Wel of geen definitieve kroon op discutabele kies

Author:
Aislingh
Posted:
vr, 05/01/2020 - 18:31
Goedenavond een ieder,

Ik heb het volgende dilemma: al jaren heb ik persisterende klachten aan mijn tweede premolaar in de bovenkaak (rechts, in dit geval).
Mijn vorige tandarts heeft hier jaren geleden een wortelkanaalbehandeling in uitgevoerd, waar ik een paar keer voor ben teruggekomen destijds.
Ik bleef erge klachten houden aan de kies bij warmte, dan zat ik echte tegen het plafond. Tandarts zei simpelweg: ik zie er niks aan, die kies is dood.
Ja, dat laatste is nogal een understatement, dat kan ik als leek ook wel bedenken als de pulpa eruit is. Door een verhuizing kwam ik elders bij een
tandarts terecht. Wat bleek? De vorige tandarts heeft de wortelvulling nooit gelegd, wat mij niet bekend was. Ik had er namelijk wel voor betaald, maar
goed, geen gezeur, dat moest dus alsnog. Dus dat deed tandarts nummer 2 voor mij, heel fijn.

Wel, daar heb ik een maand of drie plezier van gehad (lees: klachtvrij geweest). Sinds een jaar heb ik kauwpijn aan dat kiesje. Als ik dichtbijt en kauw, doet het pijn.
Nu ben ik al wel drie of vier keer bij de tandarts terug geweest om er naar te laten kijken, maar die kan op de foto's niks zien. Het is een afzichtelijk grijs verkleurd ding,
maar dat interesseert me allerminst. Het eeuwige gesoebat met het ding en de aanhoudende pijn daarentegen ... Het liefst liet ik het ding trekken. Tijdje genezen, eventueel aanwezig granulatietroepje eruit, wellicht een implantaat. Maar ik heb me toch laten ompraten door de tandarts om eerst een kroon te proberen. Dat heb ik geweten. Ik ben
twee dagen geleden geweest. De kunstharsen noodkroon zit erop. De klachten zijn nog erger geworden met bijten en kauwen. Spijt, dat heb ik .

Ik zie die definitieve kroon niet zitten. Trekken heeft mijn voorkeur. Mijn tandarts is daar geen voorstander van. Kan ik vragen me door te laten sturen naar
een endodontoloog? Zou een apexresectie nog wat zijn ... het kiesje is al vaker opengemaakt, dus zwak, me dunkt. Een apexresectie maakt de prognose vast niet beter.
Wie heeft advies? Ook als het gaat om lange termijn voorspelbaarheid: trekken + implantaat of investeren in die definitieve kroon + eventuele apex?
vV

gezien het hele verhaal vrees ik voor een wortelfractuur. Ik vind het overigens slecht wanneer die kroon doorgedramd zou worden. Dat doe je gewoon niet met dit klachtenbeeld. Ik weet niet of er al een afdruk voor de tandtechnieker gemaakt is, zo ja kan dat maken van die kroon nu nog zonder kosten gestopt worden hopelijk.
ma, 05/04/2020 - 13:07 Permalink
Aislingh

Bedankt voor de reactie vV ... de kroon is nog niet gemaakt (ze waren mijn afdrukken kwijt). Ik heb nog een recente x-ray. De eerste grote molaar mist ook al, daar komt op termijn wellicht een implantaat. Aan de wortel van de premolaar zie ik als leek zijnde niks, maar ik ben dan ook een leek.
Attach
do, 05/14/2020 - 23:30 Permalink
vV

rond de wortelpunt is het beeld vaag. Daarnaast lijkt niet het hele kanaal gevuld. Als er toch een implantaat komt kan je overwegen deze te laten trekken en tzt aan het implantaat een zwevende dummy naar voren te maken.
Een herbehandeling is een optie. wanneer dat goed gaat is een conventionele brug ipv een implantaat ook een optie. Probleem lijkt mn uit de niet compleet gevulde wortelkanalen te komen. denk ik.
do, 05/14/2020 - 23:54 Permalink
Aislingh

Als antwoord op door vV

Oke, wederom dank voor de reactie Vv. Dus een wortelfractuur is in ieder geval niet op de foto zichtbaar ... Ik zie inderdaad dat de witte wortelvulling zicht niet compleet uitstrekt tot in het puntje van de wortel, dus misschien inderdaad dat dat ook klachten geeft zoals kauwpijn. Ik herinner me dat er in de wortel twee kanalen zaten, maar op de foto is dat niet zo goed te zien.

Wat betreft de opties. Wat u denk ik bedoelt met een zwevende dummy, wordt in de literatuur omschreven als 'cantilever two unit implant bridge' met een 'mesial pontic'. Juist? Zoiets als in dit voorbeeld*, maar in het voorbeeld zie ik een implantaatbrug waar de pontic distal is ipv mesial. Wat ik ik zo snel in de literatuur lees, is een mesial pontic beter dan een distal pontic met het oog op de kauwkrachten in de achterste delen van de kaak. Hoewel een pontic sowieso geen voorkeur heeft boven twee afzonderlijke implantaten vanwege implant overload (Newtan's law?). Maar als ik dus de voorbeelden uit de praktijk zie, worden cantilever implantaatbruggen dus wel gebruikt, maar dat er wel risico is op complicaties omdat de constructie door 1 implantaat wordt gedragen.

Wat betreft een herbehandeling: zou natuurlijk ook nog te proberen zijn, als er echt geen wortelfractuur is. Zou ik dan voordat de definitieve kroon wordt geplaatst nog een wortelkanaalbehandeling kunnen krijgen, zodat dat niet door de kroonrestauratie heen geboord hoeft te worden. Het is een gok. Als een herbehandeling niet werkt, ga ik sowieso geen apexhuppelepup laten doen.

(*Bron van de foto, titel artikel: A prospective clinical trial of single AstraTech 4.0 or 5.0 diameter implants used to
support two-unit cantilever bridges: results after 3 years.)
Attach
vr, 05/15/2020 - 10:26 Permalink
Aislingh

Als antwoord op door vV

Nou ik ben weer bij de tandarts geweest. Van allerlei dingen getest. Beet, occlusie, percussietest, tandvleesreactie (vanwege mogelijk fractuur).
Niks bijzonders. De tandarts heeft ook een soort van kauwsimulatie gecreëerd, maar dat kon de pijn niet echt uitlokken in de hevigheid zoals ik het normaliter ervaar. Ik voel het ook alleen bij vezelrijk voedsel dat aan de harde kant is, hetgeen op een fractuur zou kunnen duiden, maar de reactie van het tandvlees bij de kies duidt daar niet op.

Afgesproken is nu om het een nog even aan te kijken en mocht het niet overgaan om te bezien of een her-endo nodig is. Hij maakt het liever niet open als het niet nodig is, omdat dat toch altijd ook schade kan aanbrengen. En als laatste opperde hij dat het misschien met klemmen/overbelasting te maken kan hebben omdat de beide premolaren in de beet (als de kiezen op elkaar staan) meer mee lijken te doen ten opzichte van de kiezen in de linker bovenkaak.
di, 05/19/2020 - 12:16 Permalink