Behoorlijke parodontitis, beetje angstig

Author:
Pytje19978
Posted:
wo, 02/16/2011 - 17:45
Hallo, ik ben een 32 jarige vrouw en kom net terug van de mondhygienist. Deze vertelde mij ( nadat de tandarts mij al had doorgestuurd) dat hij mij door gaat verwijzen naar een paradontoloog voor een flapoperatie. Er wordt dus eerst een onderzoek gedaan en het behandelplan wordt dan opgesteld. Vorig jaar was mijn tandvlees nog prima in orde volgens de tandarts. Nu heb ik ineens pockets van 4 tot 7 mm diep. Bot is ook al aangetast.
Mijn moeder heeft ook altijd problemen gehad met haar tandvlees dus ik vrees dat het erfelijk is. Dwz het was en is mijn grootste angst dat ik net als zij mijn tanden ga verliezen. De mondhygienist heeft mij geprobeerd gerust te stellen met te zeggen dat het na de flapoperatie en goede reiniging wel goed komt.

Nou komen mijn vragen;
1. Ik stook al twee jaar dagelijks met van die enorme stokers en poets twee keer per dag grondig. Hoe kan het nou zijn dat het aan ' slechte hygiene' zou liggen. Hoe kan ik dat in de toekomst beter doen.

2. Hoe reeel is de kans nou dat de bacteriele infectie doorslaat op andere organen/ delen in mijn lichaam. Is dat een kwestie van lange tijd of ligt dat aan de snelheid van de voortgang van de ontsteking. Maw kan dat in een jaar tijd al gebeuren. Ik ben een beetje hypochondrisch aangelegd dus u kunt zich waarschijnlijk voorstellen dat ik een beetje in de rats zit.
Daarbij, hoe snel moet ik in die gedachte naar de parodontoloog. Ik heb de eerste afspraak over twee weken.

Alvast heel erg bedankt voor uw antwoord.
Stokertje

1. Dagelijks stokers gebruiken en 2x per dag poetsen is de basis om ontstekingen in de mond te voorkomen. De vraag is, of de techniek ook voldoende is geweest in die tijd. Dat kan ik moeilijk beoordelen. Daarnaast kan een ontsteking makkelijker ontstaan bij een verlaagde weerstand bijvoorbeeld. Ook door bepaalde specifieke micro-organismen kan een ontsteking sneller optreden. Ook dit is moeilijk aan te geven met de beschikbare informatie. U bent in goede handen bij de parodontoloog, maar durf te vragen aan hem, over jouw situatie.

2. De ontsteking in uw mond is een locale ontsteking, maar er zijn op wetenschappelijke gronden wel aanwijzingen dat er linken zijn tussen parodontitis en andere ziektebeelden. Echter is hier nog geen duidelijk uitsluitsel over en is ook zeker niet in alle gevallen het geval. Het belangrijkste wat je moet onthouden is dat parodontitis, net als iedere andere ontsteking, níet goed is voor het lichaam. Het lichaam gaat de infectie te lijf met een ontstekingsreactie, maar kan dit zonder aanvullende hulp (van mondhygienist of tandarts) niet onder controle krijgen. Daar ligt de basis van de behandeling. Wanneer de behandeling aan slaat zult u zich ook fitter gaan voelen, omdat het lichaam minder hoeft te 'vechten'.

De afspraak die staat bij de parodontoloog is prima, de ziekte schrijdt niet in de orde van dagen voort.
wo, 02/16/2011 - 18:55 Permalink
Pytje19978

Heel erg bedankt voor uw snelle reactie!

De MH heeft zo goed mogelijk schoongemaakt, maar kon niet dieper gaan dan 5 of 6 mm. Ik hoop dat dat in ieder geval iets helpt om de ontsteking tegen te gaan. Ik kan op het internet niet alle antwoorden vinden op mijn specifieke vragen. Dus dit forum is al heel fijn, ik weet uiteraard dat ik voor mijn gebit specifiek bij de parodontoloog moet zijn.
Ik heb met behoorlijke kracht tussen mijn tanden gestookt en ook alle kanten op, precies zoals de tandarts en MH hadden aangegeven. Dan rijst ook de vraag hoe het kan dat het tandvlees overal ontstoken is en niet plaatselijk. Ik zal toch wel op enkele plaatsen in ieder geval goed gestookt hebben denk ik dan.

Extra info is wel dat ik al een aantal jaren anti depressiva slik ivm paniekklachten en ik ben een maand geleden gestopt met roken. Raadt u aan het gebruik van antidepressiva te staken?
wo, 02/16/2011 - 19:41 Permalink
Stokertje

Ik raad het absoluut af om te staken met uw antidepressiva, zeker niet op advies van mij (of wie dan ook op dit forum) stoppen met medicatie. Altijd in overleg met uw behandeld arts. U gebruikt de antidepressiva niet voor niets. Daarnaast hebben deze volgens mij geen effecten op de mondholte, behalve wellicht een droge mond.

Het roken kan echter wél een effect hebben op de conditie van uw tandvlees. Ook al bent u gestopt, in het verleden kan het (mogelijk) een rol hebben gespeeld. In ieder geval is het goed dat u onder behandeling bent, ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. Laat u goed voorlichten over uw mondhygiëne, en bijvoorbeeld over het gebruik van ragers (kunt u naar vragen bij de parodontoloog/mondhygiënist). Verder kunt u weinig doen dan uw lichaam het werk te laten doen, nadat de parodontoloog zijn/haar werk heeft gedaan ;)
wo, 02/16/2011 - 19:52 Permalink
Lieneke

Nee, dat raden we niet aan, want dat mogen we niet. Dit mag enkel in overleg met diegene die u de depressiva heeft voorgeschreven.
Heeft u toevallig een droge mond?
Ik vrees dat u al een tijdje ontstoken tandvlees heeft maar dat dit nooit is opgevallen omdat u rookte. Door roken valt een ontsteking minder op; het tandvlees zwelt minder op en het bloedt niet zo snel. Een tandarts die niet heel nauwkeurig meet, ziet dan die ontsteking niet.
Een pocket van 7 mm is lastiger te bereiken, maar het niet onmogelijk. Ik vaak hele goede resultaten bij deze pockets.Vooral als er geen complicaties zijn en het bij de voortanden is. Valt het resultaat tegen, dan kunt u alsnog naar de parodontoloog.
wo, 02/16/2011 - 19:57 Permalink
Pytje19978

Nou, u heeft me wel wat gerustgesteld hoor :). Ik begrijp idd dat u geen uitspraak kunt doen mbt de antidepressiva. Ik las alleen dat het een behoorlijke risicofactor kan zijn. Het roken zal heel zeker hebben meegespeeld, ik hoop dat door het niet meer roken de problemen minder zullen worden. Ragertjes heb ik al gekocht, vanaf nu zijn de ragers en stokers beiden aan de beurt elke dag.

Heel erg bedankt hoor nogmaals, voor de snelle en duidelijke reacties. Alleen het onderzoek van de parodontoloog nog even afwachten :).
wo, 02/16/2011 - 20:11 Permalink