Deze vraag gaat over fluorbehandelingen. Onze vorige tandarts heeft hier nooit over gesproken voor onze 3 kinderen. Na verhuizing een nieuwe tandarts, die ongevraagd de eerste keer alledrie een fluorbehandeling gaf. Behalve dat het mij niet prettig lijkt voor kinderen om met zo'n "bit" in je mond te zitten kwijlen, vraag ik mij af of het wel echt nodig is. Ze hebben altijd fluor gekregen op jonge leeftijd, en poetsen altijd met fluortandpasta. Twee van de drie kinderen hebben nooit gaatjes, de derde nu twee. Graag advies.
Fluoride advies
Het gebruik van fluoride voorkomt dat er gaatjes in tanden en kiezen ontstaan. In de meeste tandpasta's zit daarom fluoride. Tandenpoetsen wordt momenteel gezien als de beste manier om fluoride te gebruiken. Vanaf het moment dat kinderen de eerste tandjes krijgen is het daarom belangrijk dat met fluoride-tandpasta wordt gepoetst.
Sinds 1 oktober 1998 wordt u geadviseerd voor kinderen tot 5 jaar speciale peutertandpasta's te gebruiken. In peutertandpasta zit minder fluoride dan in tandpasta voor volwassenen. Vanaf het vijfde jaar kan gepoetst worden met 'gewone' tandpasta voor volwassenen.
Fluoride poetsadvies
0 t/m 1 jaar:
vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: 1 keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta
2, 3 en 4 jaar:
2 keer per dag poetsen met fluoride- peutertandpasta
5 jaar en ouder:
2 keer per dag poetsen met fluoride-tandpasta voor volwassenen
Hoe herkent u de juiste fluoride-tandpasta?
Peutertandpasta is te herkennen aan de tubes. Op tube staat dat het een peutertandpasta is en/of de leeftijd is vermeld.
Vrijwel alle peutertandpasta's bevatten vanaf 1 oktober 1998 een fluorideconcentratie van 500 tot 750 ppm (ppm= parts per million). Tot 1 oktober is een fluorideconcentratie van 250 ppm gebruikelijk.
Tandpasta's voor volwassenen bevatten een fluorideconcentratie van 1.000 tot 1.500 ppm.
Vanaf 1 oktober is het advies van kracht
Het advies is sinds 1 oktober 1998 van kracht omdat vanaf die datum vrijwel alle peutertandpasta's de juiste hoeveelheid fluoride bevatten. Dit is een datum die is afgesproken met de fabrikanten van tandpasta's. Overleg met uw tandarts hoe uw kind(eren) tot die tijd het beste fluoride kunnen gebruiken.
Geen fluoridetabletjes meer.
Tot nu toe kregen ouders het advies om hun peuters tot en met vier jaar fluoridetabletjes te geven. Dat advies is nu vervangen.
Poetsen met fluoride-peutertandpasta volgens het nieuwe Fluoride Poetsadvies is voldoende. In uitzonderlijke omstandigheden kan de tandarts of mondhygiënist u toch adviseren uw peuter of kind naast het poetsen ook tabletjes te geven.
Gebruik fluoridetabletjes daarom voortaan alleen als uw tandarts of mondhygiënist dat voorschrijft.
Bron:
Het Fluoride Poetsadvies is een advies van het (wetenschappelijke) Adviescollege Preventie Mond- en Tandziekten van het Ivoren Kruis, landelijke voorlichting mondgezondheid.
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-10-08 11:51 ]
Ik krijg namelijk het idee dat mijn nieuwe tandarts dit soort karweitjes meer gebruikt om zijn portemonnaie te vullen dan mijn kinderen aan een juiste behandeling te geven.
Hieruit komen een aantal zaken naar voren o.a.:
- Bij kinderen onder de zes jaar wordt aangeraden geen fluoride bitjes te gebruiken, maar bij voorkeur fluoride lak
- Extra fluoride maatregelen bovenop het basis-advies worden bij voorkeur uitgevoerd bij kinderen met veel caries-activiteit, ondanks een redelijk tot goede mondhygiene.
Bij een slechte of matige mondhygiene is allereerst een goede poets-instructie vereist.
Ik hoop dat u de fluoride applicatie door uw tandarts los kunt zien van zijn/haar portemonnaie vullen. Pas de laatste jaren is het fluoride advies veranderd en zal nu de standaard fluoride applicatie bij kinderen (met weinig gaatjes) waarschijnlijk langzaam verdwijnen.
Met vriendelijke groet.