Helpt een splint ook tegen klemmen? Naar mijn idee knars ik namelijk niet (hoor mijn man ook 's morgens nooit klagen), maar klem ik mijn kiezen stevig op elkaar.
Bedankt alvast voor de reacties,
minique
Bedankt alvast voor de reacties,
minique
:wink: Rick
Dus ik heb hem niet al na een paar nachten in tweeën....
En wat zijn indicaties om te gaan beginnen met een splint? Ik bedoel, behalve 's morgens een paar stijve kaken en een enkele keer hoofdpijn (in perioden dat ik door stress echt heel veel klem) heb ik er (nog) weinig last van. Maar echt goed zal het niet zijn... Wat zijn de consequenties als je het nemen van een splint uitstelt?
Kan ik afwachten tot de tandarts erover begint of is het verstandig om er zelf over te beginnen?
Groetjes,
minique
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-12-01 11:06 ]
groetjes,
minique
bedankt alvast!
minique
Wat de consequenties zijn hangt van een aantal dingen af:
- hoe erg je knarst/klemt
- hoe lang
- hoe sterk je gebit is
- of jij en je tandarts (huisarts) hier van op de hoogte zijn, dat voorkomt dat er verkeerde behandelingen plaatsvinden
- vast nog wel meer faktoren
Knarsen/klemmen kan vrij veel gevolgen hebben, ik noem er een paar:
- afgebroken glazuur
- afbreken van (stukken van) tanden en kiezen, vooral als ze minder sterk zijn door bv vullingen of een wkb
- evenzo afbreken van kronen, bruggen en implantaten, vooral van tijdelijke kronen omdat die minder sterk zijn
- pijn aan tanden/kiezen, pijn in vrijwel het hele hoofd en ook in de nek. Oorpijn is heel typisch
- in extreme gevallen zijn er meer soms tamelijk ernstige gevolgen
Het is echt van belang dat de tandarts hiervan direct op de hoogte wordt gesteld als je knarsen/klemmen vermoedt. In jouw geval is er een noodkroon geplaatst en komt er nu een definitieve, bij de laatste is het van belang dat deze in ieder geval niet te hoog is, dat is altijd al zo maar knarsen maakt die noodzaak nog dringender. Het maakt ook de moeilijkheden met een noodkroon groter, ik zou me kunnen voorstellen dat bij ernstig klemmende/knarsende patienten ervoor wordt gekozen vooral niet te lang te wachten met het plaatsen van een definitieve en dat ook de tijdelijke kroon extra zorgvuldig op hoogte wordt gekontroleerd.
Voorzover ik nu kan beoordelen geven splinten iets verlichting en wat meer bescherming maar het is geen wondermiddel. Knarsen/klemmen kan genoeg problemen geven om het serieus te nemen en dingen niet te lang uit te stellen. Dat samen maakt het wenselijk tijdig behalve de splint ook andere stategieen te overdenken, en zo makkelijk is dit laatste niet. Dat is nog een reden om het snel ter sprake te brengen.
Probeer er een gewoonte van te maken dat je je kaken ontspant, dus dat je tanden en kiezen als je niet eet ook niet op elkaar geklemd worden of elkaar zelfs niet raken. Overdag, voor het slapengaan, of als je even wakker bent is dat mogelijk. Ik heb het vermoeden dat het aanwennen van deze gewoonte bij sommige mensen ook wel eens iets tijdens de slaap door zou kunnen werken.
Verminder stress, zorg in algemene zin goed voor jezelf.
Doeg,
[ Dit Bericht is bewerkt door: dj op 2003-12-05 00:23 ]
Hartstikke bedankt voor de uitgebreide info!!!
Ik weet eigenlijk al jaren dat ik knars/klem. Sommige perioden is het minder, andere perioden meer, maar als ik heel eerlijk ben, word ik 's morgens toch heel regelmatig wakker met stijve kaakspieren en soms ook hoofdpijn.
Toch heb ik het steeds voor me uitgeschoven om het te zeggen. Ik weet niet precies waar dat door komt. Eerst was het de angst voor de tandarts en voor het happen, maar dat laatste heb ik nu pas gehad voor m'n kroon en dat viel me alles mee. En mijn angst voor de tandarts is tegenwoordig ook stukken minder.
Inmiddels ben ik in een stadium van 'er moet nu toch maar eens iets gaan gebeuren.' Ik slaap de laatste 1,5 jaar ook erg slecht (gemiddeld genomen) en ben gaan beseffen dat dat ook weleens (gedeeltelijk) kon komen door het knarsen en als het daar niet door komt, dan heeft het waarschijnlijk wel een omgekeerde werking: door het slechte slapen, knars je meer.
Stress verminderen. Ik weet het, maar dat is niet altijd gemakkelijk.
DJ, je schrijft dat het zaak is om tijdig aan 'andere strategiën' behalve een splint te gaan denken. Kun je iets meer vertellen over wat die 'andere strategiën' kunnen zijn?
Maar goed, ik heb me voorgenomen om er a.s. dinsdag over te beginnen en evt. een vervolgafspraak te maken en niet te wachten tot de volgende controle. En ik ben ook wel zo'n type dat als ik de beslissing eenmaal heb genomen, ik me daar ook aan hou, hoe moeilijk ik het ook zal vinden.
Ik hou jullie dus op de hoogte! :grin:
Groetjes,
minique
- stress beperken, natuurlijk vaak gewoon lastig
- de gewoonte aanwennen de spieren in je hoofd te onstpannen
- goed voor jezelf zorgen
Je zou voor jezelf bij kunnen houden wanneer je denkt te hebben geknarst. Dat zou je in verband kunnen proberen te brengen met dingen die er zijn gebeurd of die je hebt gedaan. Punten waar je op zou kunnen letten:
- goed gegeten?
- (andere) pijn gehad?
- ziek geweest?
- pijnstillers gebruikt?
- kinderen moeilijk geweest?
- alcohol gebruikt?
- zorgen gehad?
- om bv tandartsbezoek?
- deed je pc niet wat je wilde?
- moe geweest?
Als je daar een verband in ontdekt met bepaalde gebeurtenissen/omstandigheden kun je proberen om deze situatie te vermijden of ervoor te zorgen dat dit niet tot knarsen leidt (door bewust te ontspannen of te proberen minder gestresst te worden van die specifieke situatie).
Er zijn nog wat experimentele methoden waarbij meestal tijdens de slaap de klemdruk gemeten wordt waarbij dan boven een bepaalde waarde als waarschuwing een smaakstof of geluidssignaal wordt afgegeven. Die zullen denk ik nu in de praktijk niet vaak worden toegepast. Tot slot wordt er in sommige gevallen een gifstof (botuline) in bepaalde spieren ingespoten waardoor die deels afsterven en dus minder kracht kunnen uitoefenen. Dat is natuurlijk een paardemiddel en ook niet-omkeerbaar.
Bedankt alweer! Ik ga zeker bijhouden wanneer en waarom (ik denk dat) ik knars. Goeie tip!!!
Ben vanmiddag bij de tandarts geweest. Na veel gedoe is de definitieve kroon geplaatst (was eerst niet de goede kleur). Moet er nog wel erg aan wennen en hoop dat ik vannacht niet al te veel zal knarsen. Met mijn t.a. erover gehad en hij vond dat er voldoende indicatie was om een splint aan te meten.
A.s. donderdag kan ik al terecht om een afdruk te maken, een week later heb ik dan (in principe) de splint. Ben benieuwd of het helpt!
Groetjes,
minique
Ik heb sinds 2 weken ook een splint voor s`nachts, je moet er erg aan wennen, want af en toe doet er een kies heel erg pijn, net of hij eruit kan vallen. En ook doet mijn voortanden af en toe pijn, door dat de splint er strak op zit. Het help wel denk ik, maar dat moet ik over een periode kijken. Ik probeer wel van het knarsen af te komen, ik heb regelmatig stress van mijn werk en ik denk dat het daarmee te maken heeft. Naar mijn idee knars ik maar een half jaartje, maar ook niet elke avond. Ik had van het knarsen niet echt last van s`ochtends zoals ik hoor van mensen die er wel heel veel last van hebben van bijvoorbeeld, zere kaak, stijve kaakspieren. Ik had meer last van dat mijn hoektanden en mijn voortanden heel erg ging slijten. Tja toen moest ik wel een splint nemen, anders blijft er niks meer van over.
Succes nog..
Groetjes Richard.
Tja, "voldoende indicatie" waren zijn woorden. De woordkeus verraste mij ook. Toch had ik had niet echt het idee dat ik nou heel erg moest aandringen, hoor, maar hij wilde wel weten waar ik precies last van had (en terecht toch?): stijve kaakspieren 's morgens, af en toe hoofpijn door het klemmen, slecht slapen, vermoeidheid. En wat ik dan nog 'achter de hand' had, waren knappende geluidjes die ik (nu ik erop ben gaan letten) nog weleens hoor.
Maar dat 'voldoende indicatie' klinkt inderdaad een beetje zwakjes, alsof het maar netaan genoeg is om een splint te gaan aanmeten.
Ik heb inderdaad al eerder ergens gelezen dat het wel een poosje kan duren voor je aan zo'n ding gewend bent. Maar ik hoop eerlijk gezegd dat het bij mij wel snel zal gaan, want ik slaap al veel te lang slecht!
Groetjes,
minique
[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2003-12-09 21:07 ]
het is inderdaad zwakjes. Ik vroeg aan de tandarts of ie een splint voor me wil maken. Weet je wat ie zei?
Knars je zo erg dan? Aan mij was het duidelijk te zien dat ik s`nachts knars. Ik heb een splint met 2 pennen, aan elk kant eentje die dient voor extra houvast. Ik weet niet wat voor een jij krijgt?
Groetjes Richard.
Geen flauw idee! Het liep met het plaatsen van de definitieve kroon een beetje in het honderd: verkeerde kleur, terug naar tandtechnicus die kleur direct ging aanpassen en daarna kon ik alsnog naar mijn t.a. om de kroon te laten plaatsen, maar toen moest dat dus tussen andere patiënten door, dus ik heb het maar zo gelaten.
Was allang blij dat hij toestemde. Ik vraag donderdag nog wel even verder hoe of wat precies.
Ook lekker (niet dus), zoals het bij jou ging. Bij mij zijn het dan eigenlijk nog een soort van vage klachten, maar als er echt sprake is van slijtage... Dan zou ik toch denken dat een t.a. er zelf wel over zou beginnen.
Groetjes,
minique
Ik wou eerst zo`n goedkope splint uit amerika kopen, maar toch niet gedaan. Een splint kost wel wat, maar dan heb je ook wat aan om je kostbare tanden te sparen.
Groetjes Richard.
Maar natuurlijk komt ook de wedervraag: hoe oud ben jij?
groetjes,
minique
Groetjes Richard.
P.S. welterusten!
Welterusten!
groetjes,
minique
[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2003-12-10 08:12 ]
Je hebt een prive berichtje...
Groetjes Maurice.