Obstipatie bij kinderen begint vaak in de mond

Nu hoor ik je denken, wat heeft de mond te maken met obstipatie? Elke hap die je kind in zijn of haar mond stopt heeft invloed op de darmen, daarom! Wanneer je kind (veel) bewerkte voeding eet heeft dit invloed op de darmen en daarmee het hele lijf(je). Kindervoedingscoach Tamara Harberts vertelt dat ze in haar praktijk veel kinderen ziet met concentratie-, eczeem- en darmklachten. In haar ''blije kindjes traject'' leert ze ouders wat de juiste voeding is voor hun kind(eren) en hoe ze dat het beste kunnen introduceren. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld helemaal niet gewend om voldoende groenten te eten, Tamara geeft hierbij tips hoe hiermee om te gaan. Lees hieronder haar verhaal.

Bekijk jij de ontlasting?

''Mama poep kijken'' zegt mijn zoontje altijd als hij gepoept heeft. Ik vind dit eigenlijk een hele mooie eigenschap. Die drol die je kind (en jezelf) geproduceerd heeft vertelt zoveel over je gezondheid. Ik hoor mensen wel eens zeggen dat poep vis is. Tsja... smakelijk is het niet haha! Toch is het belangrijk je kind te leren dat het erbij hoort en dat het iets normaals is.

De beste ontlasting is een drol die dagelijks als een ‘gladde worst’ verschijnt, liefst 2 keer per dag. Toch zijn er steeds meer kinderen die moeite hebben om naar het toilet te gaan. Ze hebben harde ontlasting die soms pijn doet. Daardoor stellen sommige kinderen het poepen uit waardoor deze nog harder wordt door al het vocht wat eraan onttrokken wordt. Gevolg? Je kind zit in een vicieuze cirkel en durft niet meer naar de wc te gaan. Bovendien bevat ontlasting ook afvalstoffen die het lichaam weer moet verlaten. Hoe langer die ontlasting blijft zitten, hoe meer afvalstoffen zich ophopen en in contact zijn met de darmwand. De kans is dan groter dat ze in je bloedbaan terecht komen. Dit kan uiteindelijk gaan zorgen voor allerlei klachten. 

Van mondje tot kontje

De ontlasting is grotendeels afhankelijk van de voeding die je eet. Met een westers voedingspatroon hongeren we de bacteriën die in de darmen leven uit. Die darmbacteriën, ook wel de darmflora of het microbioom genoemd, zijn ontzettend belangrijk voor een gezond lijf. Door een tekort aan verschillende voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vezels en gezonde vetzuren, kunnen er gezondheidsklachten ontstaan. Veel kinderen (en volwassenen) eten steeds meer geraffineerd voedsel (= fabrieksvoedsel), waardoor er steeds minder vezels binnenkomen (vooral uit groenten!) en de ontlasting van steeds slechtere kwaliteit is geworden. Ik heb het vaak over de darmen omdat je zou kunnen zeggen dat deze de spil zijn van je lijf.

Wanneer je kind regelmatig last heeft van obstipatie, kan je kind klachten ervaren als een opgeblazen buik, vermoeidheid, eczeem, winderigheid, donkere kringen onder de ogen, allergieën en allerlei andere nare klachten. Het is dus belangrijk om de oorzaak te achterhalen van de klachten die je kind heeft. Een laxeermiddel kan heel verleidelijk zijn en uitkomst bieden, waardoor je kind weer naar de wc durft en kan gaan. Ben ik tegen laxeermiddelen? Nee. Het kan fijn zijn om het een (korte) periode te gebruiken, soms kan je niet anders. Ik wil je alleen wel wijzen op het volgende; met een laxeermiddel pak je de oorzaak niet aan. Het is dus goed om daarnaast aan de slag te gaan met het voedingspatroon. Bovendien kunnen laxeermiddelen ervoor zorgen dat de darmen ‘lui’ worden. 

5 tips om de ontlasting van je kind te verbeteren

  • Ondersteun de darmen van je kind met whole foods. Dit is voeding die onbewerkt en ongeraffineerd zijn. Deze voeding bevinden zich in de minst bewerkte staat zodat ze hun optimale voedingswaarde behouden. Whole foods zorgen voor een optimale aanvoer van voedingsstoffen en bevatten zo min mogelijk schadelijke stoffen voor een optimale ontwikkeling van het kind. Dit wordt ook wel orthomoleculaire voeding genoemd. Je geeft het lijf de voeding die het nodig heeft om zoveel mogelijk ziekte en zeer te voorkomen. Dat kan alleen met voeding zoals de natuur dat bedoeld heeft in plaats van fabrieksmatige voeding. Voeding met genoeg vitamines, mineralen, vezels en bouwstoffen. Dat is wat het kinderlijf in de groei nodig heeft. Hieronder geef ik je 5 tips om de ontlasting van je kind te verbeteren.
  • Laat bewerkte voeding als frisdranken, pakjes en zakjes, koekjes, en witte producten als pasta, brood en rijst staan. Buitenom dat ze ongezond zijn kunnen ze dus ook voor obstipatie zorgen.
  • Obstipatie kan ontstaan door een magnesiumtekort. Het is belangrijk om deze aan te vullen met de juiste voeding. Deze kan je veelal vinden in groene (blad) groenten, bananen, noten en zaden, en pure chocolade. Kiest het liefst voor een zo puur mogelijke variant zonder geraffineerde suikers
  • Bewerkte granen kunnen heel irriterend werken in de darmen. Vooral tarwe is een probleem. Vaak ervaren mensen ook een opgeblazen buik door het eten hiervan. Probeer tarwe een maand weg te laten uit je voedingspatroon en ervaar de positieve gevolgen die het op je lijf heeft! Vervang tarwe liever voor volwaardige granen als boekweit en (naakte) haver.
  • Eet genoeg vezels! Hiermee bedoel ik niet de vezels in brood, pasta en rijst. De vezels die hierin zitten mogen bijna geen naam hebben. Beter is het om je vezels uit veel groenten te halen en in mindere mate uit fruit. Deze stimuleren de darmen en zorgen o.a. voor mooie ontlasting. 
  • Beweeg elke dag. Laat je kind lekker buiten spelen en stimuleer dit ook. Vooral beweging in combinatie met vezelrijke voeding en voldoende drinken (water!) zorgen ervoor dat je darmen in beweging worden gezet. 

Deze adviezen kunnen je kind op weg helpen naar een mooie drol. Lukt het ondanks deze adviezen toch niet om je kind goed te kunnen laten poepen? Dan kan het verstandig zijn om een professional mee te laten kijken. Dat kan ik zijn of iemand anders. Ik werk samen met orthomoleculair darm therapeut Janneke de Boer zodat we de klachten van je kind zo goed mogelijk kunnen aanpakken. In een gratis mini consult kijken we samen wat ik voor je kind kan betekenen zodat hij of zij weer lekker kind kan zijn en zich niet druk hoeft te maken om ‘poepproblemen’.

Gezonde groetjes,
Tamara

Artikel auteur

Tamara Harberts

Tamara Harberts

Kindervoedingscoach