kroon onder algehele verdoving

Author:
markbas
Posted:
vr, 04/19/2002 - 23:43
hoi mensen
hopelijk is er iemand die mij kan helpen
ik ben enorm bang geworden voor de tandarts nadat mijn tand in spanje eruit was gevallen en ik een stiftand kreeg zonder verdoving
nu is de stiftand er al even uit en heb ik een plaatje als tijdelijke oplossing zit er alweer 3 jaar in bijna maar goed
nu wil ik dus een kroon laten plaatsen maar kan dat onder algehele narcose bij bv een kaakchirurg die is er niet alleen voor verstandskiezen hoop ik
en zoja wat gaat dat grapje me dan kosten en wordt er dan net als bij de tandarts 75 % vergoed
bij de kroon moeten namelijk ook de 2 tanden ernaast afgeslepen worden en dat zie ik niet zitten als ik bij kennis ben
susanne
de digitale tandarts

Beste Susanne,

ik begrijp uit je verhaal dat er enkele jaren geleden een tand/kies verloren is gegaan.

Momenteel draag je een plaatje (gedeeltelijke plaatprothese) ter "opvulling" van de ontstane open ruimte (diasteem) in de tandboog.

Je wilt graag een vaste voorziening in plaats van het uitneembare plaatje dat je nu draagt.

In principe is niets doen ook altijd een oplossing welke overwogen moet worden.

Mocht je zelf toch op deze plek weer een element hebben willen staan, dan bestaan daar verschillende behandelingen voor.

Ik zal de twee meest bekende (niet-uitneembare) constructies bespreken.

1). De (conventionele) brug


Meestal gemaakt van een metalen structuur waar porselein overheen gebakken is.
De getrokken tand/kies wordt vervangen door een dummy Deze dummy heeft de vorm van de ontbrekende tand/kies en bevind zich op/boven het tandvlees. Deze dummy wordt over het algemeen vast gemaakt aan de twee aangrenzende tanden/kiezen. Hiervoor moeten kronen worden gemaakt op deze tanden/kiezen.

Voordelen:

- Relatief snel afbehandeld (+/-twee tot vier weken)
- Relatief goedkoper dan een implantaat (+/- 1100 euro tot 1500 euro voor een 3-delige brug)
- Geen operatieve ingreep, bij sommige personen met een slechte gezondheid kan dit een voordeel zijn.
Op plaatsen waar veel te weinig bot aanwezig is voor een implantaat, kan een brug ook een makkelijkere oplossing zijn dan een uitgebreide botherstel operatie.

Nadelen:

- Het boren aan gezonde buurtanden/kiezen.
Als deze tanden/kiezen in goede staat zijn, wordt er eigenlijk gezond tandweefsel onnodig opgeofferd. Aangezien de gemiddelde levensduur van een brug ongeveer 15 jaar bedraagd, is er na die tijd iets misgegaan met een van de pijlers. Nieuwe behandelingen zijn dan noodzakelijk, welke mogelijk niet noodzakelijk waren geweest als er nooit aan geslepen was.
- het is niet goed mogelijk om alle ontbrekende kiezen te vervangen.
Mocht de achterste kies ontbreken dan kunnen alleen de kiezen/tanden hiervoor als pijler gebruikt worden. Hierdoor ontstaan ongunstige krachten wat de levensduur van de pijler(s) negatief beinvloed.


2). Een kroon op een implantaat


Een implantaat is een titanium schroef welke in het kaakbot t.p.v. het ontbrekende element geplaatst wordt. Deze schroef moet een bepaalde periode vastgroeien, waarna een kroon gemaakt kan worden, welke op het implantaat wordt vastgezet.

Voordelen:

- Het is niet noodzakelijk om aan buurtanden/kiezen te boren. Hierdoor behouden deze hun natuurlijke sterkte, kleur en vorm.
- Goede mogelijkheid om achterste kiezen te vervangen. Er hoeven geen zwevende brugdelen met ongunstige krachten gebruikt te worden.
- In stand houden van het kaakbot. Doordat het implantaat de functie overneemt van de vroegere wortel, zal het kaakbot nauwelijks slinken. Met name door de ongunstige druk van uitneembare protheses kan het kaakbot snel slinken, waardoor problemen kunnen ontstaan.

Nadelen:

- relatief langere behandeltijd dan bij een brug Afhankelijk van de lokatie, de hoeveelheid en kwaliteit bot moet een implantaat 6 weken tot 6 maanden inhelen. De inhelingstijd in de bovenkaak is het langst.
- relatief duurder dan een brug (+/- 1400 euro tot 2300 euro)
- Bij een tekort aan bot en andere complicerende factoren als uitgezakte kaakbijholtes en hoog gelegen zenuwen kan het een uitgebreide en minder voorspelbare operatie worden.
In principe zijn we in de implantologie zover dat we onder bijna alle omstandigheden met bijv. botopbouwen, implantaten kunnen zetten. Mocht er echter ook een brug gemaakt kunnen worden dan kan dat in bepaalde situaties een simpeler en doeltreffende oplossing zijn.

Samenvattend kan naar mijn mening beter gekozen worden voor een implantaat als de buurtanden/kiezen nog relatief gezond zijn en/of als de brug zwevende delen bevat.

Het hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit en hoeveelheid bot die beschikbaar is voor een implantaat. Je moet misschien m.b.v. een consult bij een implantoloog bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Omdat het zetten van een implantaat, in het geval van voldoende bot en tandvlees, zeer voorspelbaar is en geen grote ingreep hoeft te zijn, wil ik iedereen aanraden na het verlies of bij aankomend verlies van een tand/kies een implantoloog te raadplegen. Na het trekken van een tand/kies begint het kaakbot snel te slinken, op tijd implanteren voordat er te weinig bot is, kan de hele behandeling simpeler (en goedkoper) houden.

Om te weten te komen in hoeverre de twee genoemde alternatieven zullen worden vergoed door je zorgverzekeraar, is het verstandig om een (door de tandarts opgesteld) behandelplan met bijbehorende begroting te overleggen aan je verzekeraar.

Behandeling onder volledige narcose geschiedt alleen op strikte indicatie en doorverwijzing.
Het gaat dan meestal om alleen de meest noodzakelijke tandheelkundige ingrepen (extracties e.d.) en niet om kroon- en brugwerk / solitaire implantaten.

Overleg met je tandarts wat de eventuele mogelijkheden zijn om de tandheelkundige behandeling gemakkelijker voor je te maken.

Succes!

De Digitale Tandarts.
ma, 04/22/2002 - 22:56 Permalink
de digitale tandarts

Hoewel tandheelkundige verdoving onder volledige narcose in het ziekenhuis slechts in uitzonderlijke gevallen wordt toegepast, kwam ik een praktijk tegen waar een lichtere vorm van narcose wordt toegepast.

Deze vorm wordt intraveneuze sedatie genoemd en is een lichtere en korter werkende variant van de narcose toegepast in het ziekenhuis. Je zou het kunnen vergelijken met een diepe slaap.

Lees er meer over op http://www.angstvoortandarts.nl

Succes.
di, 04/23/2002 - 21:14 Permalink
markbas

beste digitale tandarts
ik denk dat ik juist niet voor een implantaat wil gaan ook omdat het lang duurt en je een paar weken zonder tand zit
het gaat om mijn voortand die dus in het zicht zit en dan is geen tand geen prettig idee
voor een implantaat is het risico ook groter omdat de tand er al in 97 uit is gevallen dus bor zal wel ingeslonken zijn
de tand ernaast heeft een deukje daarom heeft de tandarts van toen gekozen voor een zogenaamde dummy
wat gebeurd er na die 15 jaar als een brug het begeeft?
ik zal ook mijn zorgverzekering es bellen voor info over de vergoedingen de brug zou wel tot 75 % worden vergoed met en max van 2000 gulden per jaar
di, 04/23/2002 - 22:49 Permalink
markbas

heel erg bedankt voor de site
ik heb meteen gekeken en lijkt me een hele prettige oplossing snel wakker en je bent onder zeil op het moment zelf
ik heb ze een mail gestuurd en hoop snel goed nieuws te krijgen
weet u misschien ook hoelang een plaatje in tact blijft
susanne
di, 04/23/2002 - 23:01 Permalink
de digitale tandarts

Het is moeilijk te voorspellen hoelang een plaatje mee kan gaan.

Over het algemeen is dit toch wel een aantal jaar en mocht er wat breken of het geheel los gaan zitten, dan is dit vrij snel te verhelpen.

Het plaatje kan al dan niet met een afdruk s'ochtends naar de tandtechnieker gebracht worden en s'middags weer opgehaald worden.

Succes.
vr, 04/26/2002 - 11:48 Permalink