Mijn kunstkies (kroon met schroef ) is er voor de 3e keer uitgegaan helaas ...door een toffee. Volgens de tandarts kan hij niet terug geplaatst worden (slik). Daar gaat mijn smile! Ik kan nu kiezen uit een frame, brug of niets. Eerst moet volgens de tandarts de wortel verwijderd worden, waarom weet ik niet. Hij zit onder "maaihoogte" immers. Ik zie er verschrikkelijk tegen op. Mijn vraag is: waarom moet die wortel er uit, ik heb er geen last van. Is die wortel al dood? Doet het verwijderen pijn? En dan die evt. brug of frame, wat is het beste. En hoe gaat dat, waar moet ik op letten waar kan ik uit kiezen. welke problemen zijn er te verwachten. De kosten zijn het probleem niet.Ik hoop op een goeie uitleg zodat ik minder bang wordt en toch besluit weer naar de tandarts te gaan.
De opbouw (grijs) wordt boven een wortelkanaalbehandeling (roze) gecementeerd in de wortel. Hierdoor is er dan weer voldoende houvast zodat er een kroon (blauw) geplaatst kan worden.
Helaas is bij u de kroon samen met de opbouw meerdere malen losgekomen. Door de opgetreden lekkage is er mogelijk tandbederf ontstaan, waardoor uw tandarts het niet verantwoord meer vindt om de kroon terug te plaatsen.
Het tandbederf (bruin) bevindt zich onder het tandvlees en diep t.p.v. de wortelsplitsing. Dit is niet goed meer te behandelen, de kies moet helaas als verloren beschouwd worden.
U vraagt of het niet mogelijk is om de wortel zonder kroon te laten zitten. Dit zou mogelijk kunnen zijn als alle tandbederf voldoende verwijderd is en de omstandigheden goed genoeg zijn om de wortel af te sluiten.
Dit komt echter niet altijd van pas. Wanneer er gekozen wordt voor een brug of een implantaat dan kan deze wortel niet op zijn plaats blijven. Maar ook als er gekozen wordt voor niets doen of een uitneembare voorziening, kan de wortel een risicofactor zijn. Omdat zo'n restwortel niet altijd goed schoon te houden is, kan er tandbederf of een tandvleesontsteking ontstaan, welke de omliggende tanden/kiezen kan aantasten.
In andere gevallen is het laten zitten van de wortels wel aan te raden, met name geldt dit voor de wortels van de hoektanden onder een kunstgebit. Het kunstgebit kan dan gedeeltelijk afsteunen op de wortels i.p.v. het tandvlees en het slinken van het kaakbot wordt tevens tegen gegaan.
Het is moeilijk om te spreken in termen van leven of dood over een wortel. Bij u is het levende binnenste deel verwijderd en opgevuld tijdens de wortelkanaalbehandeling, hierdoor is de kies ongevoelig voor bijv. boren geworden.
Bij het verwijderen van de wortel moet wel het omliggende weefsel verdoofd worden. Doordat er waarschijnlijk geen sprake is van een ontsteking moet de behandeling dan nagenoeg pijnloos uit te voeren zijn.
Als de kies getrokken is, zijn er verschillende oplossingen mogelijk om deze te vervangen. Dit kan d.m.v. uitneembare/losse constructies (o.a. plaatprothese/ frameprothese) of d.m.v. vaste constructies (o.a. brug/ implantaat).
Een vaste constructie is het meest comfortabel. Een uitneembare voorziening kan schade toebrengen aan de overige tanden en ook aan het tandvlees. De plak hoopt zich op tussen de prothese en de overige tanden/tandvlees, wat tandbederf en tandvleesontsteking kan veroorzaken.
Mijn voorkeur gaat uit naar een vaste voorziening.
Drie delige brug ter vervanging van een kies:
Een implantaat ter vervanging van een kies:
<a href="http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=70&forum=8">Klik hier voor meer informatie over een frame</a>
<a href="http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=158&forum=7&1"… hier voor meer informatie over de keuze tussen een brug en een implantaat</a>
Met vriendelijke groet.
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-09 19:51 ]