Behandeling paradontoloog wel of niet doen??

Author:
Anoeck
Posted:
ma, 03/14/2011 - 12:13
Ik heb een heel groot dilemma. Mijn tandarts heeft mij door gestuurd naar de paradontoloog. Vorige week ben ik daar geweest, mijn tandvlees is slecht, hele diepe pokken. Er is een behandelplan opgestelt. De kosten hiervoor zijn: 1146 euro!!
Ik ben verzekerd voor 450 euro per jaar, kan geen hogere tandartsverzekering nemen i.v.m mijn slechte tandvlees.

Er moeten 4 kiezen getrokken worden.Dit zijn de achterste, er zijn nog 2 kiezen slecht. Deze willen ze proberen te behouden, mocht dat niet het geval zijn dan gaan die er als nog uit!

Dit zijn de kosten voor 2011, weet niet wat er nog meer komt. De kans is groot dat er een flapoperatie achter aan komt, waarschijnlijk voor 2012.
Als alle 6 de kiezen getrokken worden kan ik niet meer kauwen, dus is de volgende stap een frame, nog meer kosten.

De tandarts heeft gezegd als ik er niets aan doe ik over 10 jaar een kunstgebit moet.

Voor mij is de dilemma het geld,ik kan dat niet betalen. Weet niet wat ik moet doen
vV

misschien dan eens toch serieus nadenken over een volledige prothese. is uiteindelijk namelijk enige andere optie.
Overigens kan je prima de achterste kiezen missen zonder er iets aan te doen qua opvulling.

Wat geld betreft kan ik verder niet adviseren, hangt van te veel zaken af. hamvraag is wat het jezelf waard is. kan ik niet voor iemand beslissen.
ma, 03/14/2011 - 12:53 Permalink
Anoeck

Bedankt voor het berichtje. Heb woensdag een afspraak bij de tandarts voor mijn zoon, ga met hem nog in overleg. Heb van ochtend nog gebeld met de paradontoloog, de assistente snapt mijn dilemma. Zij vindt het wel verstandig als ik die 4 kiezen laat trekken, ongeacht wat ik beslis. Heb tot eind mei om te beslissen, de eerste afspraak is eind juni.
ma, 03/14/2011 - 13:04 Permalink
advies

De eerste vraag die bij mij opkomt is: hoe heeft het zover kunnen komen? Bent u de afgelopen jaren regelmatig (minimaal 1 x per jaar) voor controle bij de tandarts geweest? Bent u er door uw tandarts eerder op gewezen dat u parodontitis heeft?

Als u regelmatig voor controle bent geweest, u nooit is verteld dat u parodontitis heeft en nu opeens wordt geconfronteerd met het verlies van 4-6 elementen, dan is er mijn inziens iets mis gegaan de afgelopen jaren. Nu kennen we hier uw dossier en (medische) achtergrond natuurlijk niet. Dat maakt het altijd ingewikkeld om (te snel) conclusies te trekken. Maar in zijn algemeenheid kan er wel worden gemeld dat u veel eerder voor behandeling een mondhygiënist en (inmiddels ook) parodontoloog had moeten bezoeken. Goede kans dat de schade en dus kosten dan beperkter hadden kunnen zijn.

Zoals u al aangeeft is de behandeling van de parodontoloog nu een eerste stap. Hoogst waarschijnlijk gaat u vervolgens te maken krijgen met jaarlijkse kosten voor nazorg (zeg maar onderhoudskosten). De nazorgbehandelingen zijn belangrijk, want anders kan de situatie in de mond de komende jaren weer snel achter uitgaan, met mogelijk verlies van meer elementen tot gevolg.

Laat u even goed voorlichten over het totale plaatje zou ik zeggen.
ma, 03/14/2011 - 14:07 Permalink
Anoeck

Kom netjes 2x per jaar bij de tandarts, loop al ongeveer 3 jaar bij de mh.
De laatste 1 1/2 jaar heeft hij al aan gegeven dat een afspraak bij de paradontoloog beter zou zijn, de mh heeft dat ook gezegd. Heb toen steeds gezegd dat ik het niet kan betalen. Was in december voor controle bij de tandarts, toen vroeg hij het weer, heb gezegd dat ik er wel naar toe wil voor een orienterend gesprek, en wat het kostenplaatje zou worden.

Als ik een hogere tandartsverzekering zou hebben zou ik de behandeling wel willen doen. Dan hoef ik niet zoveel bij te betalen, maar die hogere verzekering gaat niet lukken, als ik alles eerlijk in vul!!
ma, 03/14/2011 - 14:27 Permalink
Anoeck

Heb vanochtend de tandarts gesproken. Hij zegt het beste is als ik de 4 slechte kiezen laat trekken, die andere 2 kiezen dan waarschijnlijk behouden kunnen blijven. Het gaat om de achterste grote kiezen, dan hou ik overal 1 grote en 1 kleine kies over, dat is dan geen probleem om te kauwen.

Weet nog steeds niet wat ik moet doen
di, 03/15/2011 - 09:24 Permalink