Tand is dood, spontaan....tandarts vind het raar

Author:
Monkeydancer
Posted:
wo, 02/15/2006 - 16:55
Beste mensen,

Ik vroeg mij af of mensen dit ooit meegemaakt hebben:

Een tand van mij is spontaan doodgegaan. Ik was gisteren naar de tandarts geweest voor controle. Ik had een kleine opmerking over een tand die verschroof en een beetje los zat. Verder ziet de tand er perfect uit. Ik ben niet gevallen, nooit ertegen aan geslagen. Ik heb ook geen ontstekingen. Pockets zijn verder ok. Geen gaatje. Toch zit ie een beetje los. Ik ga altijd om het half jaar naar een afspraak. Er werden dus foto's gemaakt, en wat blijkt: 1 tand is gewoon dood, spontaan dood gegaan. Er werd nog eventjes getest met composiet: koelmiddel. Eventjes pijlen of ik nog gevoel in die ene tand had. Niks, gevoelloos. Ik heb 9 mm kaakbot aan de wortel verloren en ik krijg een endo op 4 april. Ik heb geen paradontis, aangezien mijn overige tanden in gave conditie verkeren. Nooit pijn gehad. Ik heb wel een paar jaar geleden mijn verstandskiezen laten verwijderen door een kaakchirurg.

Nu is mijn vraag dus:

Hoe kan een tand spontaan dood gaan?

Groeit kaakbot onderaan de wortel nog terug? na een wortelkanaal behandeling?

Mijn tand begint schreef te groeien, te staan. Is het nog mogelijk om een beugel of dergelijke te dragen voor de schreefgroeiende dode tand?

Er waren 2 tandartsen aanwezig. Beide waren erg verbaast. Zegt dit iets over mijn gezondheid? Ik heb namelijk "collitus ulcerosa". Aandoening wat vooral betrekking heeft op zacht weefsel: (ik heb snel onstoken tandvlees?)
robinson

Traumatische occlusie en of articulatie.
M.a.w de tand krijgt letterlijk en figuurlijk op z'n kop door de te zware belasting van de tegenoverliggende tanden.
Hierdoor kan er botafbraak plaatsvinden en kan de aangedane tand afsterven.
wo, 02/15/2006 - 20:36 Permalink
de digitale tandarts

Ik heb het weleens vaker gezien... een op het oog gave snijtand met toch een afgestorven zenuw/pulpa. Wat de oorzaak dan was blijft gissen (overbelasting/klap), maar feit blijft dat het gebeurt is.
Als er kanaalbehandeling in wordt uitgevoerd dan is er een grote kans dat de ontsteking/botverlies rondom de wortelpunt zal verdwijnen.
wo, 02/15/2006 - 22:52 Permalink
Monkeydancer

Het rare aan het geheel(vind ik): een half jaar geleden was de staat van mijn tand nog normaal. Eigenlijk zelfs nu is het nog normaal. Ik heb geen pijn aan mijn tand, noch aan mijn kaakbot en wortel. Mijn tand is niet verkleurd en ik heb niks gemerkt. Helaas moet ik maar ernaar sissen, maar traumatische occulatie is niet uit te sluiten, aangezien ik ook aan fitness doe: krachttraining. Maar ik doe het niet echt zwaar (maar knarstanden?). Maar ik zal de volgende keer vragen naar een bijt mondstuk of dergelijke, om mijn druk op de tanden te meten (alhoewel: mijn overige tanden zijn in kerngezonde staat (na het bekijken van de foto's).
do, 02/16/2006 - 09:35 Permalink