Ik krijg over een paar weken een zenuwbehandeling aangezien ik na meer dan een jaar nog steeds last heb van een geplaatste kroon.
Mijn tandarts verzekerde mij dat ik niet bang hoef te zijn voor pijn, omdat ik goed verdoofd wordt.
Mijn vraag is: wat is een zenuwbehandeling en waarvoor wordt die gegeven? Heb ik daarna nog gevoel of wordt de zenuw 'gedood'?
Mijn tandarts verzekerde mij dat ik niet bang hoef te zijn voor pijn, omdat ik goed verdoofd wordt.
Mijn vraag is: wat is een zenuwbehandeling en waarvoor wordt die gegeven? Heb ik daarna nog gevoel of wordt de zenuw 'gedood'?
Het levende binnenste deel (pulpa) met daarin ook zenuwvezels, kan geirriteerd zijn en pijn veroorzaken:
Hierboven is een geirriteerde/ontstoken pulpa te zien; in dit geval door een diepe vulling, maar dit is ook mogelijk door bijv. een kroonomslijping.
De pijn van de ontstoken zenuw kan gestopt worden door deze te verwijderen uit de tand/kies middels een wortelkanaalbehandeling.
De pulpa kan ook door de ontsteking gestorven zijn, waardoor en de wortelkanalen bevolkt door bacterien kunnen worden; onder aan de uitgang/ingang van het kanaal veroorzaken zij een ontsteking in het kaakbot:
Hierboven is te zien dat bacterien en bacteriele producten instaat zijn om via de wortelkanalen in het kaakbot terecht te komen.
Hier grijpt dan de afweer van het lichaam in en ontstaat er een ontstekingsreactie aan de wortelpunten.
Om dit te laten genezen moet de aanvoer van bacterien en hun producten uit de wortels gestopt worden; dit wordt bereikt d.m.v. een wortelkanaalbehandeling
De tandarts maakt tijdens de wortelkanaalbehandeling met o.a. vijltjes de kanalen leeg en ruimer, zodat ze goed ontsmet en gevuld kunnen worden:
Hierboven is een kies met ontstekingen aan de wortelpunten te zien, tijdens een kanaalbehandeling.
Na het vullen en ontsmetten van de kanalen moet het lichaam zelf de eventuele ontsteking aan de wortelpunten kunnen oplossen. Dit heeft echter wel enige tijd nodig. Dat een kies na een kanaalbehandeling nog enige weken lichte napijn kan geven is normaal. Over het algemeen moet na een half jaar op de rontgenfoto verbetering te zien zijn:
Hierboven is te zien dat de ontsteking aan de wortelpunten kleiner geworden is; in de praktijk is dit te controleren met een rontgenfoto.
Mocht de zenuw nog leven dan zal deze met behulp van vijlen dus verwijderd worden, mocht de zenuw reeds gestorven zijn dan zijn de kanalen vaak al leeg.
Als het goed is, zal na een kanaalbehandeling de tand/kies niet meer gevoelig zijn voor koude/warmte of bijv. boren aangezien de zenuwvezels verwijderd zijn. Ontstekingsresten en zenuwvezels rond/in de wortelpunt kunnen soms nog wel (na)pijn veroorzaken.
Doordat het gevoel van het tandvlees en de ligamentvezels, waarmee de kies aan het bot vastzit, wel aanwezig is, zal een 'dode' tand/kies nauwelijks anders aanvoelen dan een 'levende'.
Mits een kies niet acuut ontstoken is (zeer heftige pijn) zal een wortelkanaalbehandeling nagenoeg pijnloos uitgevoerd kunnen worden.
Succes.
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-05-16 18:45 ]