Zeldzame vorm van caries

Author:
Tante Til
Posted:
do, 05/25/2006 - 00:53
Hallo allemaal! Ik ben op zoek naar lotgenoten en de mening van een tandarts zou ook welkom zijn. Korte voorgeschiedenis: eigenlijk geen. In mijn hele leven heb ik totaal twee normale gaatjes gehad. Ik ben nu 39 en heb 24 jaar geen tandproblemen gehad, nog geen gaatje dus, niets! 3 jaar geleden is de ellende begonnen met de eerste wortelkanaalbehandeling. Intussen, drie jaar later heb ik 13 wkb gehad en de voortanden zijn nu ook aangetast. Bij mij begint de caries aan de wortel/pulpa, 'normale' caries ken ik niet. Deze zeer zeldzame vorm schijnt door iets? in het bloed? veroorzaakt te kunnen worden. Mijn supertandarts zit nu toch even met de handen in het haar omdat de caries ineens zeer snel gaat. Of dit nu caries profunda of caries proxima heet ben ik even kwijt. Binnenkort ga ik naar een speciale tandheelkundige kliniek voor een uitgebreide bloedtest enzovoort. Mijn tandarts is iemand waarvoor mensen tot uit Londen komen, maar nu is zelfs zij geschokt. Zij wil zelf een second opinion. Ik moet nog zeker tot na het weekend wachten en ik ben op van de zenuwen. Ik ben bang dat deze cariesvorm geen ziekte is maar een symptoom... :cry:
Wie o wie in Nederland of waar dan ook komt dit bekend voor?
dj

Jee naar zeg.. weet er niet zoveel van helaas.

Approximaal slaat in de tandheelkunde meestal op het vlak van een tand of kies dan naar een andere tand of kies gericht is, waar je flost of stokert dus, maar onder het tandvlees zit ook een approximaal deel. Omdat de tand of kies daar in meerdere wortels vertakt kun je zeggen dan elke wortel twee approximale zijden heeft. Cariës profuna betekent diepe of vergevorderde cariës, die zowat de pulpa heeft bereikt.

Cariës profunda approximalis lijkt mij op zich correct en iets bestaands, vrij veelvoorkomend zelfs.

Je weet zeker dat je caries aan de wortel begint? Onder het tandvlees of was je tandvlees al zover terugetrokken? Of had je "pockets"?
do, 05/25/2006 - 09:23 Permalink
Tante Til

Tja , de caries begint echt 'binnen', dus geen pockets, geen terugtrekkend tandvlees, geen caries aan de tandvleesrand. Mijn ta moet zowat de halve kies afboren, uitboren, halve pulpa verwijderen voordat de cariesplek überhaupt bereikt kan worden. Het is alleen aan de hand van röntgenfoto's te lokaliseren. Toen de ta mij voor het eerst zag zei ze letterlijk 'Ik heb zelden zo'n perfekt gebit gezien'. De tandartsen weten nog niet zeker hoe deze vorm van caries überhaupt kan ontstaan...laat staan dat ze weten hoe het voorkomen kan worden. En ik zit er maar mee :cry: . In ieder geval bedankt voor je reactie!
do, 05/25/2006 - 23:05 Permalink
Lieneke

Kan het zijn dat het door tandenknarsen wordt veroorzaakt? Ik heb eens meegemaakt bij een patient die ook erg vaak wortelpuntontstekingen had. Volgens de tandarts zou het bij haar aan het tandenknarsen liggen.
do, 05/25/2006 - 23:13 Permalink
Tante Til

Nee, ik zou bijna zeggen was het maar waar. Dit gaat om een cariesvorm die hoogstwaarschijnlijk erfelijk is en zelfs besmettelijk. Ik heb de twijfelachtige eer een raadsel voor de medische wetenschap te zijn.
vr, 05/26/2006 - 14:59 Permalink
jaspertje

ik had 5 jaar geleden ook heel erg last van cariës (niet dat wat jij hebt,)
en de tandarts behandelde het en zei als ik nog meer last van cariës krijg, dat ik dan elmex gebruike moet. tis egt goed spul!! ik heb er zelfs een gaatje mee dicht gekregen!!!!!!!!!!!!! :o :o :o
za, 06/24/2006 - 16:35 Permalink
Energy

Beste tante Til,

Ik wens je heel veel sterkte en ik heb verder geen antwoord voor je. Maar je beschrijft jouw tandarts als een bijna god... haha... Ik hoef niet te weten hoe je tandarts heet, maar waar staat de praktijk van die tandarts, want ik heb het nodige meegemaakt met tandartsen, en ik heb volgens mij wel een goede nu, maar soms twijfel ik nog... Als patienten er al voor uit Engeland komen, dan wil ik ook wel :D
Als je het niet op dit forum wilt vertellen dan moet je dat maar even zeggen, dan kun je me ook mailen of je stuurt een privebericht.

Groetjes Energy
za, 06/24/2006 - 19:26 Permalink
peertje

Beste tante Til,

Zijn er medicijnen die je gebruikt op dit moment? Want mogelijk is er stiekum een verandering in de samenstelling van je speeksel gekomen. De glazuurkap is sterk genoeg door de fluoride, de wortel vaak veel kwetsbaarder.
za, 06/24/2006 - 20:30 Permalink