Profielwerkstuk over composiet en amalgaam

Author:
RCB
Posted:
di, 11/13/2007 - 09:54
Hallo
Ik zal me even voorstellen: ik ben Rianne zit in 6VWO en doe mijn profielwerkstuk over het verschil in composiet- en amalgaamvullingen.
Dan met name het verschil in sterkte (ik wil de breekkracht meten), in oppervlaktestructuur, de hechting aan de tand en de slijtvastbaarheid (heeft iemand enig idee hoe ik dit kan testen?).
Nu heb ik alleen een probleem ik weet niet hoe ik aan composiet en amalgaam kan komen. Heb het bij mijn tandarts al geprobeerd en verscheidene mensen een email gestuurd maar dat werd allemaal moeilijk of men reageert niet.
Weet iemand waar ik deze materialen vandaan kan halen of waar ik de proeven kan uitvoeren.

Alvast bedankt
Spiegeltje

Ik lijkt me een leuk onderwerp maar je moet het - omdat op het VWO een zekere diepgang wordt vereist - denk ik wel fors inperken.

Composietmateriaal ligt niet op de plank, alleen de grondstof ervoor. Het feitelijke materiaal ontstaat pas door polymerisatie in de mond met - meestal - blauw licht. De wijze waarop dit gebeurt heeft belangrijke invloed op de mechanische eigenschappen. Voor de polymerisatie heb je eigenlijk een 'speciale' lamp nodig á 1400 euro. Maar op dit punt valt vast wel iets te improviseren op school, dat is op zich al een leuk onderwerpje.

Misschien is het interessant uit te gaan van één willekeurig composiet materiaal en de invloed van het polymerisatieproces (laagdikte, belichtingstijd) op één bepaalde mechanische eigenschap (treksterkte, druksterke, buigsterkte, slijtvastheid of de sterkte van de hechting aan tanden) eens in beeld te brengen? . Bekend is dat vocht slecht is voor de hechting, misschien kun je daar ook wat concreets mee. Kan zijn dat dit allemaal al 100x is gebeurd, waarschijnlik we, ben niet zoi'n creatieve geest.

In overleg met een tandarts zijn de benodigde materialen wel ergens te bestellen bij een depot of zo. Dat moet wel lukken, niet meteen opgeven er zijn 7000 tandartsen werkzaam in Nederland, anders informeren bij een universiteit die meestal wel bereid zijn mensen voor hun profiel werkstuk te helpen.
di, 11/13/2007 - 11:34 Permalink
mecánico para …

Ik denk dat je een onmogelijk keus hebt gemaakt. het kopen van kwikhoudende capsules levert namelijk geen amalgaam op, je hebt dan ook een schud apparaat nodig. en dan nog.........als je niet weet hoe je het moet verwerken lukt het niet om een netjes aangebracht en gecondenseerd (aangedrukt en geduwd) reslutaat te berieken zonder de juiste instrumenten en ervaring.
De composiet is wat eenvoudiger maar dan heb je nog steeds een halogeenlamp nogig om het uit te harden.
En dan nog:
je wil sterkte meten: breekkracht. Daar heb je een laboratorium opstelling voor nodig die test staafjes aan de ondekant op 2 en de bovenkant op 1 punt belast. en dan ook nog de kracht meet op het mment van breken. Dat apparaat stond vroeger op materiaalkunde op de KUN en was heeeeeeeeeel duur
Hechtingsonderzoek is iets dat met bonding (hechtlak) en niet met composiet gebeurd.
slijtvastheid is beter te doen. als je monsters composiet hebt zou je met standaard schuurpapier kunnen testen. bijv waterproof 400 en dan de blokjes met een standaard gewichtje erop polijsten.
di, 11/13/2007 - 12:18 Permalink
RCB

Allemaal heel erg bedankt voor jullie reactie

Ik heb toch uiteindelijk contact gekregen met een hele aardige tandarts die me nu gaat helpen. Zij zei inderdaad ook dat ik veel te moeilijke groot onderwerp had. Daarom ga ik me nu alleen beperken tot de hechting.
Wat ik ga doen: Vier tanden preparen; nr1 met een amalgaamvulling, nr2 met alleen composiet, nr3 met zuur r4 helemaal behandelen zoals het hoort. Vervolgens de tanden in een speciale kleurstof leggen en kijken welke vulling het beste hecht aan de tand.

Heeft iemand verder nog tips, op- of aanmerkingen?
Ze zijn welkom!
di, 12/04/2007 - 19:01 Permalink
mecánico para …

als je gaat kleuren moet je de tand tot 1 mm van de rand van de vulling dik in de nagellak zetten, vooral de wortel goed inlakken. En alleen de kroon (het glazuur) in de kleurstof dopen. max 24 uur kleuren is ruim voldoende. Dit omdat de kleurstof anders via ongewenste routes de vulling zou kunnen bereiken. Kies fuchsine kleuring die contrasteert leuk. en doe even een proef kleuring.
Overigens wat dan wordt gemeten is niet de hechting maar de randspleet.
di, 12/04/2007 - 23:09 Permalink