slechte mondgeur

Author:
Frank
Posted:
ma, 04/15/2002 - 04:13
al enige tijd ben ik erachter dat mijn mondgeur niet erg aangenaam is. Ik ben erachter gekomen dat de geur zich op de tong bevindt. Elke dag bortel ik mijn tong al, maar desondanks heeft dit niet voldoende effect. 2 uur na een tussendoortje heb ik weer last van dezelfde vervelende geur.

Volgens mij heeft deze geur(bacterien) ook tot gevolg dat mijn tandvlees zich terug trekt en dat er aanslag op de tanden ontstaat.

Bostelen van de tong heeft onvoldoende zin. Ook een dagelijkste spoeling met Listerine heeft niet zijn langdurige werking.

Ik heb ook gehoord dat dit probleem door een chirurgische behandeling verholpen kan worden.

Zou dit dat de éénmalige behandeling zijn zodat ik de rest van mijn leven met een frisse mond door het leven kan?!

Graag hoor ik graag hoe ik uit dit probleem geholpen kan worden en wat voor een prijskaartjes aan de oplossingen zitten...
de digitale tandarts

De bacteriën die tandvleesontsteking (mn bij parodontitis) veroorzaken kunnen zich inderdaad ook in de groefjes op de tong bevinden.

Deze bacteriën, kunnen op plaatsen waar (bijna) geen zuurstof is, (zwavelhoudende) eiwitten omzetten in vluchtige zwavelverbindingen. Deze zwavelverbindingen (H2S, CH3SH) veroorzaken de onaangename geur en zijn bij zeer lage concentraties al ruikbaar. Dit verschijnsel wordt halitose of foetor ex ore genoemd.

Bij een onderzoek van de universiteit van Leuven bleek dat 87% van de halitose werd veroorzaakt door bacteriën op de tong en/of in de pocket (= de spleet tussen het tandvlees en de tanden).

Zij maakten gebruik van een apparaat welke objectief de hoeveelheid zwavelhoudende verbindingen in de adem kon meten.
Van belang om hierbij op te merken is dat lang niet bij alle proefpersonen, die zelf hun adem 'vies' vonden, ook daadwerkelijk meer zwavel werd gemeten; omgekeerd kwam dit ook voor!

Van groot belang voor de voorkoming van halitose is dat er geen parodontitis aanwezig is. Laat dan u mond controleren/ schoonmaken bij een tandarts of tandarts-parodontoloog.

Na initieel schoonmaken en herbeoordelen kunnen moeilijke / blijvend ontstoken plaatsen m.b.v. een flap-operatie nog schoongemaakt worden:
http://www.tandarts.nl/images/tandvlees/behandeling5.jpg


Voor het reinigen van de tong bestaan er ook speciale tongreinigers, deze werken wat beter dan alleen een borstel. Tevens zijn er speciale spoelmiddelen die zwavelbindende stoffen bevatten en daardoor halitose helpen voorkomen.

<a href="/html/tandvlees/vieze_smaak_adem.php">Klik hier voor meer informatie over slechte adem en de mogelijkheden</a>

Succes.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-17 00:00 ]
di, 04/16/2002 - 23:13 Permalink
Frank

Bedankt voor uw reactie op mijn vraag.

Graag zou ik nog willen weten wat desbetreffend spoelmiddel kost om de bacterien tussen de groeven van mijn tong te doen verwijderen.

Ook vraag ik mij nog af of dit de enige oplossingen zijn. Ik ben namelijk niet erg blij met die vieze smaak in mijn mond en de gevolgen die dit met zich mee brengt. Ik heb het gevoel dat de groeven alleen maar groter worden door het poetsen van mijn tong en het aantal bacterien zich dus ook vermeerderd op de tong.
do, 04/25/2002 - 04:47 Permalink
de digitale tandarts

Het beste is als u toch voor een consult zou langs gaan bij een parodontologisch centrum.

Het academisch ziekenhuis in Rotterdam heeft onlangs een 'slechte adem' spreekuur geopend, misschien is dat een oplossing.

Succes.

Uit het nieuws:

Rotterdams spreekuur voor slechte adem
bron de Telegraaf

"Het Academisch Ziekenhuis Rotterdam start binnenkort een speciaal spreekuur voor mensen met een chronisch slechte adem. Zeker 15 procent van de Nederlanders heeft last van dit probleem, terwijl ten minste de helft van onze bevolking 's morgens bij het opstaan onfris uit de mond geurt.

Het slechte ademspreekuur is een initiatief van de kno-afdeling van het Rotterdamse universiteitsziekenhuis.
Een tandarts en een mondhygiëniste zullen vanaf 3 mei mensen met dit probleem gaan begeleiden totdat de mondfrisheid weer terugkeert.

Met slechte adem worden, aldus de betrokken artsen, niet de onaangename mondgeuren bedoeld na het eten van bijvoorbeeld een pittig gerecht maar gaat het om een structureel vervelende ademlucht."


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-25 23:05 ]
do, 04/25/2002 - 23:03 Permalink