zoontje 4 grote gaatjes

Author:
angele
Posted:
do, 07/31/2003 - 15:47
Hallo,
Mijn zoontje van 4 heeft op tijd van 4 maanden grote gaten ontwikkelt in zijn kiezen. De gaten zitten op de grens van twee kiezen , wat dus in zou houden dat hij vier kiezen moet laten vullen. Mijn tandarts zegt dat we moeten wachten totdat hij er last van krijgt. Ik weet zeker dat hij er last van gaat krijgen gezien de snelle ontwikkeling. Zij wil dan de kiezen trekken. Zelf heb ik weinig zin om te wahcten tot het ventje kiespijn krijgt. Weet iemand een kindertandarts in de buurt van maastricht ( wil er best uurtje voor rijden) die evt. onder narcose hem wil helpen, boren of trekken. hartstikke bedankt voor jullie evt. reacties
Caro

tegen mij is altijd verteld dat men geen zenuwbehandelingen uitvoert bij kinderen, dus als men er last van krijgt..( van de gaatjes) het dan te laat is, en ze zowiezo getrokken worden..

Dus als ik jou was...zou ik ze laten vullen, nu kan het nog, nu is er nog geen..pijn,...

en de behandeling valt reuze mee, ..
do, 07/31/2003 - 19:04 Permalink
kindertandarts

Ook naar aanleiding van de reactie van CARO

Normaal gesproken wordt tandheelkundige behandeling wel uitgevoerd, ook bij 4-jarigen, je wilt juist voorkomen dat een kind last (pijn) krijgt van de tanden en kiezen. Dus het advies van CARO kan ik bevestigen: vraag een second-opinie bij een kindertandarts bv in Beuningen is de praktijk van tandarts Frankemolen (voor zover wij weten is er geen erkende kindertandarts in maastricht.

Bij kinderen kan trouwens wel een zenuwbehandeling (endo) gedaan worden, maar dat gebeurt in NL alleen bij byzondere indicatie.

succes
ma, 08/04/2003 - 16:24 Permalink
angele

Hallo,
Heb contact opgenomen met mijn tandarts en verteld dat het wachten tot het pijn gaat doen en dan de kiezen trekken, geen strak plan is naar mijn mening. Ze zei weer maar ik kan hem geen vier zenuwbehandelingen geven. Toen ik zei dat het misschien wel onder een roesje kon heeft ze me gezegd dat ik een verwijskaart kon komen halen voor een tandarts in kerkrade die dat onder narcose/roesje doet. Ik heb nog geinformeerd of misschien zijn volwassen kiezen sneller doorkomen als je de melkkiesjes trekt maar dat dacht ze niet. Het feit dat hij dan 4 of 5 jaar moeilijk kan eten zonder boven kiezen, tja daar had ze niet bij stil gestaan. Nou ben blij dat ik het niet klakkeloos heb aangenomen wat ze zei. Het worden hoogstwaarschijnlijk hele diepe vullingen of zenuwbehandelingen maar dan wel onder roesje of narcose.
ma, 08/04/2003 - 16:34 Permalink
kindertandarts

Bezint eer u begint!

Een 'roesje' is iets wat wij niet kennen. Er zijn wel verschillende vormen van sedatie die toegepast kunnen worden bij kinderen afhankelijk van de ernst, indicatie en kenmerken van het kind en de voorgenomen behandeling. Voor het toepassen van de verschillende sedatie methoden dient de tandarts bevoegd en bekwaam te zijn.

Een kind onder narcose tandheelkundig behandelen kan in sommige (hele byzondere) gevallen nodig zijn de tandarts dient daarbij een afweging te maken van de risico's van een narcose bij een kind (die groter zijn dan bij een volwassene) en de noodzaak om die risico's te accepteren. In onze praktijk is het bijna altijd zo dat we voor minder risico-volle behandelingen zullen kiezen. Met name bij kinderen jonger dan 5 jaar is sedatie met lachgas zeer risicovol.

Naar onze mening kiest u wel erg makkelijk voor het inzetten van een risicovolle behandeling. Ons advies is vraagt u een seond-opinion aan bij een kindertandarts.
succes
zo, 08/10/2003 - 23:20 Permalink
angele

Dus U vindt dat ik gewoon 4 zenuwbehandelingen moet laten uitvoeren zonder sedatie? Ik ga naar een andere tandarts dus daar krijg ik een second opinion.Ik zal daar wel horen of ik inderdaad wel erg snel voor sedatie kies. Zelf denk ik dat dat reuze mee valt. MAar ik kan me vergissen. Als het allemaal wel mee valt zoals sommige beweren, waarom voert mijn tandarts en vele met haar dan geen zenuwbehandeling uit bij kleine kinderen? Omdat het allemaal niks voorstelt en zo gepiept is. Ik probeer een weloverwogen beslissing te nemen. Als ik er zo licht over dacht zou ik dit forum niet raadplegen. Ik heb niet veel tijd meer. Aan de linkerkant klaagt hij al over pijn bij het tanden poetsen, het gaat gigantisch snel. Ik vermoed dat hij slechte tanden heeft (ook al ziet zijn gebit er uit zoals in een tandpasta reclame)en ben bang dat dit niet het eerste en het laatste zal zijn. Het heeft geen zin om zijn medische geschiedenis hier te vermelden maar hij heeft al genoeg "beleeft" en daarbij heb ik ook geen roesje overwogen.Ik ben bang dat dit teveel zou zijn. In hoeveel sessies zou U bij hem vier kiezen kunnen behandelen als het zenuwbehandelingen zijn??? Ik heb er zelf wel eens twee gehad. Eerst 3 keer terug voor ene kies, dan weer drie keer voor de andere kies. 6 Keer voor twee kiezen, 12 keer voor 4 kiezen??????? Ik probeer rekening te houden met de emotionele kant van dit verhaal. Ik denk dat hij heel angstig zou worden hierdoor. Bedankt voor Uw mening, graag zou ik van u horen hoe U dat aan zou pakken in Uw praktijk. 4 zenuwbehandelingen bij kind van 4. Woensdag moet hij naar de andere tandarts voor een second opinion, dan worden foto's gemaakt om te kijken hoe diep ze zijn. Dit is een tandarts die kinderen en volwassen onder sedatie behandelt. Groetjes
ma, 08/11/2003 - 09:03 Permalink
de digitale tandarts

Zenuwbehandelingen in melkkiezen worden wel heel anders (sneller) uitgevoerd dan de zenuwbehandeling in een 'volwassen' kies.

Bij een standaard zenuwkanaalbehandeling moet de veel langere wortels worden opgevijld tot bijna aan de wortelpunt en daarna nog worden opgevuld met het vulmateriaal guttapercha. Dit alles kost veel meer tijd dan de kanaalbehandeling in een melkkies.

Hiervan zijn de wortels veel korter en hoeven de kanalen niet met een permanent vulmateriaal gevuld te worden, maar is een pasta als calciumhydroxyde gewenst. Dit alles maakt het sneller uitvoerbaar dan u mogelijk denkt.

Een narcose is niet iets waar je te licht over moet denken, vaak zijn behandelingen met de juiste aanpak veel makkelijker uitvoerbaar dan je in eerste instantie zou verwachten. De angst van de ouders voor een behandelplan kan juist worden overgebracht op het kind zonder dat het kind eigenlijk in eerste instantie er erg tegen op zou zien.

Kindertandartsen (pedontologen) hebben een grote kennis van o.a. gesprekstechnieken, waardoor kinderen de behandeling goed kunnen ondergaan, zonder dat er extra maatregelen als narcose nodig zijn. Natuurlijk zijn er meer tandartsen die goed en op de juiste wijze met kinderen kunnen omgaan, daarom is een second-opinion dan ook waarschijnlijk een goede zet.

Heel veel succes.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-08-11 12:29 ]
ma, 08/11/2003 - 12:26 Permalink
angele

hallo,
Ben bij de tandarts geweest in kerkrade voor een second opinion, en hij zegt dus dat een zenuwbehandeling in een kiesje van een kind geen blijvend resultaat heeft. Je kunt het doen maar het kiesje gaat dan toch geen 5 jaar meer mee incl. risico op abcessen e.d. De worteltjes zijn zo klein en kronkelen zo erg dat je nooit helemaal tot beneden komt ( als ik goed opgelet heb). 2 Kiezen worden getrokken, de twee andere gevuld als dat mogelijk is. Hij begint eraan en kijkt hoever de gaatjes zijn. ALs het te ver is worden ook deze getrokken. De tandarts vond het niet vreemd om dit onder narcose te doen gezien de ingreep en de leeftijd van het kind.Hij houdt er grote wonden aan over en er moet eerst geboord worden en dan misschien als nog getrokken. Ik vind dat ik de juiste keuze maak. Ik weet dat sommige mensen huiverig zijn t.o.v. narcose maar het is een afweging die je wel overwogen moet maken. De ander kiesjes worden meteen allemaal geseald, ook al zijn het melktandjes. Ik denk dat we in nederland ook vreemd opkijken tegen narcose bij de tandarts, terwijl we narcose bij poliepjes, buisjes ,kleine ingreepjes aan lichaam wel accepteren. Het is bijna zoals bij een bevalling. Daar wordt ook nog altijd vreemd aangekeken tegen pijnstilling, terwijl de pijn toch echt wel heviger is dan bv bij het hechten van een wond. Ik neem die beslissing voor hem met de beste bedoeling, zoals ik dat ook heb gedaan toen hij zijn poliepen eruit kreeg. Vanuit dat oogpunt kun je evt. risico's en gevolgen ook aanvaarden. Ik stap niet snel over tot zo'n beslissing, heb er lang over nagedacht.......... maar denk dat van twee kwaden dit de beste oplossing is. Bedankt voor jullie reacties. Het heeft wel geholpen in het vormen van mijn beslissing.
wo, 08/13/2003 - 13:16 Permalink