fluoride

Author:
crucio
Posted:
di, 11/11/2003 - 19:49
Hallo allemaal,

Ik heb weer een vraag en weer voor een werkstuk althans demonstratie. Moet de schadelijke gevolgen van een overdosis of gebruik van fluoride hebben en wat en hoe dit kan worden opgelost. En de verschilde behandelmethodes van een fluoride applicatie weet lak er 1 is maar wat is hier het voordeel van en wat is een nadeel? en de gewone met de lepels. Zijn er nog meer mogelijkheden?
(ps er zit een kleine tijdnood achter:s) Kreeg gisteren pas het gedeelte van een klasgenoot en kan nu zelf pas aan het werk en moet voor donderdag klaar zijn dus alle beetjes helpen!!!

Alvast bedankt!!!!

groetjes liefs Crucio
de digitale tandarts

Doet dan tegenwoordig niemand meer zijn opdrachten zelf; hoeveel verzoeken wij wel niet om informatie krijgen? :wink:

Teveel fluoride tijdens de ontwikkeling van meestal de (blijvende) tanden, kan leiden tot witte poreuze vlekken in het glazuur, welke uiteindelijk ook donker/bruin kunnen verkleuren, dit wordt <a href="http://www.tandarts.nl/html/fluoride/fluorose.php">fluorose </a> genoemd.

http://www.tandarts.nl/images/fluoride/fluorose.jpg
Fluorose

In het dagelijks leven nemen we slechts lage concentraties fluoride in, o.a. door tandpasta maar langs de voeding nemen we dagelijks al redelijk wat fluoride op. Volgens het Basisdocument Fluoriden dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) uit Bilthoven in 1988 publiceerde, zou dat zelfs tachtig tot vijfentachtig procent van de totale inname zijn. Bekend voor hun relatief hoog fluoridegehalte zijn onder andere boerenkool, garnalen en bliksardines. Die laatste worden immers inclusief de graten gegeten. Doordat fluoride zich vooral in botweefsel opstapelt, zullen producten afgeleid van graten of beenderen, zoals gelatine, er veel van bevatten. Ook liefhebbers van groene of zwarte thee spoelen met elk kopje aardig wat fluoride naar binnen.

Bij acute fluoride vergifyiging is een van de eerste symptomen is kramp, omdat fluoride de calciumionen bindt die nodig zijn voor de werking van de spieren. Fluoride bindt ook aluminium- en magnesiumionen. Al deze componenten zijn als zogenaamde cofactoren essentieel voor ontelbare enzymatische reacties."

Daarnaast gaan fluoride-ionen de competitie aan met de eveneens negatief geladen chloride-ionen die verantwoordelijk zijn voor de prikkelgeleiding in het zenuwweefsel. Dit is een andere mogelijke verklaring voor het optreden van convulsies (kramp), hartritmestoornissen en het stilvallen van de ademhaling wanneer iemand een overdosis binnenkrijgt.

Het is bekend dat in extreme situaties botafwijkingen kunen ontstaan, die door zeer overmatig fluoridegebruik zouden worden veroorzaakt. Experts benadrukken dat fluoride bij langdurige blootstelling aan zeer hoge doses een nadelig effect heeft op de vorming van bot, maar dat deze concentraties bij normaal gebruik van tandpasta en fluoridesupplementen in geen geval worden bereikt.

Je moet in deze context wel heel goed begrijpen dat een gif alleen een giftig is als men er een bepaalde dosis van binnenkrijgt! Een halve zak keukenzout kan ook dodelijk zijn en bijv. een kleine concentratie slangengif levensreddend.

Uit de literatuur blijkt dat een concentratie van meer dan 15mg fluoride per kg lichaamsgewicht levensbedreigend is. De volgende maatregelen worden aangeraden bij fluoride vergiftigingen bij kinderen:

Bij het binnekrijgen van 25 mg fluoride (100 tabletten of circa 3/4 tube peutertandpasta a 75ml) in 1 keer zal men moeten proberen om de opname van fluoride in de maag zoveel te voorkomen en/of te vertragen. Dit kan gebeuren door het slachtoffer te laten braken en veel melk te laten drinken (dit beschermt o.a de nieren).

Bij het binnenkrijgen van 75mg of meer fluoride (300 fluoridetabletten of 2 tubes peutertandpasta a 75ml) in een korte periode, zal naast bovenstaande maatregelen, het slachtoffer snel naar het ziekenhuis gebracht moeten worden om zo nodig de maag leeg te laten pompen en schoon te spoelen. Verder zal er meer onderzoek verricht worden zoals het onder controle houden van de calciumspiegel van het bloed. In geval van van twijfel kan contact worden opgenomen met het Nationale Vergiftigingen Informatiecentrum van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid te Bilthoven, telefoon 030-2742200/2742875

Ik wil wel benadrukken dat fluoride nog steeds het best denkbare middel tegen tandbederf is en de hierboven beschreven situaties zeer uitzonderlijk zijn.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-11-12 00:02 ]
di, 11/11/2003 - 22:26 Permalink
crucio

hoi

Is fluorose het zelfde als motteld enamel( is volgens mij verkeerd geschreven)?

en bedankt alvast voor de reacties kan nu tenminste mijn eigen taak in elkaar zetten!!!

groetjes liefs cruc
wo, 11/12/2003 - 11:19 Permalink
Paul K.

Ik had pas nog van een familielid gehoord dat fluoride-applicaties tegenwoordig uit den boze zijn. Blijkbaar zijn tandartsen er nu achter gekomen hoe giftig zo'n dosis fluoride is...
wo, 11/12/2003 - 17:20 Permalink
de digitale tandarts

Mottled enamel is het Engelse begrip voor de witte vlekjes op het glazuur, wat dus kan ontstaan bij fluorose.

Overigens worden (lokale) fluorideaplicaties zeker bij mensen met meestal een verhoogd caries-risico nog wel uitgevoerd!

Wat tegenwoordig niet meer standaard wordt gedaan is het voorschrijven van fluoride tabletjes. Er is namelijk gebleken dat fluoride alleen goed werkzaam is als het in de mond aanwezig is en het doorslikken van de tabletjes heeft dan ook minder zin dan het aanbieden van fluoride in bijv. tandpasta.

Mocht het aantal fluoridemomenten toch uitgebreid worden d.m.v. tabletjes dan is het belangrijk deze zolang mogelijk in de mond te houden alvorens ze door te slikken.

Lees het fluoride advies op onze site.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-11-12 23:42 ]
wo, 11/12/2003 - 22:59 Permalink