behandeling beginnende parodontitis

Author:
josegonzales
Posted:
di, 07/16/2013 - 15:57
Mijn tandarts heeft beginnende parodontitis bij me vastgesteld. Het tandvlees trekt zich tussen mijn tanden in een boogje terug, waardoor een flosdraad er niet meer bij kan. Ik heb verder eigenlijk nooit last van mijn gebit, het laatste gaatje is alweer jaren terug. Ik ben 27.

Op zijn aanraden heb ik net een AirFloss van Philips besteld. Het is nu de bedoeling dat ik met een tandenstoker het tandvlees 'terugduw'(ik weet niet hoe ik dit beter moet uitleggen), waardoor het tandvlees meer op één lijn zal komen. De AirFloss moet ik iedere dag gebruiken nadat ik met de tandenstoker aan te slag ben geweest. Daarmee moet ik dan de bacteriën wegblazen/spuiten.

Ik ga nu iedere dag de volgende handelingen uitvoeren:
2x per dag 2 minuten poetsen met een Oral-B pulsonic smart series. Ik heb vandaag voor het eerst Meridol tandpasta gekocht(niet op aanraden van de tandarts, maar omdat ik er wel goede dingen over had gelezen op internet. Hiervoor gebruikte ik Colgate.)
2x per dag spoelen met Listerine Total Care(dat is de paarse)
1x per dag met de tandenstoker
1x per dag met de AirFloss

Kunnen jullie je vinden in deze behandeling? Aanmerkingen? Tips? Ik lees bijvoorbeeld op dit forum dat mensen met beginnende parodontitis een paar keer per jaar naar de mondhygienist gaan, maar hier heb ik mijn tandarts niet over gehoord. Ook ben ik vergeten mijn tandarts te vragen of het handig is om ook nog met een flosdraadje aan de slag te gaan, ik ging er vanuit dat dit helemaal vervangen zou worden door de AirFloss. Klopt dit?

Alvast bedankt!
groeten,
Jos
josegonzales

hoi Lieneke,
bedankt voor je reactie. voordat ik naar de mondhygiënist ren zal ik nog een poging wagen uit te leggen wat ik nu doe: ik pak de tandenstoker en die leg ik onder een kleine hoek en met (hele lichte) druk boven op het tandvlees, met de punt tussen 2 kiezen. Als het tandvlees een klein beetje weg zakt door de aanwezigheid van de tandenstoker duw ik de tandenstoker tussen de twee kiezen door(Ik druk dus niet met de tandenstoker in het tandvlees). Daarna moet ik dan de AirFloss gebruiken.

Ik hoop dat het zo duidelijker is en dat ik niet iets heel raars aan het doen ben met mijn tanden en tandvlees...


De spoeling van Meridol is wat mij betreft trouwens een echte aanrader. Het voelt veel minder agressief dan de Listerine die ik voorheen gebruikte, veel prettiger.
wo, 07/17/2013 - 21:57 Permalink
Lieneke

Ah, nu snap ik het een stuk beter! En toch...als het echt beginnende parodontitis is, dan zal er meer nodig zijn dan dit. Tandenstokers werken eigenlijk niet voldoende goed bij parodontitis en zijn ragers (interdentaal borstels) aan te raden. Het is wel nuttig om even tandenstokers te gebruiken zodat dadelijk een rager goed past. Maar je zal uiteindelijk wel moeten overstappen. Tegenwoordig zijn er ook hele kleine ragertjes dus dan kan vrijwel bij iedereen. Welke echt goed passen kan de mondhygiënist passen en aan je uitleggen.
Daarnaast is het belangrijk dat er ook een hele goede professionele gebitsreiniging gebeurt. Ik kan vanaf hier niet zien of er een echte parodontale behandeling zal moeten gebeuren of een uitgebreide gebitsreiniging (tandsteen verwijderen). Beginnende paro is het ideale startpunt om naar de mondhygiënist te gaan. Want dan zal het jou minder geld en tijd kosten dat wanneer je gaat zitten wachten tot het erger wordt. Ik ervaar regelmatig dat de tandarts te laat doorstuurt.
do, 07/18/2013 - 15:44 Permalink