Wkb in voortand, die barst heeft, tgv. ongeluk 20 jaar geled

Author:
coja
Posted:
vr, 03/05/2004 - 16:42
Zo'n kleine 20 jaar geleden heb ik een ongeluk gehad, waarbij ik 1 voortand deels ben kwijtgeraakt (heb daar nu een kroon op), en een barst in de andere heb gekregen. De tand met de barst begon 2 jaar geleden ineens erg zeer te doen (kloppend gevoel, pijn bij koude en warmte, etc..). Mijn tandarts heeft toen een een foto genomen, waaruit bleek dat het wortelkanaal niet zichtbaar was. Omdat de pijn na verloop van tijd weer over ging, hebben we in overleg besloten het erbij te laten zitten. Tussendoor nog wel af en toe last gehad, maar wegens zwangerschap niets aan laten doen. Inmiddels weer last, en bij de tandarts geweest. Hij stelt toch een wkb voor, en als dat niet lukt (omdat het kanaal nog steeds niet zichtbaar is), dan een apex bij de kaakchirurg.

Mijn vraag is nu: ik weet dat de tand wat 'breekbaarder' kan worden door de wkb, maar hoe breekbaar wordt 'ie dan, ivm. die barst ? Ik ben erg bang dat mijn tand zal afbreken als ik bijv. in een stokbroodje hap. (Sinds het ongeluk vermijd ik zelf al appels vanwege kans op breuk)
En kan ik dan niet beter 'aandringen' op een kroon of brug oid. (en de tand laten trekken), als de wkb niet lukt ?

Dank voor de reactie,
Coja.
dj

Hoi,

Echt weten hoe het zit weet ik niet maar volgens mij ongeveer zo:

- Voor een kroon wordt haast altijd of zelfs altijd een wkb gedaan.
- Met een brug ga je ook aan andere tanden kiezen slijpen. Die worden daardoor beschadigd en dus zwakker.
- Stelregel: Hou zolang mogelijk je eigen tanden en kiezen. Dat betekent dat als er later iets aan moeten gebeuren er nog voldoende kaakbot is voor implantaten, of voldoende andere gezonde tanden voor een brug.
- Je natuurlijke tanden kunnen ook met een beschadiging heel sterk zijn. Ik heb ook twee kronen op voortanden maar die zijn echt niet hetzelfde als je natuurlijke tanden. Bv appels bijt ik dus ook met de andere kant af.

Succes in ieder geval..

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2004-03-05 18:14 ]
vr, 03/05/2004 - 18:12 Permalink
leon2606

het hangt er vanaf hoe die barst eruit ziet en hoever die doorloopt. ik neem aan dat ie alleen in de kroon loopt zo te horen. de wkb zal waarschijnlijk lastig zijn als er al zolang overheen is gegaan vanwege het afdichten van het kanaal met dentine door chronische irritatie. apex is dan een goed alternatief. let er wel op dat die barst ook wordt gerepareerd anders blijft ie lekken en is die wkb/apex ook nutteloos.
eruit halen en een brug is lastig omdat de buurtand al een kroon bevat (dan moet die er af) tis trouwens allemaal moeilijk te zeggen als je t niet gezien hebt...

en hoeveel wordt een tand zwakker door een wkb... hij wordt zwakker, maar hoeveel...en hoe druk je dat uit...dan zou je onderzoeken hierover moeten raadplegen...

suc6 ermee!

ps altijd een endo laten doen voordat een kroon geplaatst wordt...hier zijn de meningen erg over verdeeld met de nodige onderbouwingen voor en tegen.
vr, 03/05/2004 - 22:08 Permalink
Cid

Alvorens een kroon te plaatsen wordt zéker niet altijd een WKB uitgevoerd. Als de zenuw (pulpa) voordien niet geïrriteerd is geraakt (dat zich heeft geuit via gevoeligheid) en altijd bedekt kon blijven (omringd met natuurlijk tandbeen/dentine), waardoor ook geen bacteriën binnen konden dringen, kan het m.i. beter zijn een WKB achterwege te laten.

BTW Wat is "het afdichten van het kanaal met dentine door chronische irritatie"? Ongeveer hetzelfde als het calcificeren van de (toegang tot) wortelkanalen? Treedt dat niet pas op in avitale situaties?

[ Dit Bericht is bewerkt door: Cid op 2004-03-06 02:15 ]
za, 03/06/2004 - 02:09 Permalink
de digitale tandarts

Het smaller worden van het wortelkanaal door afzetting van tandbeen (dentine) wordt obliteratie genoemd.

Doordat het tandbeen gevormd wordt door (levende) cellen, kan het niet plaatsvinden in een situatie waar de zenuw (pulpa) dood (avitaal) is.

Vroeger werden vaak wortelkanaalbehandelingen gedaan onder kronen en bruggen omdat er ook houvast (pin/opbouw) werd gehaald uit het wortelkanaal. Tegenwoordig met betere cementen en de mogelijkheid om te lijmen aan tanden en kiezen (adhesieve tandheelkunde) is dat minder snel noodzakelijk.

Eigenlijk komt het erop neer dat indien de houvast uit het wortelkanaal niet vereist is, dan zal de tand/kies levend (vitaal) gelaten worden.

Voor uitleg over 'houvast uit het wortelkanaal' kan gekeken worden naar deze vraag: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=212&forum=8

Nog even voor DJ: wanneer een tand/kies een kanaalbehandeling heeft gehad is deze zwakker. Hoe zwak is afhankelijk van het overgebleven tandweefsel (wkb+3vlaksvulling=risico op breuk), daarom wordt vaak geadviseerd om op een kies met een wkb een kroon te zetten, maar de redenering andersom gaat niet op: er moet een kroon op dus moet er ook een wkb uitgevoerd worden.

Met vriendelijke groet.
za, 03/06/2004 - 10:29 Permalink
coja

Bedankt voor de reacties. Ik zal wel dom zijn, maar ik begrijp een aantal termen uit jullie reacties niet... Wat is een endo ? En dentine ?

Nog even ter verduidelijking: de barst zit in de nog goede voortand (waar dus een wbk moet gebeuren), NIET in de tand met kroon.

Groetjes, Coja.
di, 03/09/2004 - 09:22 Permalink
dj

Hoi,

Nee hoor wij zijn denk ik wat enthousiast in ons taalgebruik.. Endo is een wortelkanaalbehandeling. Hieronder staat een plaatje met de anatomie van een tand:

http://www.enchantedlearning.com/subjects/anatomy/teeth/toothanatomy.sh…

Dat zou kunnen helpen. De term kroon (crown) zou ook nog verwarrend kunnen werken: het kan "het boven het tandvlees uitstekende deel van een tand" betekenen maar de term wordt vaker gebruikt voor de kunstmatige vervanging daarvan.

[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2004-03-09 10:15 ]
di, 03/09/2004 - 09:37 Permalink