Verkleuring aan beide boventanden, wat is dit en hoe kan dit

Author:
Ian
Posted:
di, 05/06/2003 - 15:09
Ik zit met het volgende probleem waar ik mij vreselijk druk over maak.

Mijn zoontje van 1 jaar en twee weken had tot voor kort nog maar twee tandjes (de twee ondertanden) sinds een week of 3 zijn zijn twee boventanden doorgekomen. Hierop zit echter (direct toen deze uit het tandvlees groeide) een bruin/gelige verkleuring. Net alsof hij antibiotica heeft geslikt, daar kun je ook wel eens een verkleuring van krijgen. Hier is echter geen sprake van.

Ik kan me niet voorstellen dat het zuigflescaries is. De tandjes zijn nl. pas een week of 3 uit het tandvlees. Zo snel worden tanden toch niet aangetast? Trouwens, hij krijgt nooit een flesje mee naar bed. En overdag drinkt hij uit een een beker met een rietje of een tuitbeker. Iedere avond poetsen wij zijn tanden voordat hij naar bed gaat.

Ik moet er nog wel bij vermelden dat hij met zijn kin op de salontafel is gevallen toen de boventanden nog niet door waren. Zij ondertandjes hebben toen het boventandvlees beschadigd. Zou dit er iets mee te maken kunnen hebben? Een val?

Ik vind dit zo zonde, hij heeft zo'n lekker koppie, en dadelijk van die lelijke, vieze bruine plekken (juist) op zijn voortanden. Wat is dit? Hoe komt hij hieraan?
Lieneke

Dat hij op de tafel is gevallen kan inderdaad de oorzaak zijn. Waarschijnlijk hebben de tanden als het ware geschud in hun kiem en heeft dit een ontsteking veroorzaakt. Waarschijnlijk zijn de tanden aan het afsterven of zijn al afgestorven; dat wil zeggen dat de zenuw aan het dood gaan is of dood is. Dan verkleuren de tanden meestal iets grijzig, donkerder.
Dus een bezoek aan de tandarts is aan te raden. Ik weet niet wat hij/zij dan precies zal doen.
di, 05/06/2003 - 19:59 Permalink
Caro

Hoi, ook mijn zoontje had dit probleem, hij had mooie witte voortandjes, viel eens erop, klein stukje eraf, maar hij had altidj zo,n speentje in zijn mond.

Ik dacht eerst, wat is dit nu, t leek bruinig te zijn, net of hij gesnoept had, en dat het er nog opzat, ik wist dat als ze echt dood zijn, ze dan blauwig worden, maar dit was bruinig, ,toen werd hij op een dag wakker en had een dikke bovenlip, dus op naar de huisarts, en die verwees me naar de tandarts, mijn zoontje was nog nooit bij de tandarts geweest, hij was net 2 jaaroud.

Volgens de tandarts zat er een infectie in de tandjes, en di emoesten verwijderd worden, omdat anders andere tanden besmet zouden worden, dus werd er gelijk ingegrepen.
Hij zei gelijk erbij,let wel ik bezorg u zoon nu een trauma voor de tandarts, ..
Hij kreeg spuiten voor, en toen werden ze getrokken, maar inderdaad, mijn zoontje is nu doodsbang voor de tandarts,.hij is nu bijna 7, en slechte tanden, alles wat met tanden te maken heeft probeert hij te vermijden, du seen gevecht met poetsen, en als we hem meenamen naar de tandarts werd hij gewoon niet goed, ook al stond ie er gewoon bij te kijken.
Naar zijn tanden laten kijken lukt gewoon niet, omdat hij vertikt zijn mond open te doen.
Nu heeft hij al paar dagen last van kiespijn, een melkkies is kapot, en hij heeft last van een grote kies,..dus ..dat wordt wat, ..

Groeten Caro
za, 05/10/2003 - 09:03 Permalink
Ian

Bedankt voor de reacties. Ik heb gehoord dat de boventanden ook verkleurd kunnen zijn door een aangeboren afwijking ini de aanmaak van het glazuur.

De tanden zijn nl. niet grijs/zwart verkleurd maar geel/bruin. Volgens mijn schoonzusje (tandartsassistente) zou het bovenstaande wel eens waar kunnen zijn.

Weet iemand hier meer van en kunnen ze hier last van krijgen of is het alleen een niet zo mooi gezicht?

Ik hoor graag van jullie!

Bedankt,
Ian
ma, 05/12/2003 - 09:35 Permalink
Van Leeuwen

De genoemde aangeboren afwijking is waarschijnlijk "dentogenesis imperfecta". Dit betekend dat het glazuur niet goed aangelegd is tijdens de ontwikkeling van deze tandjes en dat heeft weer als gevolg dat je het tandbeen (dentine) kunt zien. Dentine heeft van nature een wat gele kleur en is zachter dan glazuur. Kleurstoffen uit voedsel kunnen zich makkelijk hechten aan dentine waardoor de tandjes nog meer verkleuren.

In dentine zijn tubuli aanwezig. Dit zijn kanaaltjes gevuld met een vloeistof en deze kanaaltjes staan in verbinding met de tandzenuw (pulpa). Wanneer deze kanaaltjes open zijn omdat er geen glazuur aanwezig is kan dit pijnklachten veroorzaken en er kan zelfs zenuwschade ontstaan.

Deze kanaaltjes staan niet bij voorbaat open en zijn, wanneer ze wel open staan, met een bepaalde lak dicht te krijgen (lak; vb. Duraphat). In deze lak zit dezelfde stof als in tandpasta voor gevoelige tanden; alleen de concentratie is vele malen hoger.

Om echt een duidelijk antwoord te krijgen kunt u natuurlijk altijd uw eigen tandats raadplegen. Hij zal u kunnen vertellen of de verkleuringen daadwerkelijk door de bovengenoemde afwijking veroorzaakt worden.

Gr. Maurice
ma, 05/12/2003 - 13:02 Permalink
de digitale tandarts

Ik ben benieuwd wat onze collega kindertandarts over zegt.

Maar volgens mij wordt het glazuur van de melksnijtanden al gevormd tijdens de zwangerschap. Misschien dat u medicijnen heeft gebruikt, ziek bent geweest of mogelijk is het toch een erfelijk bepaalde stoornis.

Hieronder twee antwoorden die ik eerder op enigzins verwante vragen heb gegeven:

http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=148&forum=4&1

http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=182&forum=4

Succes!


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-05-12 22:20 ]
ma, 05/12/2003 - 22:19 Permalink
kindertandarts

beste ian,

van hetgeen je beschrijft kan onmogelijk een goede diagnose gesteld worden. De mogelijkheden van zowel oorzaak als behandelplan zijn veel te talrijk.

Mijn advies is om met je zoontje naar een (kinder)tandarts te gaan en de situatie te laten beoordelen.

Veel succes.
di, 05/13/2003 - 14:52 Permalink
kindertandarts

beste ian,

van hetgeen je beschrijft kan onmogelijk een goede diagnose gesteld worden. De mogelijkheden van zowel oorzaak als behandelplan zijn veel te talrijk.

Mijn advies is om met je zoontje naar een (kinder)tandarts te gaan en de situatie te laten beoordelen.

Veel succes.
di, 05/13/2003 - 14:52 Permalink
Ian

Bedankt voor uw reacties. Mijn zoontje is nog maar 13 maanden. Ik heb al moeite om in zijn mondje te kijken, hij houd die nl. stijf dicht. Hoe gaat dat bij een (kinder)tandarts?
di, 05/13/2003 - 15:04 Permalink
kindertandarts

Normaak gesproken gaat een kind vanaf een leeftijd van ca 3 jaar naar de tandarts, meestal alleen met een van de ouders mee die voor een controle gaat. In de meeste gevallen lukt het dan wel om spelenderwijs inzicht te krijgen in de conditie van de tanden en de ontwikkeling van het gebit.

Bij hele jonge kinderen vereist het heel veel vaardigheden van zowel het tandheelkundig team in samenwerking met de ouders om een diagnose en zeker om een behandeling te kunnen uitvoeren. In onze praktijk zijn de jongste kinderen met een tandheelkundig vraagstuk ca 9 maanden oud.

Zeker een heel jong kind zal primair reageren op een tandheelkundige behandeling, het kind kan niet overzien wat de consequenties zijn van het gedrag en inderdaad zoals u aangeeft in eerste instantie juist zijn mond dichthouden. Toch zijn er veel manieren om een stukje meewerking bij het kind te krijgen door onder andere te refereren naar voor het kind herkenbare situaties.
do, 05/15/2003 - 11:42 Permalink