Medische indicatie, wat is er mogelijk?

Author:
Sonnet
Posted:
vr, 03/04/2016 - 20:20
Mijn gebit is er niet heel best aan toe, het grootste probleem is dat ik 5 kiezen mis. Ik mis 3 van de eerste grote kiezen (allemaal behalve rechtsboven), rechtsonder de tweede kleine kies, en rechtsachter een verstandskies.
Deze kiezen zijn niet verloren gegaan omdat er simpelweg niets aan gedaan is. Ik heb een ernstige vorm van reflux ziekte, de afsluiting tussen maag en slokdarm werkt niet en ik heb een vertraagde maaglediging, waardoor dagelijks meerdere keren maagzuur terug omhoog komt. Daarbij heb ik SLE/Sjögren, waardoor ik ook nog eens weinig speeksel produceer. Het resultaat is een beschadigd gebit door zuur.
Ik poets, flos en spoel goed, en sta onder controle. Jaren terug ben ik heel lang niet naar de tandarts geweest, vanwege enorme angst (de angst had betrekking op alles in een witte jas, niet alleen tandartsen, dit na een zeer traumatisch ongeluk). Inmiddels ga ik al 6 jaar weer gewoon naar de tandarts en heb ik zelf stappen ondernomen om van de angst af te komen. Wat overigens goed gelukt is.
In de tijd dat ik niet naar de tandarts ging heb ik mijn gebit wel zelf zo goed mogelijk onderhouden, maar dat er schade ontstond door het maagzuur was zelf niet te voorkomen. De kiezen die ik nu mis zijn toen beschadigd geraakt, muv de verstandskies, die is pas net verwijderd vanwege een breuk. Ik heb toen mijn gebit laten opknappen, op 4 van de kiezen zijn zenuwbehandelingen gedaan en kronen gezet.
Dit is gedaan bij wat ik alleen maar een 'tandartsfabriek' kan noemen, en het werk is gewoon slecht uitgevoerd. Binnen een half jaar was ik 3 kronen kwijt, waarbij bij 2 kiezen de kies vrijwel geheel afbrak. De 4e kroon heeft het 2 jaar uitgehouden. Dit alles heeft me veel geld gekost, en uiteindelijk was ik verder van huis. Geld om de kronen opnieuw te laten zetten had ik niet, en heb ik eigenlijk nog steeds niet. Ik heb de kiezen toen maar als laatste optie laten trekken. Ideaal is dit zeker niet, het levert een hoop problemen op met kauwen, en aangezien ik een vrij brede lach heb is ook te zien dat 1 van de kleine kiezen mist. Door de kauwproblemen gaan de voorste tanden ook harder slijten, aangezien ik daar veel mee kauw. Door het zuur heb ik daar al tanderosie, maar door goed behandelen en onderhouden is de voorkant van mijn gebit (tanden en voorste kiezen) eigenlijk nog goed, en ziet er ook prima uit. En ik wil natuurlijk als het mogelijk is heel graag mijn eigen tanden houden! Er is ook geen reden die eruit te halen, behalve.....
Er werd mij door de tandarts verteld dat de enige manier om het probleem van de missende kiezen op te lossen en het vergoed te krijgen, een compleet (los) kunstgebit is.... Alles eruit dus, waarvan de tandarts ook aangeeft niet heel enthousiast te zijn over die optie.
Ik kan gewoonweg geen 4 implantaten of bruggen betalen. Voor de duidelijkheid, ik heb een aanvullende verzekering, tot 500 per jaar, en daarmee ga ik het overduidelijk lang niet redden. De internist en tandarts willen beiden verklaren dat de schade door ziekte veroorzaakt is, en niet door achterstallig onderhoud, maar na een hoop zoekwerk is dan nog steeds de enige optie die ik tegen kom een volledige prothese.
Ik lees wel verhalen van mensen in de schuldsanering of met psychische problemen etc die een renovatie via de gemeente vergoed hebben gekregen, maar ik zit niet in de schuldsanering en heb verder geen problemen, behalve ziekte die ik toch echt niet zelf heb veroorzaakt.
Weet iemand hier misschien of er toch een andere optie is dan een volledige prothese? Het zo laten met de missende kiezen is eigenlijk geen optie, het veroorzaakt veel pijn, en mijn kiezen beginnen te migreren.
Grappa

Je schrijft dat je SLE/Sjögren hebt. Ik neem aan dat dat goed onderbouwd is door de rheumatoloog, internist en zo. Als dat zo heb je waarschijnlijk aanspraak op tandheelkundigenhulp op grond van de Zorgverzekeringswet, basisverzekering dus. De basisverzekering kent een regeling voor mensen die schade aan hun gebit oplopen door medische aandoeningen. Zij hebben dan recht op mondzorg om hun gebit in een toestand te brengen die ze zouden hebben als ze de ziekte niet zouden hebben. Het probleem van Sjögren is dat het vaak enige tijd duurt voordat de diagnose is gesteld. Dus hetbis vaak aannemelijk dat er al voordat de diagnose is gesteld schade is opgetreden. Wat schade betreft moet je vooral denken aan veel gaatjes die zich ook snel ontwikkelen.
Ik adviseer dit met je tandarts te bespreken. Je zult een tandarts moeten hebben die bekend is met de behandeling van deze problematiek. Eerst wordt een speekselonderzoek gedaan. Dat kan bij ACTA Amsterdam maar ook bij het speekselcentrum van dr. Casper Bots. Deze brengt na onderzoek ook een advies uit. Zo'n onderzoek moet ook aangevraagd worden bij de verzekering om vergoed te worden. Een aantal verzekeraar hebben afspraken met dit centrum zodat de aanvraag een formaliteit is.
Als je tandarts je niet kan helpen kan deze je misschien verwijzen naar een tandarts die dat wel kan of naar een centrum voor bijzondere tandheelkunde. Een kunstgebit met Sjögren is het onverstandigste advies dat je kunt geven. Door de droge mond en/of slecht kwaliteit van speeksel zal een prothese vaak slecht functioneren en vaak veel klachten geven door de kwetsbaarheid door Sjögren van de slijmvliezen. Als er al een prothese wordt gemaakt zal deze de slijmvliezen niet sterk moeten belasten door deze op implantaten te laten steunen.
vr, 03/04/2016 - 23:31 Permalink
Sonnet

Als antwoord op door Grappa

De diagnose SLE is 8 jaar geleden gesteld, de diagnose secundaire Sjögren 3 jaar geleden. Sjögren in eerste instantie door droge ogen, want ik moet wel zeggen dat de symptomen daarvan mild zijn. Er is een speekseltest gedaan bij mij, en de speekselproductie is laag, maar niet zo laag als vaak bij Sjögren wordt gezien. Normaal is 0.3 - 0.4 ml per minuut, ik zit rond de 0.2. De diagnose is gesteld door lichte afwijkingen in een lip biopt en omdat ook de traanproductie lager is dan normaal. Secundaire Sjögren is vaak milder dan primaire, en dat is bij mij dus ook het geval.
Maar in combinatie met de reflux levert het enorme schade op. Naar mijn idee is de reflux zelfs de grootste boosdoener, aangezien ik meerdere keren per dag (na iedere maaltijd, hoe klein ook) last van opkomend maagzuur heb.

Bedankt voor je zeer uitgebreide antwoord. Ik ga ermee aan de slag.
za, 03/05/2016 - 10:25 Permalink