Lelijke kleur van composiet

Author:
stampertje
Posted:
ma, 07/08/2002 - 22:27
Een afgebroken voortand is jaren geleden opgebouwd met composiet. Het resultaat was erg mooi en er was geen sprake van kleurverschil. Omdat er na verloop van jaren bruine randjes zichtbaar waren heb ik de tand opnieuw laten behandelen bij een nieuwe tandarts. Maar, helaas, het composiet wat nu gebruikt is, is bijzonder lelijk van kleur. In daglicht lijkt het OK, maar bij bepaald lichtinval of kunstlicht lijkt de tand 'dood'. Hier had ik vroeger nooit last van! Even erg is het feit dat de tandarts geheel ongevraagd de hele tand met composiet heeft behandeld i.p.v. alleen het afgebroken stukje .... Zou de lelijke kleur te maken hebben met het merk composiet wat er gebruikt is? Heeft iemand hier meer informatie over?
de digitale tandarts

Een tand is opgebouwd uit tandbeen (dentine) en glazuur, beide materialen hebben verschillende eigenschappen en kleuren. De eigenschap waarbij een tand oplicht in o.a. black lights wordt fluorescentie genoemd.

Het is heel moeilijk om de verschillende structuren met de verschillende eigenschappen exact na te bootsen met witte vulling (composiet).
Veel fabrikanten maken systemen waarbij het composiet zowel de dentine en het glazuur in 1 kleur wordt nagebootst, deze systemen hebben vaak ook een onvoldoende fluorescentie.

Tegenwoordig bestaan er ook systemen met aparte dentine en glazuurkleuren, sommige van deze fabrikanten adverteren ook met de fluorescentie van hun produkt:


Door verschillende glazuur- en dentinekleuren te gebruiken van een merk met voldoende fluorescentie kan een natuurlijk en levendig effect worden bereikt, ook onder verschillende licht omstandigheden.

Helaas is de enige wijze om uw probleem te verhelpen te bereiken door de vulling opnieuw te doen met een ander merk composiet.

Succes.
zo, 07/14/2002 - 17:52 Permalink
stampertje

Alleerst, bedankt voor uw reactie! Ik was er erg blij mee en heb dan ook gelijk contact opgenomen met mijn tandarts om te vertellen over het systeem met aparte dentine en glazuurkleuren. Maar, deze gaf aan dat hij de kleur goed bepaald had en de tand dus niet opnieuw behandeld hoeft te worden en daar kon ik het mee doen. Omdat ik hier niet verder mee kwam, heb ik gebeld met een andere tandartsenpraktijk die zich volgens deze site hebben toegespitst op estetische tandheelkunde. Hun reactie was vijandig en kwam in het kort op het volgende neer: "Een dode kleur heb je nou eenmaal met composiet. Als je dat niet wil moet je maar een kroon nemen". Ze doen alsof het niks is en dan bedoel ik niet de kosten, want daar gaat het mij niet om. Je gaat toch niet zomaar een kroon laten zetten op een tand die nog gerestaureerd kan worden? Bovendien heb ik al 25 jaar een composiet opbouw op die tand en nooit last gehad van kleurverschillen.
Het wordt zo langzamerhand een slepend drama, ook omdat er nog veel meer aan mijn gebit moet gebeuren. Ik vraag me af hoe ik een tandarts kan vinden die me wel kan helpen en die mijn gebit weer mooi kan maken.
do, 08/08/2002 - 21:18 Permalink
de digitale tandarts

Jammer om te horen dat dit u overkomen is.

Er zijn toch echt tandartsen in Nederland die instaat zijn om met composiet een voortand zodanig te restaureren dat het er natuurlijk uitziet.

Stuur mij een privebericht dan zal ik je verder proberen te helpen met een tandarts in de buurt van uw woonplaats, die dit zou moeten kunnen.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-08-09 11:57 ]
vr, 08/09/2002 - 11:57 Permalink