slijten van tanden en kiezen

Author:
cs
Posted:
wo, 08/10/2005 - 14:58
Weet iemand of er, behalve het dragen van een splint, andere manieren zijn om het slijten van tanden en kiezen als gevolg van vroeger tandknarsen te voorkomen? Ik heb in het verleden een splint gedragen ('s nachts), maar dit is me heel slecht bevallen en ik wil om die reden dan ook geen splint meer hebben.
Geke

Je vraagt hier naar iets wat nog meer kan helpen tegen 'vroeger' tandenknarsen. Dit is een beetje vreemd, want als je alleen vroeger tandenknarste, zou je nu ook geen splint meer nodig hebben. Als je nu namelijk niet meer knarst, beschadig je je tanden daarmee ook niet meer. Dus als je tanden alsnog beschadigen, is de kans groot dat je in je onderbewustzijn, zonder dat je het merkt, 's nachts toch knarst. Er is tegen het beschadigen niet echt een betere oplossing dan een splint. Het enige wat misschien tegen het knarsen kan helpen, is minder stress, je meer ontspannen etc. Want dat veroorzaakt vaak dat je meer gaat knarsen. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wat waren de problemen met de splint, kon je er niet aan wennen??

Veel succes en ik hoop dat je wat aan dit antwoord hebt, mochten er nog onduidelijkheden zijn, kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
zo, 08/14/2005 - 11:39 Permalink
minique

En als je bedoelt dat je nu nog steeds tandenknarst en daardoor toch weer een splint aan de orde is: ook fysiotherapie wil nog weleens helpen. Ik heb in ieder geval op dit forum begrepen dat er tandartsen zijn die samenwerken met een goede fysiotherapeut en daardoor bijna geen splints meer hoeven te maken voor patiënten!

:smt006 Monique
zo, 08/14/2005 - 11:49 Permalink
Geke

Tandenknarsen gebeurt vaak onbewust, fysiotherapie zou misschien een beetje kunnen helpen om te ontspannen, maar in combinatie met tandheelkunde wordt het vaak alleen gebruikt om dmv masseren de pijn in de kauwspieren die door het tandenknarsen pijnlijk zijn geworden te verminderen en je bewust te maken van de spanning in je kauwspieren overdag, als je bijvoorbeeld klemt. Op 's nachts knarsen kunnen ze niet veel invloed uitoefenen. Bij spierpijn door knarsen/klemmen, wordt vaak voor slijtage en ook voor verminderde spierspanning een splint voorgeschreven vaak in combinatie dan met fysiotherapie om de pijn te verminderen. Je zou je tandarts naar deze mogelijkheid kunnen vragen, want hij of zij zou je door kunnen verwijzen, maar zelf denk ik dat dit op het knarsen en de beschadiging van je tanden/kiezen niet zoveel effect zal hebben.

Veel sterkte ermee en ik hoop dat er eventueel nog een andere oplossing bedacht kan worden.

:smt006 Geke
zo, 08/14/2005 - 14:24 Permalink
de digitale tandarts

Ik denk wel dat de enige zekere bescherming tegen slijtage door (onbewust) knarsen inderdaad een splint / nightguard is.

Tijdens je slaap knarsen of klemmen gebeurt zoals Geke zegt onbewust en heeft waarschijnlijk ook veel te maken met psycho-sociale factoren, zoals stress en soms ook medicijngebruik.
ma, 08/15/2005 - 12:09 Permalink
cs

Bedankt voor de reacties iedereen. Fysiotherapie zou me inderdaad wel wat lijken. Het probleem met de splint was namelijk dat ik er inderdaad niet aan kon wennen; heb zelfs meer dan eens 's nachts tijdens mijn slaap ongemerkt de splint eruitgehaald.

Overigens heb ik ooit gelezen dat je kleine tanden met composiet zou kunnen verlengen; weet iemand of dat zo is?
wo, 08/17/2005 - 13:04 Permalink
minique

V.w.b. je splint: heb je al eens geprobeerd om hem overdag te dragen, zodat je er gemakkelijker aan went? Ik heb zelf ook een splint en heb hem in het begin wel overdag gedragen om sneller te wennen. Verder is het heeeeel belangrijk voor het wennen dat hij goed past en zonodig zal je hem ook geregeld moeten laten aanpassen...

:smt006 Monique
wo, 08/17/2005 - 13:18 Permalink
cs

Nog even in aansluiting op het voorgaande:
Al zo lang ik me kan herinneren heb ik last van een overbeet (is dat hetzelfde als dwangbeet?). Ik heb op elfjarige leeftijd wel een losse binnenbeugel gehad, maar daar was ik al na heel korte tijd vanaf. Van verschillende tandartsen hoorde ik later ook dat ik toen een buitenbeugel had moeten hebben. Wat ik me afvraag is of die overbeet ook iets te maken kan hebben met het afslijten van mijn tanden (en of ik er later ook last van kan krijgen)
De overbeet is behoorlijk: ik kan met gemak een vingertop tussen mijn boven- en ondertanden plaatsen. Ik ben hiervoor al eens bij een orthodontist geweest, en die zei er weinig aan te kunnen doen.
Ik overweeg in ieder geval om de mogelijkheid van fysiotherapie met mijn tandarts te bespreken.

Groetjes, CS :smt006
wo, 08/17/2005 - 13:46 Permalink
cs

Monique, hoe lang droeg je die splint dan overdag? Begon je dan met een uur, en bouwde je dat steeds verder uit? Ik zou dat dan 's avonds moeten doen; overdag tijdens mijn werk zou het niet kunnen (veel telefoonwerk).
wo, 08/17/2005 - 13:49 Permalink
minique

Ik heb het idd opgebouwd, dus eerst waren het kortere periodes, maar naarmate ik eraan gewend raakte steeds langer. Ik denk dat ik 'm in het begin nog niet eens een uur inhield, hoor...

En terwijl je 'm draagt, zal je merken dat praten ook steeds gemakkelijker wordt ermee!

:smt006 Monique
wo, 08/17/2005 - 14:06 Permalink
Geke

Bij ACTA (academisch centrum tandheelkunde amsterdam) op de afdeling van orale functieleer, waar ook veel onderzoek wordt gedaan naar kaakgewrichtsproblemen en problemen met kauwspieren, wordt geadviseerd om de splint meteen een week aaneengesloten te dragen, zodat je er aan gewend raakt, en vervolgens vooral bij pijnklachten etc nog te dragen. Zelf heb ik ook een splint en ik vond het ook best wennen, ik heb hem meteen elke nacht ingedaan en de eerste 2 nachten werd ik s'nachts met mijn splint in mn hand wakker, daarna ging het goed en nu heb ik hem elke nacht in. Draag jij de splint alleen om beschadiging tegen knarsen s'nachts te voorkomen of ook nog voor andere problemen, zoals pijnlijke kauwspieren door spanningen en klemmen overdag. Want ik kan me voorstellen dat je met je werk de splint niet goed kan dragen, maar als het alleen voor het knarsen van s'nachts is, is er geen probleem en kun je hem net zo goed alleen s'nachts dragen.

Veel succes ermee, ik hoop dat alles zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
wo, 08/17/2005 - 20:51 Permalink
minique

Ik heb het geloof ik niet zo duidelijk gezegd, maar om te wennen droeg ik hem overdag een poosje, maar ook meteen vanaf het begin 's nachts, waarbij ik halverwege de nacht wel wakker werd en dat ding echt uit moest. Na een paar dagen werd dat beter en tegenwoordig draag ik hem alleen nog 's nachts.

:smt006 Monique
do, 08/18/2005 - 08:29 Permalink
vV

even ter aanvulling: het is m.b.v. inmenging van de fysiotherapeut weldegelijk mogelijk de trigger tot knarsen ook `s nachts te verminderen. Het blijkt dat veel knarsers/klemmers b.v. op de buik slapen, en daarmee in de slaap het hoofd in gedwongen draaiing hebben met alle gevolgen van dien voor bloedvaten,spieren,pezen etc in de nek. Door met een goed gekozen hoofdkussen het buikslapen te verhinderen is vaak al veel opgelost, tevens kan de fysiotherapeut met goed inzicht in leefgewoontes/slaapgewoontes grote invloed uitoefenen op de trigger, naast uiteraard de therapie met massage/oefeningen/ultrageluid etc.

Ik hoef nog maar voor een handvol patienten waar hij er ook niet (helemaal) uitkomt een splint te maken. Vaak ook blijken aanwezige premature kontakten bij aanvang van de behandeling na behandeling weg! dus eigenlijk niet zo prematuur maar gevolg van een verkeerde dwangmatige kaakstand (door verkramping).

En de verslagbrieven van deze fysiotherapeut blijken ook nog eens te voldoen als UFO, waardoor de splint die wel gemaakt moet worden in aanmerking komt voor 100% vergoeding via de hoofdverzekering.
do, 08/18/2005 - 10:20 Permalink