Hoi,
Een vraagje uit nieuwsgierigheid: welke kindertandpasta is nu goed? Of zijn ze tegenwoordig allemaal okee?
Je hebt ze met een smaakje, met enzymen, met gaatjes-hersteller enzovoort...
Maar wat vinden de 'kenners' er nou van?
groetjes IlsevdA.
PS. Voor Femke gebruik ik Elmex peuter en voor mezelf Zendium.
Een vraagje uit nieuwsgierigheid: welke kindertandpasta is nu goed? Of zijn ze tegenwoordig allemaal okee?
Je hebt ze met een smaakje, met enzymen, met gaatjes-hersteller enzovoort...
Maar wat vinden de 'kenners' er nou van?
groetjes IlsevdA.
PS. Voor Femke gebruik ik Elmex peuter en voor mezelf Zendium.
0-1 jaar 1 xdd poetsen met peutertandpasta
2-5 jaar 2 xdd poetsen met peutertandpasta
> 5 2xdd met volwassen tandpasta
Een lekkere tandpasta (met natuurlijk fluoride) is belangrijk, dan is poetsen ook geen ramp.
Oh ja, Zendium tandpasta is geschikt voor mensen die last hebben van aften, pijnlijke blaasjes in de mond.
Groetjes,
Bir
[ Dit Bericht is bewerkt door: Birgit op 2004-02-14 02:21 ]
Bedankt voor je reactie.
Ik poets bij mijn dochter inderdaad 2 keer per dag. Van tandpasta met een smaakje ben ik niet zo'n voorstander omdat het uitnodigt tot doorslikken, en niet voorbereid op de smaak van een volwassen tandpasta. Hier dus gewoon met een pepermuntsmaak :smile:
Maar ik ben gewoon zo benieuwd wat er nou waar is van alle reclamekreten enzo. Ik bedoel: ik weet dat je voor bepaalde kwaaltjes bepaalde tandpasta's kunt gebruiken, maar die 'toververhalen' zijn die ook waar?
groetjes ilsevdA.
Uit onderzoek is gebleken...blablabla...het ene onderzoek zegt dit de ander weer dat. Vaak zijn het geen onafhankelijke onderzoeken!!!
Als je dochter de pasta niet inslikt kan je gewone volwassene tandpasta gaan gebruiken.
Groetjes
Braces
Wanneer deze tube op is, zal ik inderdaad eens overgaan op een normale pasta. Ze is tegen die tijd ook alweer bijna 5.
na de verhalen in de media over fluor (dat je niet teveel binnen moet krijgen) zijn we hier begonnen met uitspugen en spoelen ipv. doorslikken. gaat prima.
groetjes en bedankt!
IlsevdA.
Al die rare tandpasta's tegenwoordig... nu heb je weer een of andere met bolletjes er in die openknappen tijdens het poetsen. Gekker moet het toch niet worden.
En goed poetsen! Ik poets zo goed dat mijn tandvlees er van gaat bloeden...
Nog iets: gaatjes ontstaan toch vooral door snoepen en niet door een "fluoridegebrek".
[ Dit Bericht is bewerkt door: Paul K. op 2004-02-19 11:56 ]
[ Dit Bericht is bewerkt door: Paul K. op 2004-02-19 19:45 ]
Maar nee, tandenpoetsen tot je tandvlees bloedt lijkt me niet gezond. Ook de fluoride houden we hier erin.
:smile:
Behalve dan dat het natuurlijk niet goed is dat mijn tandvlees gaat bloeden.
Zelf gebruik ik geen fluoride omdat het een giftige stof schijnt te zijn. Daarnaast vraag ik me ook af of fluoride nou echt helpt tegen tandbederf. Goed poetsen, niet teveel snoepen (en geen cola drinken) en 2x per jaar naar de tandarts moeten genoeg zijn om het gebit goed te houden. Maar helaas als je dit zegt, word je hier op dit forum meteen afgekraakt. Waarom toch?
[ Dit Bericht is bewerkt door: Paul K. op 2004-02-19 19:44 ]
Giftig is zo'n relatief begrip, bijv. een mespuntje keukenzout en er is niks aan de hand, maar eet je een ons dan kan je ernstig ziek worden.
Fluoride is nog steeds de beste toevoeging in een tandpasta die mogelijk is. Ik moet nu denken aan het gebit van een meisje waar ondanks maximale zorg elk halfjaar nieuwe gaatjes of lekkende vullingen ontstonden omdat haar 'homeophaat' had gezegd dat zij geen fluoride mocht gebruiken.
Tuurlijk is er veel te vinden met google over de 'zogenaamde' giftigheid van fluoride, maar bedenk wel dat het dan bijna altijd gaat over fluoride dat in drinkwater is gestopt. Behalve dat herkomst anders is dan die in de tandpasta, wordt dit tevens doorgeslikt en is het ook niet te doseren.
De lage concentratie fluoride in de tandpasta is een ideaal middel tegen tandberf wanneer het 2 tot 3 maal daags wordt gebruikt.
Bij voorkeur zou ik willen dat dit niet een plek wordt om alternatieve geneeswijzen te promoten. Wij van tandarts.nl proberen ons aan de wetenschappelijke feiten te houden.
Op internet heb ik redelijk veel gelezen over de eventuele giftigheid van fluoride. Nou weet ik ook wel dat je niet alles wat op internet staat serieus moet nemen, maar toch...
En ik weet ook wel dat fluoride in het drinkwater iets anders is dan in je tandpasta. Maar ook als je poetst krijg je fluoride binnen, al is dat natuurlijk wel veel minder dan wanneer je gefluorideerd water drinkt. En als je 2 keer per dag poetst, is dat uiteindelijk toch heel wat. Bovendien krijgen we via ons drinken en voedsel al heel wat fluoride binnen en het kan ook zo zijn dat fluoride dusdanig giftig, dat ook hele kleine hoeveelheden eigenlijk helemaal niet goed zijn.
[ Dit Bericht is bewerkt door: Paul K. op 2004-02-19 21:19 ]
.....Dus je poetst NIET goed!! Dus je theorie van goed onderhoud klopt misschien wel, maar je levert zelf het bewijs dat het in de praktijk niet zo simpel is!
Rick :wink:
Weet je wat 'm is met fluoride? Ik geloof niet zo in wondermiddeltjes. En het gebruik van fluoride schijnt ooit ontstaan te zijn doordat de aluminium- en kunstmest- industrie hun afval niet kwijt konden. Het fluoride werd toen in het leidingwater geloosd omdat het goed zou zijn voor onze tanden. Hierna kwamen de fluoride tandpasta's en de fluoride-applicaties. Geeft te denken...
[ Dit Bericht is bewerkt door: Paul K. op 2004-02-19 21:25 ]
[ Dit Bericht is bewerkt door: Paul K. op 2004-02-19 21:31 ]
Volgens mij is dat Rotterdam geweest. Ik kan me herinneren dat mijn moeder het er altijd over had, dat ergens in de jaren 60 - 70 fluoride aan het water was toegevoegd. Scheen niet echt lekker te zijn, want je proefde het wel.. En ze zijn er na geloof ik een paar maanden weer mee gestopt, want ze kregen teveel klachten over het water :smile: :smile:
Misschien zit ik helemaal mis hoor, ik was toen nog niet geboren hihihihi.
Dat was inderdaad in Tiel. De reden waarom ze daarmee opgehouden zijn, is dat je niet precies weet hoeveel Fluoride iemand binnen krijgt. Bovendien hebben mensen nogal tijd zelf de keus of ze Fluoride willen gebruiken of niet. Als je het aan het water toevoegd, hebben ze die keuze niet meer.
De tandarts adviseerde me toen om te gaan flossen, en om daarna te spoelen met bijvoorbeeld Bocasan. Dat hielp.
Verder ben ik naar de mondhygieniste verwezen, die de terugtrekking van mijn tandvlees (ik weet de termen niet) heeft opgemeten.
Misschien heb je hier al wat aan?
Verder poets ik met parodontax (uiteraard zonder fluoride!)
Ik denk dat het allemaal wel meevalt, binnenkort ga ik naar de tandarts en als er echt iets mis is, zal ie er wel wat van zeggen.
[ Dit Bericht is bewerkt door: Paul K. op 2004-02-24 14:39 ]
Wij houden ons hier aan de algemeen geaccepteerde en bewezen feiten. Als dat niet gedaan wordt kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, een verwijzing naar de omstandigheden rond de dood van Sylvia Millecam lijkt me voldoende.
Hierbij geen zogenaamde 'biologische' links meer, anders ben ik genoodzaakt al je berichten te verwijderen.
Met vriendelijke groet.
Het is absoluut niet mijn bedoeling om onzin te verkondigen, ik probeer alleen maar de aandacht te vestigen op de andere kant van het verhaal en het lijkt wel of de tandheelkundige wetenschap die niet wil zien.
En wetenschappelijk is eigenlijk ook maar een relatief begrip. De ene wetenschapper zegt dat fluoride een zeer gevaarlijke stof is die niet in je tandpasta thuishoort, de andere zegt weer het tegenovergestelde. Beiden halen er allerlei onderzoeken bij om hun standpunt kracht bij te zetten. Welke wetenschapper moet ik, als leek zijnde, nou geloven? En vergeet niet, ook in de wetenschap spelen allerlei belangen een rol. En de wetenschap heeft het ook wel eens bij het verkeerde eind gehad.
De reden dat ik geen fluoride in mijn tandpasta gebruik, is voorzichtigheid. Of fluoride in die hoeveelheid schadelijk is weet ik niet zeker, maar als ik dingen hoor als "hersenbeschadiging, enzymblokkering, fluorose en kanker" neem ik geen risico: simpelweg omdat ik niet weet hoe (on)schadelijk fluoride in die dosering is.
En dat u nu de dood van Sylvia Millecam er bij haalt vind ik uitermate ongepast.
Groeten,
Paul.
[ Dit Bericht is bewerkt door: Paul K. op 2004-02-25 14:14 ]
[ Dit Bericht is bewerkt door: Paul K. op 2004-02-26 11:00 ]
maaruh, fluoride=> vergif =>kanker =>dood lijkt me wat kort door de bocht. tegenwoordig krijg je overal kanker van dus. maar goed. ik adviseer iedereen om zich te houden aan het fluoride basisadvies omdat dit een betrouwbare standaard is die veelvuldig is doorgelicht en dit betekend automatisch een verlaagde kans op caries.
doe ermee wat je wil. het zijn jouw tanden en jouw lijf. wij lappen het wel voor je op!
Wij komen nog even terug op je eerste vraag: welke kindertandpasta is goed?
Wij zijn van mening dat de meeste bekende merken peuterpasta's op zich goed zijn, wanneer daar de juiste hoeveelheid fluoride aan is toegevoegd. Belangrijker vinden we het dat je een peuterpasta kiest die aantrekkelijk is voor jouw kind. Daarmee wordt het tandenpoetsen voor jouw kind een feest. En het maakt ons niet zo veel uit of je dat bereikt met een smaakje, kleurtje, streepje, gel-letje, bolletjes of wat dan maar ook. het resultaat is datgene wat telt: je kindje poetst 2 maal per dag met een zachte tandenborstel die past in de mond en een tandpasta die doelmatig is.
het tweede gedeelte van je vraag: Zijn er slechte tandpasta's.
Ja wij vinden van wel. met name tandpasta's met een hoog schurend effect en tandpasta's die niet voldoen aan het fluoride advies, vinden wij slecht. Dit is een mening, nog steeds ben je zelf vrij om te beslissen welke tandpasta je wilt gebruiken. Als je maar weet welke risico's je daarmee neemt.
De werking van FLUORIDE is uitvoering onderzocht en gedocumenteerd. Door de toevoeging van FLUORIDE wordt het glazuur harder en is daarmee beter bestand tegen de zuuraanval van bacterien die gaatjes veroorzaken. Dus wij zijn van mening dat FLUORIDE een toegevoegde waarde heeft voor het onderhoud van het kindergebit, mits de dosering overeenkomt met het fluoride advies.
Over de zin of onzin van het gebruik van FLUORIDE doen wij geen uitspraak, iedereen heeft het recht om informatie te zoeken en te gebruiken.
succes