Een vriend van mij heeft parodontitus en heeft laatst en stukje gelezen over twee mensen die bij tv 2vandaag zijn geweest en als gevolg van de parodontitis hartklachten hadden en een hersenabces hadden gekregen.
Kan iemand mij hier iets meer over vertellen?
De klachten die je er van kunt krijgen en miscchien ook wanneer het zich zo agressief uit in bijv. een hersenabces of hartklachten?
Bij voorbaat dank.
[ Dit Bericht is bewerkt door: Nynke op 2003-06-05 18:27 ]
Kan iemand mij hier iets meer over vertellen?
De klachten die je er van kunt krijgen en miscchien ook wanneer het zich zo agressief uit in bijv. een hersenabces of hartklachten?
Bij voorbaat dank.
[ Dit Bericht is bewerkt door: Nynke op 2003-06-05 18:27 ]
Het schijnt dat mensen die elke dag tussen hun tanden reiningen, 10 jaar langer zouden leven.
Heel erg bedankt voor je reactie. Kun je me misschien ook vertellen hoeveel kans er is dat je ook last zult krijgen van deze kwalen, of dat dit zeer zeldzaam is.
En wanneer is er een reden om je etra te laten checken door een specialist om deze kwalen te voorkomen?
Alvast bedankt,
Nynke
Gewrichtsreuma en losse tanden
Door Aad van Luijk, bron De Telegraaf
"Tandverlies door het los gaan staan van tanden en kiezen is een vervelend verschijnsel, waarvoor de tandarts tot op heden nog geen afdoende oplossing heeft. Weliswaar kan de ziekte, parodontitis, bestreden worden, maar in veel gevallen blijft het een langdurige strijd.
Parodontitis gaat gepaard met loslaten van het tandvlees en verlies van bot rondom de tanden, waardoor de tanden uiteindelijk verloren gaan. De laatste jaren is bekend geworden dat parodontitis in verband gebracht kan worden met de kans op vroeggeboorte, een grotere kans op een hartinfarct, een herseninfarct, suikerziekte en reuma.
Dit alles wil echter niet zeggen dat parodontitis deze afwijkingen en ziekten rechtstreeks veroorzaakt. Men denkt de laatste tijd juist dat een gemeenschappelijke oorzaak ten grondslag ligtaan parodontitis en de andere genoemde ziekten.
Een van de aanwijzingen hiervoor vonden onderzoekers van de universiteit van Brisbane. Ze onderzochten de gebitten van reumapatiënten en ontdekten dat ze weinig tandplak hadden en ook weinig last hadden van bloedend tandvlees. Kennelijk poetsten ze hun tanden even grondig als gezonde mensen. Maar bij nadere inspectie hadden de mensen met reuma toch duidelijk tekenen van loslatend tandvlees. Röntgenfoto's toonden bovendien aan dat 70 % van reumapatiënten vrij sterk botverlies rondom de tanden en kiezen had. De onderzoekers concludeerden dat mensen die een gevorderde vorm van gewrichtsreuma hebben, bijvoorbeeld met gezwollen gewrichten, wel twee keer zo veel kans hebben op een matige tot ernstige vorm van parodontitis als gezonde mensen.
Bij de genoemde 'auto-immuunziekten', zoals bepaalde vormen van suikerziekte, reuma en waarschijnlijk ook parodontitis, speelt waarschijnlijk een te heftig reagerend afweersysteem een rol. Men vermoedt dat een kleine ontsteking daardoor bij sommige individuen kan leiden tot een dominoreactie in het hele lichaam met een auto-immuunziekte tot gevolg. Alle aandacht gaat daarom nu uit naar medicijnen die het afweersysteem tijdig in goede banen kunnen leiden, zodat deze afwijkingen geen kans krijgen.
De impuls om bij de eerste tekenen van parodontitis het tandvlees goed te laten behandelen en extra goed de tanden te poetsen kan natuurlijk nooit kwaad, maar het neemt dus niet bij iedereen alle onderliggende oorzaken weer."
Ziek tandvlees kan leiden tot te vroege geboorte en hartdood.
Bron NRC Handelsblad
"Mensen met ernstige tandvleesontstekingen hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Zwangere vrouwen met tandvleesproblemen lopen een verhoogde kans dat hun kind te vroeg wordtgeboren. Dat is wat een aantal onderzoekers al jaren beweren. Maar anderen geloven er niets van. "
Om enige orde te scheppen in het debat is nu de kwaliteit van de onderzoeken naar het verband tussen mondinfecties en zowel hartziekten als vroeggeboorten beoordeeld. Het resultaat is vernietigend voor bijna alle onderzoekers die zich met de kwestie hebben beziggehouden. Van de 942 publicaties in de wetenschappelijke literatuur overeen mogelijke relatie tussen hart- en vaatafwijkingen waren er slechts 16 van een kwaliteit die harde conclusies rechtvaardigt. De onderzoekers vonden 509 artikelen over een verband tussen mondinfecties en het optreden van vroeggeboorten, waarvan er maar3 aan wetenschappelijke maatstaven voldeden (J Clin Periodontol 2002; 29 (Suppl. 3):22-36).
In 9 van de 16 onderzoeken naar hartafwijkingen werd het verband tussen tandvleesontstekingen en hart-en vaatziekten aangetoond. In de 7 andere studies niet. Bij de vroeggeboorten werden in twee van de drie studies significante verbanden gevonden. De onderzoekersstellen vast dat er een duidelijke behoefte is aan methodologisch verantwoord onderzoek op ditgebied. Dan kan ook worden vastgesteld of de genoemde verbanden echt bestaan. Verder vinden ze een interventieonderzoek gewenst, waaruit zou moeten blijken of door preventie van de tandvleesinfecties de kans op hart-en vaatziekten en op vroeggeboorten afneemt.
Het bewijs voorde relatie tussen hart- en vaatziekten en ontstekingen van tandvlees en kaakbot is nog steeds mager, maar het nu gepubliceerde onderzoek heeft in iedergeval het kaf van het koren onder de onderzoeken gescheiden. Het volksgezondheidbelangis mogelijk groot, maar op grond van onderzoeksresultaten nog moeilijk te schatten. Cardiovasculaire afwijkingen worden internationaal gezien als één van c% belangrijkste doodsoorzaken. Vroeggeboorten -gedefinieerd als geboorte na een zwangerschap van minder dan 37 weken en een daaraan gerelateerd geboortegewicht van minder dan 2500 gram - zijn nauw gekoppeld aan kindersterfte en allerlei, mogelijke, akelige afwijkingen wanneer de te vroeg geboren kinderen inleven blijven. Als er inderdaad een relatie zou bestaan tussen de genoemde gebitsafwijkingen en de twee belangrijke volksgezondheidproblemen dan zou, uit het oogpunt van preventie geredeneerd, veel winst kunnen worden geboekt op het voorkomen er van. De parodontale aandoeningen waaraan 10-20 procent van de bevolking lijdt zijn goed behandelbaar en goed te bestrijden door adequate mondhygiëne."