Ik had al een tijdje een complex over het feit dat mijn tanden geler begonnen te worden. Ik ben vervolgens eerst clynomint gaan gebruiken (tandpasta voor wittere tanden), maar omdat dit net schuurmiddel was ben ik Rembrandttandpasta gaan gebruiken. Nu ben ik een maand of 2 verder en ik geloof niet dat mijn tanden zoveel lichter zijn geworden. Wat ik wel zie is dat met name mijn voortand doorzichtiger is geworden. Het lijkt (aan het uiteinde) wel of het witte ervanaf is. Is dat glazuur? Is dat door de tandpasta gekomen of was het al eerder? Wat kan ik nog doen?Graag uw advies...
Groeten van Simone
[ Dit Bericht is bewerkt door: snastaly op 2003-05-06 09:53 ]
Groeten van Simone
[ Dit Bericht is bewerkt door: snastaly op 2003-05-06 09:53 ]
Maar globaal kan je zeggen dat whitening tandpasta's hoogstens beter zijn in het verwijderen van vlekken/ voorkomen van aanslag dan dat ze tanden echt witter maken.
Zeker de rembrandt tandpasta is peperduur, zou je dat geld niet beter kunnen uitgeven aan een echte bleekbehandeling?
Glazuur heeft van nature een doorzichtige kristalstructuur. De kleur van de tand wordt met name bepaald door het onderliggende tandbeen (en indien aanwezig aanslag/tansteen natuurlijk).
De snijranden van snijtanden bestaan vaak uit alleen maar glazuur, hierdoor kan het zijn dat ze een doorzichtig en daardoor donkerder uiterlijk hebben. Dit is natuurlijk en tandtechniekers proberen vaak dat effect ook in hun kronen na te bootsen.
Het zou natuurlijk altijd kunnen dat nu je je tanden goed aan het bekijken bent, dit nu pas opvalt.
Lees dit artikel over whiteningstandpasta's:
Nieuws
Stralend wit komt niet uit een speciale tube
Door Broer Scholtens, bron De Volkskrant
"Gezond is in, wit is gezond, en dus zijn witte tanden in. Zo'n redenering lijkt de motivatie achter intensieve reclamecampagnes voor witmakende tandpasta's met slogans als "gezonde tanden laat je graag zien". Met name Aquafresh timmert aan de weg met haar Natural Whitening Plus tandpasta die in combinatie met een speciale tandenborstel met zes zachte rubberen plaatjes "verkleuringen weghaalt"
Whitening-tandpasta's, waarvan er enkele zeven jaar geleden al grootschalig zijn geïntroduceerd, lijken aan een tweede jeugd toe, althans wat reclameactiviteit betreft. Aquafresh: "Voor blijvend witte tanden". Colgate Plus Whitening heeft het over tandpasta die "de natuurlijke witheid herstelt".
In de meeste tandpasta's zitten minuscule deeltjes silica, een keihard materiaal met een licht-schurende werking. Het helpt aanslagvlekken te verwijderen. In whitening-tandpasta's, met een kleine twintig miljoen euro inmiddels goed voor een vijfde van de tandpasta-omzet, zitten chemische verbindingen zoals poly- en pyrofosfaten. Die oppervlakteactieve stoffen met handelsnamen als Triclene - Aquafresh, Macleans - voorkomen hechting van kleurstoffen, is de claim.
De stoffen voorkomen extreme hechting van tandplaques - afzetsel van allerlei bacteriën - die zich vervolgens makkelijker laten wegpoetsen. "Om te voorkomen dat verkleuringen terugkeren, kunt u beter geen koffie, thee of rode wijn drinken, niet roken en gekleurde etenswaren vermijden", adviseert Colgate vervolgens sobertjes.
Een zoektocht in Medline, een databestand met tienduizenden artikelen over acceptabel uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek, levert een tiental hits op. Uit die veelal placebo-gecontroleerde onderzoeken met meestal enkele tientallen vrijwilligers blijkt dat tandpasta's met oppervlakteactieve stoffen "effectiever vuiligheid verwijderen" of "vlekvorming enigszins voorkomen" dan tandpasta's zonder.
Maar dat is iets heel anders dan het witten van tanden. Voor die veel verdergaande claim, die de producenten met name in reclames hanteren, is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing. Onderliggend tandbeen bepaalt de eigenlijke kleur van tanden, het beschermende glazuurlaagje is namelijk transparant, zeggen tandexperts
Tandpasta dringt echter in die enkele minuten poetsen niet tot dat tandbeen door, stelt Joost Roeters van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. "De contacttijd tijdens poetsen is daar veel te kort voor, de stoffen komen in die enkele minuten niet door het glazuur heen."
Dat speciale tandpasta's hechting van kleurstoffen verminderen, daar wil Roeters nog wel aan, maar het geclaim
de witmakende effect, dat gaat er bij hem niet in. Bleken van tandbeen - ook in Nederland een toenemende trend -lukt alleen met agressievere middelen zoals een speciale peroxidehoudende gel.
Die moet dagelijks een uurtje en dan enkele weken achtereen in contact worden gebracht met het tandoppervlak. Daarvoor kun je het beste bij een tandarts terecht, die kan een inschatting maken of zo'n bleekactie zinvol is, vindt de Nijmeegse tandonderzoeker.
Is een speciale whitening-tandpasta zinvol, of kan volstaan worden met goedkopere tandpasta's zonder fratsen? Roeters ziet het nut er niet van, zeker niet bij iemand die zijn gebit goed onderhoudt met goed poetsen. Collega-deskundige Cor van Loveren van het interuniversitair tandheelkundig centrum Acta in Amsterdam, sluit zich daarbij aan. Een gewone tandpasta gebruiken is eigenlijk voldoende. Van Loveren houdt een kleine slag om de arm. Er is per slot van rekening een werkingsmechanisme. Oppervlakteactieve stoffen bleken weliswaar niet, maar ze zijn in principe wel in staat om kleurhechting tegen te gaan, ietsjes.
Mogelijk voorkomen ze een minder snelle aanslag, en dat is heel individueel. Roken of theedrinken leidt bij de een tot veel bruine aanslag op de tanden, en bij een ander soms in het geheel niet. Er spelen individuele factoren een rol zoals speekselsamenstelling.
"Voorspelbaar is het niet echt, dus is uitproberen het handigst, kijken of de eigen tanden minder snel kleuren om vervolgens de goede tandpasta te behouden", suggereert Van Loveren. "Baat het niet, schaden doet zo'n whitening-tandpasta per slot van rekening ook niet."