Dochter (6,5) bang voor tandarts (lang verhaal)

Author:
Iris
Posted:
do, 09/18/2003 - 14:43
Mijn dochter heeft inmiddels paar afspraken bij onze (vrouwelijke) tandarts achter de rug. Bij de controle aantal maanden geleden bleek dat ze 4 gaatjes had, elk gaatje in een kies boven en onder zowel links als rechts. De eerstvolgende afspraak daarna werd na verdoving 1 kies getrokken omdat deze los zat en nog van het melkgebit was. Mijn dochter is na die afspraak bang geworden omdat de tandarts haar vertelde dat ze de tand 'zou laten slapen' en opeens met- een voor haar enorme- spuit voor haar neus stond. Panisch is het betere woord. De afspraak daarna heeft ze de kiezen aan 1 kant gesealed en niets gevuld omdat ze vond dat het vorige keer zo slecht ging. Hierna duurde het lang voordat de volgende afspraak was ivm paar afzeggen van een afspraak (1x door mij en 2x door de tandarts zelf)en de zomervakantie. Paar weken geleden heeft ze met veel moeite 1 kies kunnen vullen omdat mijn dochter zo bang is voor de verdoving. Ik had ook de assistente en haar gevraagd of het niet mogelijk was een afspraak/verwijzing te maken bij de kindertandarts in Beuningen (toen mijn dochter 4 was, had ze ook 1 oppervlakkig gaatje en door stom geluk was onze tandarts met vakantie en werd ze vervangen door deze kindertandarts en dat ging hartstikke goed), maar ze wilden het eerst zelf proberen en kijken hoe het ging.
Ik heb al eens gebeld of ik bij een andere tandarts terecht kon, deze tandarts zit niet in onze woonplaats, maar helaas, in onze woonplaats is niets vrij.
Iris

Sorry, door het lange verhaal werd het misschien wat onduidelijk. Ik zit met een aantal vragen: in hoeverre is een verdoving noodzakelijk bij een kind? Kan ik de tandarts vragen om eerst het tandvlees te verdoven met een watje (wist niet eens dat dat kon, dat las ik hier in het forum) en als laatste: wanneer beslis je om naar een kindertandarts te gaan? Ik zal zelf eens bellen met die kindertandarts in Beuningen in hoeverre ik zelf of via een verwijzing van de tandarts een afspraak bij hem kan maken. De eerstvolgende afspraak voor mijn dochter is in oktober (en daarna volgt er nog 1..) en ze is gewoon erg bang. De tandarts legt wel goed uit wat ze gaat doen, wat ze in handen heeft etc. maar op het moment dat ze echt wil beginnen, duwt mijn dochter de handen vd tandarts weg. Wat dus weer gevaar oplevert voor haarzelf (ze heeft al 1 schrammetje hierdoor opgelopen). De andere keren heb ik dus bijna constant haar handen moeten vasthouden, dit is geen doen meer!
vr, 09/19/2003 - 10:57 Permalink
Lieneke

Een verdoving is (in mijn opzicht) alleen nodig als het gaatje diep is (de zenuw ligt dan erg dichtbij waar geboord moet worden) of als het kind bang is voor pijn bij het boren. Er zijn echter kinderen die de spuit enger vinden dan het boren zelf. Mijn mening is dan eerst te proberen zonder verdoving. Het kind kan dan zelf kiezen of het toch liever verdoving wil. Maar er zijn natuurlijk hele kleine kinderen die niet zo makkelijk zo'n keuze kunnen maken omdat ze (nog) niet zo goed rationeel kunnen denken. De tandarts kan dan zeggen dat hij het met verdoving zal doen. Als u dit niet goed vindt, misschien dat de tandarts het dan zonder verdoving wil doen, misschien zegt hij u een andere tandarts te zoeken.
Xilocainezalf is een soort voorverdoving waarbij er met een watje het tandvlees heel koud wordt gemaakt, zodat de prik minder goed te voelen is. Maar de uiteindelijke prik is nog steeds nodig; het watje zelf werkt niet goed genoeg.

Het vasthouden van kinderen gebeurt in Beuningen ook. Dat heb ik zelf gezien. Deze mensen zijn van mening dat het kind 'even ergens doorheen moet'en even 'door moeten bijten'.De ouder wil perse dat het kind behandeld wordt. Je kan een kind niet eeuwig zonder behandeling laten rondlopen. Voor de rest heb ik van Beuningen wel een goede indruk. Ze werken er snel en effectief. Er zijn weinig kinderen die ik heb zien huilen of iets dergelijks.

Misschien moet uw kind er simpelweg er nog aan wennen. Er zijn mensen die panisch worden van spinnen. De enige manier om van die angst is af te komen, is de spin eerst van afstand bekijken en uiteindelijk vast te houden. Zo zien ze dat er eigenlijk niks is om bang voor te zijn.

Maar misschien weet de tandarts-pedontoloog er meer over te zeggen dan ik...
vr, 09/19/2003 - 13:09 Permalink