Wat is het voordeel van een kies "behouden" door een WKB uit te voeren en een kroon te plaatsen?
Het voordeel t.o.v. bijvoorbeeld een extractie en een implantaat? Als dit al wordt uitgevoerd om 1 kies te vervangen.
Alvast voor bedankt voor de reacties. :smt006
Het voordeel t.o.v. bijvoorbeeld een extractie en een implantaat? Als dit al wordt uitgevoerd om 1 kies te vervangen.
Alvast voor bedankt voor de reacties. :smt006
Dus de volgorde is: wkb, kroon (na wkb) want dan houdt je in ieder geval nog de wortel. En dan pas extractie+implantaat. Los nog van de hoge kosten van de laatste optie.
De weefsels die zorgen voor de aanhechting van een tand in het kaakbot vormen een complex en hoogst functioneel systeem. Stevig vast maar toch niet te rigide zoals bij een implantaat. Er zit van nature een klein beetje speling in waardoor grote krachten beter worden verwerkt. De natuur heeft het simpelweg het beste voor elkaar, daar kan voorlopig niks tegen op. Dus de wortel zolang mogelijk laten zitten, tenzij het door ontstekingen en dergelijke geen optie meer is. Meestal dus pas na een mislukte wortelkanaal (her)behandeling en/ofof apex resectie of vergevorderde parodontitis.
De kies waar het om gaat heeft reeds een WKB gehad, enkele jaren geleden. Op een foto is te zien dat de zenuwen onrustig zijn.
Nu is een week geleden ook nog de helft van deze kies afgebroken en komt een "kroon" snel in zicht.
Hierdoor zal binnenkort een 2e WKB door een endodontoloog worden uitgevoerd. Nu vroeg ik mij af waarom al deze inspaningen om een kies te behouden die dood is.
Maar uit jouw reactie begrijp ik dat het "normaal" is om er alles aan te doen om een kies te behouden.
Herbehandeling van een wortelkanaal dient bij voorkeur door een tandarts-endodontoloog te worden uitgevoerd. Deels omdat die daar meer ervaring mee heeft en doorgaans een operatiemicroscoop gebruikt. De kans op succes is dan wat groter. Het kan natuurlijk ook zijn dat een tandarts-algemeen practicus een bijzondere affiniteit heeft met dit soort behandelingen en dan wat eerder geneigd is het zelf te doen.
Mocht de herbehandeling geen succes hebben is vaak nog een apex resectie (verwijdering van wortelpunten) te proberen om de ontsteking de baas te worden. Vroeger werd vaker de herbehandeling door een endodontoloog overgeslagen en meteen tot apex resectie overgegaan.
Als een apex resectie ook niet helpt rest alleen extractie.
Voor de achterste kiezen wordt soms wat eerder overgegaan tot extractie omdat deze kiezen niet nodig zijn voor de kauwfunctie en het estetisch ook geen probleem is.
De kosten van wkb en de eventuele herbehandeling zijn vrij hoog.Helaas is het zo dat sommige mensen het niet kunnen betalen en daarom (moeten) kiezen voor extractie.
De apex resectie wordt doorgaans gedaan door de kaakchirurg en wordt vergoed door de zorgverzekering.