van deze ontsteking bestaat de kans dat het tandvlees zich terugtrekt. Rechts zijn door parodontitis aangedane tanden te zien. Het tandvlees is teruggetrokken en heeft door de ontsteking geen gezonde kleur.
Na tandvlees behandeling
Na een geslaagde parodontologische behandeling, zal het steunweefsel rond de tanden en kiezen genezen. Het tandvlees zal zich terugtrekken en de spleet tussen het tandvlees en de tand (pocket) wordt kleiner. Rechts zijn nu dezelfde tanden na genezing van de (ernstige) parodontitis te zien. De tanden en ook de wortels onder het tandvlees zijn goed schoongemaakt. Het tandvlees heeft nu een gezond uiterlijk gekregen en zich ook verder teruggetrokken.
Het is niet verstandig om een parodontologische behandeling te vermijden omdat je bang bent voor terugtrekkend tandvlees. Als de ontsteking namelijk aanwezig blijft, zal de kans dat het tandvlees zich verder terugtrekt ook steeds groter worden, tevens bestaat het risico om alle tanden en kiezen te verliezen. Als in het bovenstaande voorbeeld veel eerder ingegrepen was, zou het tandvlees zich nooit zover hebben kunnen terugtrekken. Na genezing van de steunweefsels zal de hoogte van het tandvlees stabiel blijven.
Andere factoren
Er zijn meer factoren die samen met de al eerder genoemde oorzaken, de kans op het terugtrekken van het tandvlees kunnen vergroten.
Soms zijn de wortels van de voortanden bedekt met maar een heel dun laagje bot, of kunnen zelfs geen botbedekking hebben. Dit is te zien boven en wordt een dehiscentie genoemd.
In combinatie met dun tandvlees en ontsteking of te hard poetsen kan dit leiden tot terugtrekken van het tandvlees, dit is te zien rechtsboven. Door de positie die de hoektanden en de ondersnijtanden in de kaakwal hebben, treden er vaak dehiscentie’s op en kan het tandvlees zich daar makkelijk terugtrekken.
Wat betreft jouw vraag:
Zolang er geen onderliggende ontsteking van je steunweefsels aanwezig is, zou het terugtrekken van het tandvlees moeten stoppen.
Hiervoor moet je wel op de juiste manier gaan poetsen:
- gebruik een zachte (soft) tandenborstel en vooral niet teveel kracht.
- gebruik de juiste poetsmethode, zie hiervoor onze 3D poets-animatie.
- voorkom ontstoken tandvlees door ook te flossen en stokeren.
Er is een goede mogelijkheid dat het terugtrekken dus alleen veroorzaakt werd door te hard poetsen. Verander dit en dan moet het goed komen.
Succes.
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-11-14 00:52 ]