Tandvleesprobleem in Peru

Author:
TandPeru
Posted:
ma, 09/12/2005 - 20:02
Beste lezer, ik woon sinds twee jaar in een klein plaatsje in Peru waar de tandheelkundige zorg nou niet echt je van het is. Normaal ga ik tijdens mijn bezoeken aan NL naar de tandarts maar nu heb ik een tandvleesprobleem en ik ga pas in februari weer naar NL. Ik zou dus graag weten of hetgeen ik heb accuut behandeld dient te worden of ik dat zelf kan of dat ik een goede arts moet zien te vinden...

Eind juni heb ik in NL een wortelkanaalbehandeling gehad. Op het tandvlees bij deze kies (ena laatste) ontdekte ik kort geleden een soort blaar. Door een te hoge vulling op de behandelde kies heeft deze veel druk gehad, de vulling is hier verlaagd en de druk"pijn"klachten ben ik nu kwijt. Misschien is hier de ontstekking door ontstaan? De tandarts hier heeft de blaar schoongemaakt (gaatje met zijn haakje en met een gaasje uitduwen: pus). Maar het is na een week nog niet weg. Nu wil hij eventueel diep gaan reinigen als bij een tandvleesontstekking (hij kan met zijn instrument bijna 8mm tussen tand en tandvlees). Maar ik heb niet echt veel (naast het behandelen van caries) veel vedusie in deze arts en zit daar dus niet op te wachten. Ik heb vrijwel geen last (geen zenuwen heeft zijn voordelen). Bijgaand enkele fotos op
http://pg.photos.yahoo.com/ph/boliviawipi/album?.dir=/3e02&.src=ph&…

Graag advies over een te volgen (nood)behandeling

Met vriendelijke groet vanuit Peru, Pieter van Waarden
Geke

Het behandelen van tandvleesproblemen is niet iets wat je vaak even snel kunt behandelen. Vaak worden de problemen eerst uitgebreid in kaart gezet. Dus alle afstanden tussen de tand en het tandvlees worden op een kaart ingevuld, met de afstand dat het tandvlees al teruggetrokken is en evt ruimten tussen de wortels van grote kiezen. Met dit als begin kan de tandarts/mondhygienist aan de slag om alles uitgebreid schoon te kunnen maken, boven en onder het tandvlees (dit gebeurd vaak onder verdoving), hier zijn vaak ook meerdere afspraken voor nodig. In de tussentijd is het ook aan u of de situatie verbeterd. Dmv goed poetsen en elke dag gebruik te maken van ragertjes voor tussen de tanden, kunt u er mede voor zorgen de situatie weer stabiel te maken. Dan wordt vaak 3 maanden na de reiniging opnieuw beoordeeld hoe de situatie dan is en of er eventueel chirurgische correctie van het tandvlees nodig is om eventuele restdefecten stabieler te krijgen. Het is dus een heel proces waar u doorheen moet en niet echt een snelle noodbehandeling. Bij die ene tand/kies waar u het over heeft lijkt het op een gecombineerd endo-paro probleem (dus dat er vanaf boven bot is afgebroken door ontsteking van het tandvlees en vanaf onder door de ontsteking veroorzaakt door de afgestorven zenuw in de kies). Door een wortelkanaalbehandeling zou het endo-probleem opgelost moeten zijn.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, veel sterkte ermee en ik hoop dat je het tandvleesprobleem goed kunt laten behandelen, dan kun je misschien nog een hele tijd met je gebit verder.

:smt006 Geke
ma, 09/12/2005 - 20:31 Permalink
TandPeru

Bedankt voor deze reactie. Raad u aan direct met de behandeling te beginnen of zal het zonder groot risico van uitbreiding van de klachten ( bij goed poetsen/raggen/etc.) tot februari kunnen wachten. Dan kom ik weer bij mijn tandarts in NL?

Hier is het kwa medische zorg in het kleine soort dorp waar ik woon toch een beetje hopen dat je niet van de regen in de drup komt... In de hoofdstad zou ik ook wat kunnen zoeken maar daar moet ik dan heenvliegen toch ook weer een kosten en tijd rovende onderneming...

Pieter
ma, 09/12/2005 - 23:34 Permalink
carabelli

Ik zou toch op grond van het beeld (fistel in combinatie met de verdiepte pocket) een paro-endo probleem als gevolg van de persisterende wortelpunt onsteking niet uit willen sluiten.

Er zit hoogstwaarschijnlijk een fistel (blaar met pus) als gevolg van een persisterende wortelpuntonsteking (die niet is weggegaan door de wortelkanaalbehandeling (wkb).

In hoeverre de pocket eventueel samenhangt met de fistel (het kan zijn dat de onsteking aan de wortelpunt omhoog is gekomen tussen tand en tandvlees en daardoor voor een pocket heeft gezorgd) is van hier uit moeilijk te beoordelen. Het kan ook heel goed zijn dat de pocket los staat van de ontsteking. Goede diagnostiek is hier belangrijk want de behandeling verschilt. Als de wortelpuntontsteking de oorzaak is van de pocket is een herbehandeling van wkb geindiceerd (of evt. een apexresectie), als vervolgens genezing van de wortelpuntontsteking optreedt zal ook de pocket verdwijnen.

Echter als de pocket los staat van de wortelpuntontsteking blijft de herbehandeling van de wkb (of evt. apexresectie) geindiceerd en dient de pocket gereinigd te worden (en diet er natuurlijk gekeken te worden of er nog meer pockets in de rest van het gebit zitten.

Ruecksichtlos de pocket uit gaan krabben zonder goede diagnostiek lijkt mij in dit geval dus zeker niet aan te raden.
ma, 09/12/2005 - 23:44 Permalink