Behandelplan mondhygieniste i.v.m. bacterien?

Author:
*Eddy*
Posted:
zo, 10/24/2010 - 19:43
Hey hallo,

Door omstandigheden ben ik een jaar of 8 niet echt regelmatig naar de tandarts geweest. De eerste 5 jaar iets van 3 x geweest ofzo, daarna helemaal niet meer.

Een juni maar weer eens de stoute schoenen aangetrokken en bij een mondhygienste langsgeweest.
Eerste afspraak (juni)was een intake met wat metingen en daaruit bleek dat ik veel tandsteen had en bloedend tandvlees (40%).
Bij de volgende afspraak (september) heeft de mondhygienste 2,5 uur zitten bikken/polijsten met als resultaat weer een mooi glad gebit.

Twee weken terug ook maar weer eens naar en tandarts geweest en daar kreeg ik complimenten over mijn schone gebit, :D maar er zaten wel wat aankomende gaatjes (nog niet de moeite om te boren). Maar dat zei mijn vorige tandarts 8 jaar geleden ook al (gaatjes te klein om te boren).

Op zich goede berichten dus.

Nu is het alleen zo dat de mondhygieniste ook een bacterienonderzoek heeft gedaan, met als resultaat:

Ik heb last van "verhoogde aantallen commensale anaerobe bacterien". En de diagnose is -> "Commensale paradontale infectie waarschijnlijk mede veroorzaakt door een hoog supragingivaal plaqueniveau"

Zijn dit hele zeldzame bacterien? Of komt dat wel vaker voor?

Nu heb ik van de mondhygieniste een heel behandelplan gekregen, en nu vraag ik me af of dat een beetje klopt?

Blok 1 ('s ochtends en 's avonds)

- ragen met roze interprox ragers, daarbij gebruik maken van interprox gel
- poetsen met Curasepttandpasta
- spoelen met waterstopperoxide 3%
- spoelen met Curasept chloorhexidine 0,12%
- door naar blok 2 wanneer flesje 0,12% op is

Blok 2 ('s ochtends en 's avonds)

- ragen met roze interprox ragers, daarbij gebruik maken van interprox gel
- poetsen met Curasepttandpasta
- spoelen met Curasept chloorhexidine 0,05%
- door naar blok 3 wanneer flesje 0,05% op is

Blok 3 ('s ochtends en 's avonds)

- ragen met roze interprox ragers, daarbij gebruik maken van interprox gel
- poetsen met Curasepttandpasta
- spoelen met Desensin mondspoeling

In moet vanaf heden beginnen en blok 3 dan doorzetten tot mijn eerstvolgende faspraak van eind januari 2011.

Eddy
Spiegeltje

Ik vind het maar een vreemd plan, met al die 'desinfecterende' middeltjes. Volgens mij is het ook niet gebruikelijk als ik afga op wat je zegt wat er aan de hand is..

Naast een grondige professionele gebitsreiniging door de mondhygieniste zou goed poetsen, dat wil zeggen met de juiste techniek en voldoende lang, met een gewone tandpasta en interdentaal reinigen (met stokers of ragertjes zonder speciale gel) in beginsel voldoende moeten zijn om eventuele tandvleesontsteking onder controle te krijgen en te houden. Je MH lijkt wel aandelen Curasept te hebben, m.i nergens voor nodig specifiek dat merk te gebruiken. Je kunt wilt die (ongetwijfeld prijzige) middelen ook niet blijven gebruiken.

Spoelen met waterstofhydroxide 3% is volgens mij so wie so niet zo'n goed idee, dat is hoogstens 1,5% in de tandheelkunde.

En maar denken dat het straks heeft gewerkt. Het zal best dat die middeltjes wat makkelijker resultaat zullen geven.. Maar met goed poetsen en rageren met gewone pasta en standaard ragertjes had je hoogstwaarschijnlijk ook resultaat gehad! En als je dit nooit goed leert en ophoudt met die middeltjes komt het probleem gewoon weer terug.

Ik kan me niet echt voorstellen dat er wat bijzonders aan de hand is op grond waarvan dit het juiste behandelplan is, maarr helemaal uitsluiten wil ik het ook niet. Ben tenslotte geen MH. Wacht even op eventuele een reactie uit die hoek.
zo, 10/24/2010 - 20:45 Permalink
Lieneke

Commensaal betekent dat het geen bijzondere bacterien zijn (denk aan het engelse commen). Het zijn bacterien die voorkomen als jouw eigen mondhygiene nog niet goed genoeg is. Dus dat je nog niet genoeg zelf plak verwijderd hebt.

De blokjes begrijp ik niet helemaal. Het spoelen met 0,12 chloorhexidine en die actieve zuurstof zou ik niet langer dan 3 weken adviseren.

Het allerbelangrijkste is dat je zelf echt heeel heeeel goed schoonmaakt.
ma, 10/25/2010 - 07:52 Permalink
*Eddy*

Wat ik wel nog was vergeten te vertellen is dat ik wel een soort van 'bacterieverleden' heb ...(bacteriele) hersenvliesontsteking, (gesloten) TBC, operatie wegens bacterieinfectie in heupgewricht ... misschien dat ze daarom nu even een goede chemische kuur willen geven om een mooie nieuwe bacterieloze start te maken, na een periode van toch wat verwaarlozing.

Hoe dan ook wel een dure grap ...want het kost me € 20,- per maand aan spoel/poets/raag middeltjes. :roll:

Maar aan de ander ekant heb ik toch al € 420,- aan me laten verdienen de laatste 2 consulten, dus dan kan dit er ook nog wel bij en afgelopen jaren natuurlijk sowieso lekkere lage 'onderhoudskosten' van mijn gebit gehad. :wink:
za, 10/30/2010 - 21:47 Permalink