Bij mij is verleden week pardontitis vastgesteld. In de folder staat dat het besmettelijk kan zijn!
Mijn ex man heeft twee jaar geleden het zelfde gehad. Ik heb toen de tandarts gebeld met de vraag of het besmettelijk is.
De antwoord was : nee
Ik denk dus dat ik de paradontitis van mijn ex man heb.
Volgens mij had mijn tandarts mij beter moeten voorlichten en mij beter in de gaten houden i.v.m. deze ziekte.
(ps: mijn ex en ik hebben de zelfde tandarts)
Mijn vraag is dus kan ik mijn tandarst nog vertrouwen?
Mijn ex man heeft twee jaar geleden het zelfde gehad. Ik heb toen de tandarts gebeld met de vraag of het besmettelijk is.
De antwoord was : nee
Ik denk dus dat ik de paradontitis van mijn ex man heb.
Volgens mij had mijn tandarts mij beter moeten voorlichten en mij beter in de gaten houden i.v.m. deze ziekte.
(ps: mijn ex en ik hebben de zelfde tandarts)
Mijn vraag is dus kan ik mijn tandarst nog vertrouwen?
Er zijn namelijk meerdere factoren die bepalen of iemand vatbaar voor parodontitis en bacterien is daar maar een onderdeel van.
De meeste bacterien in je mond erf je eigenlijk van je ouders en dan met name van je moeder. Uit onderzoek blijkt dat de flora in de mond zich op volwassen leeftijd niet snel meer laat veranderen van samenstelling (kolonisatieresistentie)
Ik ben benieuwd in welke folder deze bewering wordt gedaan.
Met deze gegevens zou ik nog geen reden zien om je tandarts niet meer te vertrouwen.
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2004-04-28 10:56 ]
De Folder is van de praktijk voor parodontologie.
Risico op besmetting bestaat tussen partners en tussen ouders en kinderen.
Citaat: Wat de doen als u parodontitis heeft:
Gebruik nooit elkaars tandenborstel.
Laat uw partner bij de tandarts een parodontaal onderzoek ondergaan.
Laat u kinderen controleren
Indien er bij uw partner of uw kinderen parond. is geconstateerd laat hen een doeltreffende behandeling plaatsvinden.
Verder staat er nog in dat er mogelijk een bacteriologisch onderzoek gedaan wordt en daaropvolgend mogelijk anti-biotica
Ik heb (nog) geen recente data gevonden waaruit duidelijk blijkt dat overdraging van volwassenen naar volwassenen een groot risico zou zijn. (van ouder richting kind mogelijk wel)
Mogelijk om alle risico's uit te sluiten, zou het natuurlijk wel verstandig zijn om de raadplegingen van de folder op te volgen!
Misschien kunt u het officiele standpunt van de vereniging voor parodontologie vragen door een e-mail te sturen naar de http://www.nvvp.org
Ik zou het leuk vinden als u het antwoord van hen zou kunnen posten.
Met vriendelijke groet.
ps een onderzoek waaruit blijkt dat overdraging van ouder naar kind wel plaatsvindt maar onderling tussen ouders nauwelijks: The data also showed that in 6 out of 7 families, the husband and wife did not harbor the same A. actinomycetemcomitans amplitype. Furthermore, most often children carried an an amplitype identical to one of the parents. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubme…
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2004-05-01 22:51 ]
Uit die parodontitis zich al op jeugdige leeftijd, of blijkt later dat je mogelijk het via de bacterien van je ouders als kind al gekregen hebt?
Hoe zit het dan met mogelijke erfelijke factoren?
Maar inderdaad bestaat er parodontitis op jonge leeftijd, dezer parodontitis wordt juveniele parodontitis genoemd en is sterk geassocieerd met een bepaalde bacterie (actinobacillus actinomycetemcommitans)
Overdracht via de ouders zou best een aannemelijke route kunnen zijn. De behandeling is er voornamelijk op gericht op het uitroeien van deze bacterie o.a. door antibiotica.
Met vriendelijke groet.
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2004-04-28 13:48 ]
Ik moet zeggen het is erg verwarrend. Zelfs de specialisten spreken zich tegen.
Bijv. wel of geen elektr. tandeborstel, of wel/niet mondwater; wel of niet waterstofperoxide/olie. Ga zo maar door een ieder (zelfs paratologen) zegt iets anders.
Als ik er uit ben dan laat ik het jullie weten.
Er is veel bekend over het mechanisme waarop parodontitis zorgt voor bijv. botverlies rondom de tanden en kiezen. Onder andere wordt tegenwoordig ook gekeken naar de vatbaarheid door erfelijke factoren.
Op het behandelvlak is de afgelopen decennia wat minder progressie geboekt. Het komt erop neer dat we bijvoorbeeld nog niet instaat zijn om deze erfelijke (en andere) factoren te beinvloeden, zodat onze behandeloptie zich beperkt tot het verwijderen van de kwaadwillende bacterien en te voorkomen dat ze weer de tandvleespocket infiltreren.
Over het algemeen komt dat neer op het verwijderen van de plak en tandsteen al dan niet gecombineerd met een kweek en antibioticumkuur. Indien in een later stadium nog probleemgebieden overblijven kunnen deze nog chirurgisch behandeld worden.
Als we het voorbeeld van het verwijderen van de plak door de patient nemen, blijken daar zeer veel tandenborstels, mondwaters en andere attributen voor te bestaan. Dat is een gigantische markt waar zeer veel bedrijven zich op begeven. Hierdoor ontstaat een zeer gevarieerd aanbod van produkten waardoor het eigenlijk niet meer mogelijk is om te spreken over het 'beste' produkt. Tevens is het zeer moeilijk deze produkten te vergelijken omdat voor elk produkt vaak wel positieve studies bestaan.
Onthoud het belangrijkste: De plak moet weg!
Hoe je dat doet, is denk ik van minder belang dan de techniek en motivatie van de persoon die moet poetsen.
Met vriendelijke groet.
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2004-04-29 00:08 ]
thnx
Je kan idd bacterien overbrengen op iemand anders. Maar dan hoeft er per definitie geen parodontitis te ontstaan. Dit ontstaat alleen als deze slechte bacterien de overhand krijgen en dus het evenwicht verstoren tussen goede en slechte bacterien. Dus als je vriend heel goed zijn tanden poetst, is er weinig kans dat hij ook parodontitis krijgt.
Bovendien moet je een bepaalde gevoeligheid hebben om parodontitis te krijgen. Er is dan iets in je afweersysteem dat anders werkt dan bij mensen die geen parodontitis krijgen. Zo kan iemand die 1 keer in de maand zijn tanden poetst wel oppervlakkig ontstoken tandvlees (gingivitis) krijgen, maar gaat dit nooit in parodontitis over.
U vraagt of parodontitis besmettelijk is/kan zijn voor partner/kinderen.
Parodontitis is een ziekte, die veroorzaakt wordt door bacteriën. Afhankelijk van de vatbaarheid/afweer van het lichaam zal er wel/geen reactie plaatsvinden op de "besmetting" met de bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van parodontitis.
Uit onderzoek is gebleken dat partners van parodontitispatiënten niet vaker parodontitis ontwikkelen dan mensen van wie de partner geen parodontitis heeft. Dit blijkt af te hangen van de erfelijkheid, d.w.z. dat de manier waarop de afweer reageert tegen bepaalde bacteriën erfelijk bepaald is.
Zo kan het soms voorkomen dat kinderen van een parodontitispatiënt, net als de ouder zelf, een verminderde afweer hebben tegen bepaalde, parodontitis veroorzakende,bacteriën. Dergelijke personen hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van parodontitis op reeds jonge leeftijd.
Hopende u zo voldoende geïnformeerd te hebben.
Komt gelukkig goed overeen met het hier gemelde :wink: