kiespijn en verslaafd wat te doen?

Author:
ser
Posted:
za, 07/27/2002 - 05:25
hallo doc
ik zal ff wat achtergrond info geven
ben 22 jaar en een drugsgebruiker sinds jaren
en woon in amsterdam.
mijn probleem is dat zowat mijn hele gebit naar de maan is.
extreem veel gaatjes,afgebroken tanden kapotte tanden u name it
en mijn gebit moet gesaneerd worden maar ik weet niet precies hoe ik dat moet regelen en waar ben wel verzekerd en ook aanvullend
heb nu ook last van mijn kies
met wie of wat kan ik zo snel mogelijk een afspraak maken om me gebit te fixen/saneren?
bij voorbaat dank:)
de digitale tandarts

Lastig probleem.

Ik weet eigenlijk niet hoe het in Amsterdam geregeld is, maar in Den Haag werkt de GG&GD samen met het westeinde ziekenhuis in dit soort gevallen. Probeer in ieder geval de GG&GD in Amsterdam ook even.

Dit is een artikel uit de krant over dit:

Drugs zijn de pest voor je gebit
Door Rentsje de Gruyter, bron NRC Handelsblad

"Het gebit van de meeste daklozen is een ravage. Met een speciaal tandartsenspreekuur voor daklozen wil de gemeente Den Haag dat veranderen. Kobus: "Uiteindelijk zijn ze erbij mij bijna allemaal uitgevallen."

Tien gaatjes moeten nog worden gevuld in Eriks mond. Twee gaatjes voor elk jaar dat hij dakloos is. Sinds hij in zijn Toyota Starlet woont, en niet meer in een huis, komt het niet vaak meer van tandenpoetsen. Cocaïne en heroïne hebben zijn gebit evenmin goed gedaan. Maar vanochtend gaat er iets veranderen aan de deplorabele staat van zijn tanden, want Erik heeft een afspraak met een tandarts in het Westeindeziekenhuis. Daar wordt sinds 1 april één dag per week een speciaal spreekuur voor daklozen gehouden. Vier Haagse tandartsen werken erom beurten een dag om daklozen, mits verzekerd en Hagenees, een gebitssanering te geven.

"Ik heb wel mijn tanden niet gepoetst vandaag"
Volgens Willem Beaumond, medisch adviseur bij de GG & GD en projectcoördinator, "loopt het als een trein." Aanvankelijk moest de GG & GD, die de afspraken maakt namens de daklozen, aandringen om mensen naar het spreekuur te krijgen. Tegenwoordig vragen zij Beaumond uit zichzelf of hij een afspraak wil maken.

Zesendertig daklozen zijn inmiddels op het tandartsenspreekuur in het Westeindeziekenhuis geweest. De meesten zijn nog steeds in behandeling. Om de gehavende gebitten op te knappen heeft de tandarts meestal ten minste vier afspraken nodig. "De meeste patiënten gebruiken drugs en dat is de pest voor je gebit, omdat het onder meer de bacteriënhuishouding verstoort", legt Ransom Altman, behandelend tandarts van vandaag, uit als zijn tweede patiënt, Kobus, komt binnenlopen. Kobus knikt: "Ik gebruik nu 27 jaar en van de cocaïne en heroïne gaan je tanden loszitten. Uiteindelijk zijn ze er bij mij bijna allemaal uitgevallen."

De laatste keer dit Kobus naar de tandarts ging, was een jaar of vijf geleden, in de gevangenis. Er zijn patiënten, zegt Altman, die veertien jaar niet bij de tandarts zijn geweest. Harry bijvoorbeeld, de patiënt na Kobus, die aan wanen lijdt en er uit zichzelf niet toe kwam een afspraak te maken.

Volgens Altman is niet alleen de drempel voor daklozen hoog om naar de tandarts te gaan, "maar zijn veel tandartsen ook niet echt gecharmeerd van het idee". Beaumond bevestigt dat verhaal. "Veel Haagse tandartsen hebben een praktijk aan huis en zijn bang voor diefstal." Volgens Beaumond geen onterechte angst: de meeste daklozen zijn junkies. Ook de betaling levert volgens Beaumond in een reguliere praktijk vaak problemen op: daklozen moeten de tandarts zelf betalen en krijgen pas achteraf geld terug van de verzekeraar. Die heeft daar een speciaal potje voor.

Onderzoek van verzekeraar Azivo wees vorig jaar echter uit dat daklozen nauwelijks een beroep doen op dat potje: ze gaan zelden naar de tandarts.

In overleg met het Haagse gemeentebestuur ontstond zo het plan voor het daklozenspreekuur, afgekeken van de stad Berlijn. Met het saneren van zijn gebit wil de gemeente de dakloze "zijn gevoel voor eigenwaarde teruggeven" en een "extra zetje geven om weer normaal te functioneren", zegt Beaumond.

Kobus is blij met het initiatief van de gemeente. Al tijden loopt hij rond met kiespijn en de laatste tijd verdooft zelfs de cocaïne de pijn niet meer. Een maand geleden had hij zijn eerste afspraak op het tandartsenspreekuur en uit enthousiasme sleepte hij zijn neef Johan en zijn vriendin Anja ook mee. Zij delen hun dakloze bestaan van 's ochtends tot 's avonds laat. Een nieuw gebit, vond Kobus, moesten ze óók met z'n drieën krijgen.

De prothese van Anja is inmiddels geïnstalleerd, bij Kobus is het nog niet zover. "Gaan we rukken vandaag?", vraagt hij aan Altman, nadat hij zijn lange lijf zorgvuldig over de behandelstoel heeft gedrapeerd. "Ja, da's goed Kobus", antwoordt deze. "Rechts achterin zit nog een kies die eruit moet voor je prothese."

"Ik moet wel zeggen dat ik m'n tanden niet heb gepoetst vanochtend", waarschuwt Kobus. "Dat komt, ik kreeg een paar weken geleden ruzie met Anja en toen heb ik uit kwaadheid al onze spullen, inclusief onze tandenborstel, in de struiken gegooid in het Zuiderpark. Maar toen ik een paar dagen later terugkwam om ze op te halen, was onze tas verdwenen."







[ Dit Bericht is bewerkt door: vaart op 2002-08-05 23:15 ]
ma, 08/05/2002 - 23:14 Permalink
ser

In 1 woord lol.
Kan gelukkig stellen dat het met mij niet meer zo erg gesteld is.
Ik was al een soort weekend gebruiker maar ik kan melden dat ik inmiddels gestopt ben.
En het antwoord me vraag kreeg ik in een ander antwoord, speciale tandheelkunde jelinek sarphatistraat bij metrostation weesperplein. tel:020-5702444.
vr, 08/16/2002 - 07:51 Permalink