Rampzalige endo onnodig?

Author:
pulpa fiction
Posted:
ma, 04/14/2003 - 13:55
Zo, ben al een tijdje op dit forum aan het kijken geweest. Ik vind het persoonlijk een prachtige bron van informatie, waardoor zelfs mijn angsverschijnselen tot een minimum gereduceerd zijn.

Ik heb wel een vraag die mij heel erg bezighoudt. Ik heb nu reeds twee endo's (34 en 14)gehad. Allebei de keren verdeeld over drie behandelingen. Nu is dit op zich niet zo bijzonder, maar ik lees in alle berichten over het onderwerp endo dat de behandeling an sich pijnloos moet kunnen.

De eerste behandeling was bij beide endo's dan ook pijnloos (met geleidings- èn infiltratieanaesthesie) De boel werd dan afgedicht met cavit tot de volgende afspraak. Maar nu komt dan het aparte: Bij de tweede behandeling wordt geen verdoving gegeven (..!)gaat het cavit eraf en vijlt men vrolijk verder. Totdat je van de stoel af wil springen van de pijn dan, want dan gaat mijn tandarts een trucje doen waar ik nog nooit van gehoord of gelezen heb: hij injecteert verdoving rechtstreeks in de zenuwbaan!! Nu weet ik niet of dit gebruikelijk is dus dat is vraag 1.

Nu heeft mijn 8 maand zwangere vrouw bij wijze van noodgreep ook gisteren (zondag) een endo op één kanaal gehad (van de 24) bij een andere tandarts. Volkomen pijnloos. Vandaag naar onze eigen tandarts en ze is door een wereld van pijn gegaan. Na initieel geen verdoving te hebben gegeven kreeg ook zij een traktatie op een verdoving in de zenuwbaan, na eerst gemolesteerd te zijn met dat nare haakje. Is dit gebruikelijk, of moeten we eens gaan kijken naar een andere tandarts?
janny1970

Hoi,

Toen ik mijn eigen tanden nog had werd zowel in de 1e als de 2e zitting gewoon verdoofd om narrigheid te voorkomen tijdens de behandeling, maar soms als een ontstekking zo erg is dan werkt een verdoving bijna niet en dan word er vaak in de kanaaltjes gespoten wat dus erg pijnlijk is ja maar daarna voel je er bijna niks meer van.
Onze tandarts doet dit nu nog zo als de verdoving niet goed werkt mijn man heeft vanmiddag een endo gehad die flink ontstoken was en heeft ook verdoving in de kanalen gehad dusl lijkt mij wel normaal.
Vind alleen dat jullie tandarts wel iets eerder een verdoving mag geven ook bij de 2e zitting omdat dan lang niet altijd de zenuw al dood is.

Sucses en groetjes, janny
ma, 04/14/2003 - 18:04 Permalink
terry

hoi ik ben dan wel geen tandarts maar bij de eerste behandeling voor wortelbehandeling,word altijd de zenuw er uit gehaald gelijk.bij de tweede zitting heb ik nooit verdoving nodig omdat de tand of kies alang dood is omdat natuurlijk de zenuw bij de eerste behandeling er uit is gehaald.ik heb de verhalen die jullie vertellen al eens meer gelezen,zou er dan toch een verschil zijn in wortelkanaal behandeling van tandarts tot tandarts.hopelijk laat de digi tandarts hier eens wat over zeggen.vriendelijke grtzz terry.
ma, 04/14/2003 - 22:20 Permalink
pulpa fiction

Heel erg bedankt voor jullie reacties. Om nog even op Terry te reageren: Bij mijn beide endo's was het inderdaad zo dat de zenuwen verwijderd waren tijdens de eerste behandeling, op wat restvitaliteit na. Die prik in het kanaal zelf is dan even door de zure appel heenbijten. Ik snap alleen niet waarom dan gekozen wordt voor zo'n prik in plaats van (een combinatie) geleidings- of intra-ligamentaire verdoving.

Mijn vrouw echter had zondag slechts één kanaal behandeld gehad (duurde iets van 15 minuten). Vandaag moesten dus de overige kanalen. De tweede behandeling heeft onze eigen tandarts nu dus initieel uitgevoerd zonder verdoving.
ma, 04/14/2003 - 23:32 Permalink
nellie

Verdoven bij uitvoering van een wortelkanaalbehandeling is een bekend probleem. Nadat een wortelkanaal de eerte behandeling heeft ondergaan is het meestal zo dat de zenuw uit het kanaal is verwijderd. Theoretisch kan er dus geen pijn meer optreden vanuit deze zenuw en is het vaak mogelijk om zonder anesthesie(verdoving) te behandelen. Indien het toch nodig is om te verdoven kan dit op de normale manier via infiltratie of via geleiding anesthesie gebeuren. In het kanaal verdoven wordt ook regelmatig gedaan omdat dat de plek waar het uiteindelijk de verdoving het best zijn werk doet. Minpuntje van deze verdoving is dat deze een aantal seconden erg pijnlijk kan zijn. Deze behandeling is verder wel normaal. Wel kun je met je tandarts overlegen om het de volgende keer op een andere manier te verdoven.
succes ermee, en sterkte.

groet
vr, 04/25/2003 - 11:03 Permalink
Trixie

Ik heb bij mijn tweede behandeling eerst een gewonen verdoving gehad en daarna kreeg ik ook nog een verdoving in het kanaal. Ik moet er wel bij zeggen dat ik een hevige ontsteking had en bij de 1ste behandeling is ook meteen de zenuw eruit gehaald, en ik heb naderhand ook evengoed pijn gehad.
di, 05/13/2003 - 16:34 Permalink