Hallo,
Overal hoor je of zegt men dat een kies zwakker wordt na een wkb, nu vraag ik me af waarom precies? En twee waarom is een kroon dan vaak beter? En drie is er iets aan te doen dat die tand/kies toch sterk blijft? Hoe lang kan zo een tand nog mee?
Groeten Eeffie
Overal hoor je of zegt men dat een kies zwakker wordt na een wkb, nu vraag ik me af waarom precies? En twee waarom is een kroon dan vaak beter? En drie is er iets aan te doen dat die tand/kies toch sterk blijft? Hoe lang kan zo een tand nog mee?
Groeten Eeffie
Nog een vraagje, kan brosser worden, het hoeft dus niet? Wat kun je er aan doen dat ie sterk blijft?
En heel belangrijk: een ontsteking onder aan de wortel, waarom kan dat niet met antibiotica zoals dat op andere plekken in het lichaam gaat? Is ewr een andere behandeling dan wkb mogelijk?
Wat is het voordeel van het doorverwezen worden naar een praktijk die speciaal dat soort behandelingen doen, dit omdat het bij mij ooit heel fout ging en ik een tand verloor, dus bang ben dat het weer kan gebeuren. Is er iets waar ik op moet letten of wat ik moet navragen?
Alvast bedankt Eeffie
Het heeft weinig zin om een ontsteking aan de wortel te gaan behandelen met antibiotica als je de ontstekingshaard (= de ontstoken zenuw in een tand/kies) niet weghaalt. Vandaar dat er toch echt een wkb nodig is. Verder heb ik begrepen dat het nog maar de vraag is of de antibiotica op de juiste plek komt. Een andere behandeling dan een wkb? Dat zal dan alleen trekken zijn...
En voordelen van een praktijk waar men gespecialiseerd is in wkb-en? Meer opleiding op dat gebied, meer ervaring, extra apparatuur...
:smt006 Monique
Antibiotica werken tegen micro-organismen zoals bacterieen en schimmels. Ontstekingen kunnen behalve door infectie door deze micro-organismen ook worden veroorzaakt door bepaalde stoffen of deeltjes.
Ik vraag mij af of bij de afbraak van zenuwweefsel in de tubili (of laterale kanalen) stoffen gevormd die ontstekingen veroorzaken. Antibiotica zouden hiertegen niet helpen.
In deze thread:
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=6201
De grootste klap die een element krijgt met betrekking tot zijn stevigheid is dat het pulpadak weggehaald wordt, er is dus geen dwarsverbinding meer die de wanden van de tand of kies ondersteund, dit is de grootste verzwakking van het element.
Op dit plaatje zie je wat ik bedoel:
Verdere verzwakking wordt nog toegebracht wanneer een stift in het wortelkanaal geprepareerd wordt, hiervoor wordt relatief veel weefsel uit het wortelkanaal gehaald, waardoor ook verzwakking optreedt. Een stift in het wortelkanaal moet extra retentie creeren voor een opbouw waarop een kroon gezet gaat worden, het is geen versteviging van de wortel of iets van dien aard.
De moderne glasvezelstiften brengen hier een beetje verandering in omdat deze verlijmd worden met het wortelkanaal en qua flexibiliteit overeenkomen met dentine. Ook de toepassing van composietrestauraties na wkb geven een element weer wat stevigheid omdat composiet gelijmd wordt aan het dentine en zodoende ervoor zorgt dat wanden minder snel afbreken. Composiet creeert door het verlijmen ook een nieuwe dwarsverbinding (zij het minder sterk dan wat het was)
Dit is in een notendop iets over de redenen van verzwakking bij wortelkanaalbehandelingen er zijn nog wel meer redenen, maar dit is wel de kern van het probleem.
"Gewoon" een technische benadering van het probleem.
Op bepaalde momenten is de tandarts op het technisch deel een precisie/fijn instrument maker. (Dus los van de medische aspecten)
Ik weet of iemand hoeveel krachten er vrijkomen, maar misschien wel eens aardig om te vermelden als dat bekend is?
De reden waarom een kies zwakker wordt is puur weefselverlies door boren en vijlen, zie het schitterende antwoord van Carabelli.
Zie ook deze eerdere thread!
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=270&highlight=breuk