Listerine VS Kruidvat(huismerk) mondwater

Author:
Xalon
Posted:
zo, 09/21/2008 - 20:15
Listerine is 5,80(ofzoiets) en Kruidvat mondwater 2,50. Nou vroeg ik mij af, is Listerine daadwerkelijk veel beter? Of is het huismerk al goed genoeg?
Newtan

Listerine werkt beter. Zit er in spoelmiddel van de Kruidvat ook alcohol? Dat zou het prijsverschil kunnen verklaren.

Quote: Active ingredients in Listerine include thymol, eucalyptol, ...., and menthol.

Zit dit ook in kruidvat mondwater? Het zijn wel ingredienten die oudere volken al heel wat jaartjes in hun mond stoppen om het gebit gezond te houden.
zo, 09/21/2008 - 21:11 Permalink
Lieneke

Listerine werkt inderdaad echt anti-bacterieel. Er zitten alleen nog al wat nadelen aan.

Ten eerste dus de alcohol. Dit zou heel eventueel misschien etc etc monkanker kunnen veroorzaken.
Ten tweede is het zuur wat erosie in hand zou kunnen werken.
Ten derde kun je er wat aanslag van krijgen als je er iets te lang mee spoelt (aantal seconden per keer te lang).
Verder is het de bijdrage van Listerine wel significant (in de zin van desinfectie) maar nog steeds erg klein. Zelf goed poetsen en tussen de tanden reinigen en eventueel de tong poetsen, blijft veel belangrijker. Het is dus enkel als toevoeging aan de dagelijkse poetsbeurten bedoeld.

Waarvoor (met welk doel) gebruik je het?
ma, 09/22/2008 - 12:12 Permalink
Spiegeltje

In aanvulling wat Lieneke schreef over de voor- en nadelen van Listerine:

Alleen als uit klinisch onderzoek zou blijken dat het middel ook positief werkt wat betreft tegengaan caries of tandvleesontstekingen e.d. bestaat m.i. aanleiding dit middel te gebruken. Zo ver ik weet bestaat zo'n onderzoek niet, althans niet kunnen vinden. Dat het desinfecterend werkt en de plakvorming wat tegengaat, wat inderdaad het geval is en dit in tegenstelling tot al die middelen die helemaal niks doen, is volgens mij onvoldoende reden dit middel in positieve zin aan te prijzen. Dus ja, misschien is het "beter" maar dat is alleen maar een hypothese. Heel veel middeltjes en medicijnen worden zo de markt ingezet en vaak met succes.

Je hebt bijvoorbeeld een middel tegen hoge bloeddruk dat inderdaad de bloeddruk verlaagt (equivalent met plak verminderen) maar dan blijkt uit onderzoek onder grote groepen patienten dat het risico op een hartinfarct of beroerte niet significant af neemt.. Dat in tegenstelling tot andere bloeddrukverlagers. Dat is dan reden om zo'n middel niet meer voor te schrijven.
ma, 09/22/2008 - 13:57 Permalink
Spiegeltje

Ja, maar wat staat er precies? Dat het "significant" (lees: marginaal) bacteriedodend en plakverminderend werkt zal er zeker in staan want dat is wel aangetoond. Bij echt heel goed poetsen heeft het geen nut want dan heb je so wie so weinig of geen caries en geen tandvleesontsteking en bij slecht poetsen ook niet want het kan "goed poetsen" niet vervangen. Goedkoop in het gebruik is het niet. Even snel poetsen en spoelen en klaar is Kees, dat werkt niet :D Nauwgezet poetsen en stokeren, dat is de boodschap. En dan voor mijn part Listerine er achter aan. Mensen kunnen het prettig vinden een spoelmiddel te gebruiken. Maar het grote verschil gaat het niet maken. Ik ben niet zo iemand van "alle kleine beetjes helpen".

Zou kunnen dat er studies zijn waar blijkt dat bij bepaalde tandvleesproblemen de bacteriedodenden werking nuttig is, maar dan zijn er ook veel effectievere middelen dan Listerine (maar niet voor langdurig gebruik).
ma, 09/22/2008 - 19:28 Permalink
Spiegeltje

Het is niet noodzakelijk voor een goede mondhygiene. Dus je kunt je een hoop geld besparen, maar dan moet je wel goed poetsen. Als dat echt in orde is zou ik zeggen: ermee stoppen.

N.B. Van het uitgespaarde geld kun je ook af en toe naar de mondhygieniste. Is ook niet voor iedereen per sé nodig maar zij kan beoordelen of de mondhygiene nog goed is en eventueel bijsturen. En tandsteen verwijderen op moeilijke plekken, polijsten e.d. Daar helpt ook geen Listerine tegen. Meestal goed besteed. Dit is mijn persoonlijke mening.
ma, 09/22/2008 - 22:37 Permalink
Lieneke

Mondwater is af te raden

23-9-2008

Een slechte adem is vervelend, maar meestal gemakkelijk te verhelpen. Wat water drinken, een muntje eten, je tanden poetsen. Of spoelen met mondwater, al raden steeds meer specialisten dat af.


Alcohol
Sommige soorten mondwater bevatten immers veel alcohol. Alcohol dehydrateert het lichaam, één van de oorzaken van een slechte adem. Een slechte adem wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën in de mond. Hoe minder speeksel er is om ze weg te spoelen, hoe sneller je uit je mond gaat rieken.

"Werkt niet"
Tandarts Philip Stemmer gaat zelfs zover om te zeggen dat geen enkel mondwater een slechte adem kan verhelpen. Hij raadt aan om zo weinig mogelijk voedingsstoffen die vocht aan het lichaam onttrekken te nuttigen. "Mondwater kan enkele van de bacteriën vernietigen, maar pakt nooit het probleem aan. Voor zover ze werken, zijn ze enkel tijdelijk en maskeren ze vooral het probleem. Als je echt een mondwater wil gebruiken, kies dan een versie zonder alcohol."

Noodzakelijk element
De mondwaterproducenten spreken de mening van de tandartsen tegen. "Of alcohol je mond uitdroogt, is een kwestie van mening. Wij voegen alcohol aan onze producten toe, om de essentiële oliën, zoals menthol en eucalyptol, te dragen. Dat zijn de echt actieve ingrediënten van mondwater. Zonder de alcohol zou het product zijn werking verliezen, dat is al meermaals bewezen." Bovendien argumenteren ze dat de alcohol niet geconsumeerd wordt, maar onmiddellijk terug uitgespuwd.

Langer in mond
Iets wat terug door Stemmer tegengesproken wordt. "Als je alcohol drinkt, is het maar enkele seconden in je mond. Bij mondwater wordt aangeraden 30 tot 60 seconden te spoelen. Het kan niet gezond zijn voor de tanden om zo lang aan het goedje blootgesteld te worden."

Oorzaken
De meest voorkomende oorzaken van een slechte adem zijn een slechte mondhygiëne, roken, een proteïnerijk dieet en pikant of sterk ruikend eten, zoals curry en uien. Ook allergiëen, zoals lactose-intolerantie, kunnen slechte adem veroorzaken. Wie een slechte adem heeft, na het drinken van melk, is lactose-intolerant.

Mondhygiëne is daarbij de belangrijkste factor. Bacteriën worden aangetrokken door de slecht verwijderde eetrestjes tussen je tanden en je kiezen. Grondig en meermaals per dag poetsen met een fluoride tandpasta en regelmatig flossen is dus de boodschap. Ook het borstelen van de tong en water drinken voor het slapen gaan zijn gemakkelijk toe te passen en effectieve trucjes.

Bron: Wekelijks nieuws voor Paramedici en http://www.hln.be
di, 09/23/2008 - 12:15 Permalink
Shania46

hmmz ik dacht ook dat t juist extra goed was.

Maar omdan gelijk verder te gaan in dit onderwerp hoe zit het dan met tandpasta, is duurder echt beter?
Ik heb nu elmex maar overweeg sensodyne omdat dat de gevoeligheid van me tanden die ik toch altijd wel heb wegneemt.

Maar ooit hoorde ik op tv dat het eigenlijk niet uitmaakt al poets je met niks op je borstel, niet dat ik dat overweeg maar er is tandpasta van bijv. 59 cent maar ook van enkele euro's.
di, 09/23/2008 - 12:57 Permalink
Lieneke

Gewoon een tandpasta met fluoride is eigenlijk goed. Heb je last van koud/warm dan kun je een tandpasta die speciaal voor gevoelige tandhalzen gebruiken. Bijvoorbeeld Sensodyne, maar je hebt ook Elmex Sensetive, Prodent Sensetive en zelfs de Hema heeft er een (die is vrij goedkoop). Spoelen met een middel voor gevoelige tandhalzen versterkt de werking van de tandpasta (van hetzelfde merk)...zegt men...
Het lost echter niet de veroorzaker van de gevoeligheid op. De veroorzaker is meestal te hard poetsen en/of ontsteking van het tandvlees. Ook bij erosie kun je dit soort klachten krijgen.
di, 09/23/2008 - 15:58 Permalink
Spiegeltje

Werkt niet"
Tandarts Philip Stemmer gaat zelfs zover om te zeggen dat geen enkel mondwater een slechte adem kan verhelpen.


Je hebt natuurlijk wel Halita mondspoelmiddel met zinklactaat als actief bestanddeel. Voor zover ik weet is dat het enige middel dat effectief is tegen slechte adem (orale halitose).

<a href="https://www.tandarts.nl/product/halita-mondwater-500-ml">Bekijk hier Halita mondwater</a>
di, 09/23/2008 - 19:52 Permalink
Spiegeltje

hmmz ik dacht ook dat t juist extra goed was.

Maar omdan gelijk verder te gaan in dit onderwerp hoe zit het dan met tandpasta, is duurder echt beter?
(..)
Maar ooit hoorde ik op tv dat het eigenlijk niet uitmaakt al poets je met niks op je borstel, niet dat ik dat overweeg maar er is tandpasta van bijv. 59 cent maar ook van enkele euro's.


Dat klopt, maar tandpasta heeft ook nut vanwege de fluoride die er in zit. Voor de overgrote meerderheid van de mensen geldt dat ze de goedkoopste fluoride tandpasta kunnen nemen die er te vinden is, meestal een huismerk van een keten of zo. Tandpasta zonder fluoride, wat is af te raden, is bijna niet meer te vinden.

Bij problemen kan de tandarts soms adviseren een bepaalde (dure) tandpasta te gebruiken, in andere gevallen zou ik er af blijven of je moet het lekker vinden poetsen natuurlijk.
di, 09/23/2008 - 20:02 Permalink