De laatste drie keer dat ik verdoofd ben bij de tandarts voelde ik een enorme stroomstoot in mijn kaak bij het inspuiten van de verdoving. de laatste keer was het toedienen van verdovingsvloeistof niet eens meer mogelijk. Elke minuscule beweging zorgde voor een nieuwe stroomstoot en uiteindelijk ben ik onverdoofd geholpen. Mijn tandarts zei dat mijn zenuwen mogelijk te dicht onder de oppervlakte liggen en stelde behandeling onder lachgas voor. Omdat ik dan niet gevoelloos ben en dezelfde pijn zal ervaren is dit niets voor mij, want ik wil dat onder geen voorwaarde nog eens meemaken. Toen zag mijn tandarts geen ander alternatief dan behandeling onder algehele narcose. Ik kreeg de indruk dat hij mij een beetje een aansteller vindt en me niet geheel serieus neemt. zijn er geen andere mogelijkheden tot verdoving? Ik ken mezelf, het is geen aanstellerij. Mijn pijngrens ligt behoorlijk hoog, maar de pijn die ik voelde kwam overeen met de pijn die ik voelde tijdens een mislukte ruggenprik. U begrijpt dat ik niet meer zo gek ben op injectienaalden, maar als mij gegarandeerd zal worden dat ik van een inspuiting niet meer merk dan bij bv. bloedafname durf ik het wel aan. Ik heb ook gehoord van parodontaal verdoven. Mijn tandarts was hierover niet erg enthousiast, maar ik ben niet zo enthousiast over zijn houding ten opzichte van mij dus...
Het is inderdaad zo dat het mogelijk is dat er een "stroomstoot" wordt gevoeld tijdens het verdoven. Dit is echter vrij zeldzaam en komt bijna alleen voor bij het verdoven van de kiezen van de onderkaak. De stroomstoot kan dan gevoeld worden in de tong, de tanden/kiezen en/of de kin/onderlip.
Hier is het gebied aangegeven waar de verdovingsvloeistof, tijdens een verdoving van de kiezen in de onderkaak, ingebracht wordt.
In dit gebied lopen o.a. twee zenuwen, de nervus lingualis, welke een gedeelte van de tong van gevoel voorziet en de nervus alveolaris inferior, welke de tanden/kiezen en een deel van de lip en kin van gevoel voorziet. Mochten deze tijdens het verdoven gekneusd worden dan is dat soms te voelen als een stroomstoot.
In principe is de kans op het voelen van deze tintelingen dus zeer klein als op andere plaatsen wordt verdoofd. Bijvoorbeeld bij het verdoven van elementen in de bovenkaak is de kans hierop erg klein.
Het is ook mogelijk om de injectievloeistof tussen het tandvlees en de wortel in te spuiten dit wordt een intra-ligamentaire of parodontale verdoving genoemd. Hiervoor moet de tandarts wel over een apart soort spuit beschikken. Soms wordt deze verdoving als minder pijnlijk beschouwd, maar het omgekeerde komt ook voor. De werkingsduur is wel wat korter dan bij de "standaard" verdoving.
Het is moeilijk te zeggen of deze manier van verdoven een uitkomst is voor u, dit kan per persoon verschillen.
Probeer er toch met je tandarts uit te komen. Zonder verdoving behandelen lijkt mij geen goede optie.
Ik ben benieuwd of je deze stroomstoten inderdaad alleen hebt bij het verdoven van de kiezen onder of toch ook bij bijv. bovenelementen.
Met vriendelijke groet.
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-04 16:08 ]
Hartelijk bedankt voor het reageren op mijn verhaal, het was heel interessant om te lezen en ik hoop er wat aan te hebben in de toekomst. Ik voel (weliswaar in veel geringere mate) ook een stroomstoot als ik in mijn bovenkaak verdoofd word. Dit gebeurt echter niet altijd, maar de laatste keer dat ik in mijn bovenkaak werd verdoofd kreeg ik deze stroomstoot. Misschien kenmerkend is, dat ik hier alleen last van heb als mijn rechterkant verdoofd wordt. U spreekt van tintelingen die voelbaar zijn, ik wilde graag dat het slechts tintelingen waren! Het zijn rake klappen, alsof je een schrikdraad aanraakt! Ze zijn niet te "doorstaan", zo van: even doorbijten. Ik hoop inderdaad van harte dat een parodontale verdoving bij mij prettiger is, want ik zie er enorm tegenop om de rest van mijn leven onder narcose te moeten. "Gewoon"verdoven lukt echt niet meer, waarschijnlijk zal ik eerst praktisch lamgelegd moeten worden met kalmeringsmiddelen voordat de tandarts ook maar naar me zal mogen wijzen met een injectiespuit. Mijn gevoel van niet serieus genomen worden, kwam door de manier waarop de tandarts informatie gaf. Dat vind ik erg jammer, want ik heb mede hierdoor geen vertrouwen meer in deze man. Ik heb ook gehoord van een intraveneuze verdoving, waardoor er een lichte roes onstaat, veel gebruikt bij peuters met ernstig beschadigde gebitten. Is dit misschien ook een oplossing?
Ik ben heel blij met uw reactie en ik hoop dat u opnieuw zult reageren op dit bericht.
Met vriendelijke groet, Marit
Wat echter misschien ook zou kunnen helpen, is een tabletje met een kamerend middel, dit wordt pre-medicatie genoemd, bijv. valium. Hierdoor raak je meer ontspannen en worden de vervelende ervaringen minder heftig en makkelijker te vergeten.
De plek waar ge-injecteerd wordt in te smeren met een verdovende zalf (oppervlakte-anaesthesie) zou mogelijk ook kunnen helpen. Hierdoor is het gebied al wat verdoofd zodat de prik minder gevoeld wordt.
Succes!
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-04-09 17:11 ]