Tarief mondhygiënist

Author:
Thomas81
Posted:
za, 09/19/2015 - 10:48
Sinds een aantal jaar loop ik bij een mondhygiënist, waarbij in eerste instantie er een onderzoek is gedaan naar mijn gebit en daaruit is toen een behandeling gekomen. Dit is al ruim 5 jaar geleden. Nog steeds kom ik twee keer per jaar langs voor een behandeling die hooguit 10-15 minuten duurt.

Onlangs ben ik weer geweest en bij het nalezen van de factuur viel me de hoogte ervan pas op.
Gedeclareerd werd een T54 behandeling, € 65. Omrekenend naar een uurtarief schrok ik daar wel van.

Wat lezende op het forum en internet komt het op mij over dat die T54 te maken heeft met nazorg uit een behandeltraject, maar hoe lang duurt dit? Ik heb niet het idee dat er veel meer gebeurt dan het reinigen van het gebit (tandsteen o.a.).
Grappa

Volgens de NZa beleidsregel mag T54 in rekening worden gebracht als er sprake is van een DPSI score 3 of 4 en wanneer bestaande protocollen worden gevolgd. Met dat laatste wordt bedoeld het zogenaamde Paroprotocol.
De DPSI score moet bij een periodiek mondonderzoek, de controle, standaard worden bepaald en in je dossier opgenomen.

Vervolgens zegt de NZa het volgende wat betreft T54. De herbeoordeling na een initiële behandeling of na een flapoperatie moet zijn uitgevoerd. De volgende zaken moeten vervolgens worden uitgevoerd als met T54 declareert:

Beoordelen van de parodontale situatie
Controleren mondhygiëne
Verwijderen aanwezige plak en tandsteen
Zonodig rootplaning
Polijsten van gebitselementen
Geven van instructie en voorlichting over mondhygiëne

Er bestaat ook een kort consult T52 dat uiteraard aanzienlijk goedkoper is. Dat kan berekend worden wanneer de mondhygiëne erg goed is of en een een heleboel tanden of kiezen ontbreken. Wel moeten alle bovengenoemde zaken gedaan zijn.

Ik hoop dat je hiermee kunt nagaan of terecht de T54 is berekend.
zo, 09/20/2015 - 13:03 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Grappa

De meeste mensen blijven in de T-code hangen; die hoort bij de parodontitisbehandelingen. T54 is een consult van gemiddelde lengte. Die gemiddelde lengte verschilt per behandelaar. Bij mij wordt dit berekent over een consult van een half uur. Dit betekent niet dat er een half uur lang de biofilm wordt verstoord (wat de meeste mensen herkennen als tandsteen verwijderen) maar ook dat er een update wordt gedaan van de medische vragenlijst, dat de mondhygiëne wordt beoordeeld, deze zo nodig wordt bijgestuurd etc etc. Dus die T54 gaat niet enkel om de schoonmaak maar ook om alles er omheen. Daarbij komt dat na het maken van een afspraak, alles moet worden opgeruimd, gedesinfecteerd, uw dossier wordt bijgewerkt, er wordt gerapporteerd naar de tandarts enz. Dus het is niet zo dat een mondhygiënist 4+ 65 euro verdient of zo. Ik heb laatst uitgerekend dat ik zelf 15 euro overhoud per uur (als zelfstandige).Trouwens, het officiële bedrag voor een T54 is ongeveer 80 euro.... Maarrrrr als u daadwerkelijk slechts een kwartier in de behandelruimte bent geweest, dan zou ik een T52 (kort consult) rekenen. Dit is ongeveer 56 euro...zo uit mijn hoofd...Even ter vergelijk: normaal tandsteen verwijderen is iets waar je (helaas) geen opleiding voor nodig hebt, officieel, en daar betaal je 11,50 euro per 5 minuten voor. Krijg je daarbij nog een uitleg/instr dan betaal je daar ook 11,50 per 5 minuten voor. En dan maakt het niet uit of je daarbij door een hoogopgeleide of een niet-opgeleide wordt behandeld (helaas...).
vr, 09/25/2015 - 08:58 Permalink