Mijn tandarts heeft me een paar weken geleden aangeraden om te flossen. Daar ben ik mee begonnen, trouw een keer per dag. Misschien mis is wel eens de achterste twee kiezen (moeilijk te flossen), maar ook die komen minstens twee keer per week aan bod.
Ik flos nu inmiddels langer dan een maand, en mijn tandvlees ziet er inderdaad beter uit. Daar ben ik blij om, maar nu heb ik te horen gekregen van mijn partner dat ik sinds ik flos een slechte adem heb! Voordien had ik daar nooit last van, en volgens mijn partner is het begonnen toen ik begon met flossen.
Ik kan begrijpen dat er in het begin vanalles tussen de tanden uit komt dat kan stinken, maar na meer dan maand? Wat is er aan de hand? Ik poets meestal eerst, en dan flos ik. Of moet ik eerst poetsen, dan flossen en dan nog eens poetsen?
Ik flos nu inmiddels langer dan een maand, en mijn tandvlees ziet er inderdaad beter uit. Daar ben ik blij om, maar nu heb ik te horen gekregen van mijn partner dat ik sinds ik flos een slechte adem heb! Voordien had ik daar nooit last van, en volgens mijn partner is het begonnen toen ik begon met flossen.
Ik kan begrijpen dat er in het begin vanalles tussen de tanden uit komt dat kan stinken, maar na meer dan maand? Wat is er aan de hand? Ik poets meestal eerst, en dan flos ik. Of moet ik eerst poetsen, dan flossen en dan nog eens poetsen?
De volgorde poetsen en dan flossen is ook goed, hierdoor zul je wat tandpasta in de ruimtes tussen de tanden/kiezen verplaatsen zodat het daar ook effectief is.
Een mogelijk verklaring:
Bacterien/plak op plekken waar weinig zuurstof aanwezig is, zoals tussen de tanden/kiezen en onder het tandvlees (pocket) produceren vies ruikende zwavelverbindingen.(zie stuk over slechte adem!)
Door te flossen haal je de bacterien/plak daar weg maar kan de lucht juist wel vrij komen.
Door na het flossen te spoelen met een mondwater of weer te poetsen zou je dat weer kunnen tegengaan.
Succes en ga wel door met flossen!
[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2004-03-03 11:22 ]
Dit is heel herkenbaar! Ik heb het zelfde probleem, sinds ik floss heb ik vaak een nare smaak in mijn mond en mijn adem is ook niet altijd fris.
Dit komt waarschijnlijk omdat je, zoals de Tandarts zei, het vuil juist vrij maakt en doorgang geeft, waardoor de luchtjes ook vrij kunnen komen.
Hiervoor heb ik een mondwater aangeschaft, Listerine. Ik heb echter vernomen dat dit merk ooit als slechtst uit een test van de consumentenbond is gekomen, en vraag me dus af of mondwater uberhaupt wel goed is voor het gebit (het doodt bacterien maar tast het ook niet je gebit aan e.d.).
Graag advies.
Ik persoonlijk zou op zijn minst de test van de consumentenbond willen lezen voordat ik er al teveel waarde aan zou hechten. Als daar bv veel belang zou worden gehecht aan de prijs (die ongetwijfeld hoger zal zijn dan die van huismerken) dan zou me dat ziet zoveel zeggen als ik daardoor echt van slechte adem af zou komen. Dat lijkt me toch het belangrijkste: als je nou echt de indruk krijgt dat het bij jou helpt, tja.
Er zijn meer punten waar ik op zou letten bij een consumentenbond-test.
Ik zou zeker wat verschillende dingen uitproberen: het eerste zou zijn dat ik het interdentaal reinigen (zoals flossen) voorafgaand aan het poetsen zou doen, niet erna.
Maar ik zou ook zeker andere methoden uitproberen: stokers en ragers. Probeer bij de laatsten ok verschillende diktes uit, dit is heel belangrijk, verwacht niet bij het eerste het beste doosje dat je de goeie hebt. Ik zou zeggen begin bij een wat dunnere en neem dan dikker als het kan. Parodantax heeft superdunne stokers maar die zijn moeilijk te vinden (bestellen kan natuurlijk altijd), Jordan stokers in een mntgroen doosje zijn dunner dan die in het blauwe doosje.
Misschien dat je met stokers of ragers toch meer plak weghaalt, dat zou natuurlijk kunnen helpen!
:smt006 Monique
Daar zit wat in, maar voor de frisse adem dan misschien een ander mondwater gebruiken, waar niet de vermeende risico's aan verbonden zijn?
Ik ben op zoek naar die test maar kan hem tot dusver nergens vinden helaas.
Als we alles aan onze eigen indruk zouden laten afhangen....
:-? Ik bedoel, jij krijgt de indruk dat je een fris en schoon gebit hebt, alleen over de schadelijkheid kun je met je gevoel niets zeggen.
Dit is ook weer tegenstrijdig aan wat ik gehoord heb. Na het poetsen flossen zou beter zijn om ook de werking van de tandpasta tussen de kiezen te krijgen..
Listerine wordt vaker aan getwijfeld door mondhygienistes..
Onderstaande links over Listerine:
http://216.239.59.104/search?q=cache:v2WmGgPkYl4J:weblogs.bnn.nl/luchtlog/20040218+luchtlog+listerine+2&hl=nl&lr=lang_nl
http://64.233.183.104/search?q=cache:2HByVGM_xl4J:weblogs.bnn.nl/luchtlog/20040219+luchtlog+listerine&hl=nl&lr=lang_nl
http://www.cnn.com/2005/LAW/01/07/flossing.v.rinsing.ap/
- De meeste tests van de consumentenbond zijn alleen toegankelijk voor leden. Een alternatief voor lid worden is naar een bibliotheek te gaan waar ze het blad hebben.
- Toch is het effect op jou persoonlijk eigenlijk het enige belangrijke. Onderzoeken gebeuren op basis van gemiddelden bij grote groepen mensen. Ik heb bv van sommige voedingsmiddelen reakties gehad waarvan artsen zeiden: "Dat kan niet, want het is nooit aangetoond". Nee inderdaad het is niet uit die onderzoeken gekomen (wat mij gezien de opzet van die onderzoeken ook niet verbaast), maar wat heb ik ermee te maken dat de gemiddelde Nederlander niet ziek wordt van voedingsmiddel x als ik dat wél heb.
- Voor en na het poetsen interdentaal reinigen heeft allebei voor en nadelen. Je kunt het ook allebei doen natuurlijk. Als je een (oorzakelijk)verband meent te ontdekken tussen slechte adem en interdentaal reinigen is het niet logisch nadat je je mond hebt schoongepoest de bacterien tussen je tanden weg te halen en ze dan in je mond te laten zitten.
- Er is discussie over de werkzaamheid van spoelmiddelen (anders dan peroxide en chloorhexidine), listerine en anderen. Wel is er tamelijk veel consensus over het feit dat het effect op tandbederf in vergelijking met poetsen en interdentaal reinigen klein is.
- Uitsluiten dat je schade ondervindt door wat voor middel dan ook kan niet.
Yes, maar wat ik bedoel te zeggen is, het kan voor mij persoonlijk misschien wel fris aanvoelen, en mij het idee geven dat het gezond is, maar ik weet natuurlijk nooit of het al dan niet goed voor mijn gebit is, omdat je dat simpelweg niet kan aanvoelen.
Vandaar ben ik geinteresseerd naar onderzoeken, want ik gebruik het niet om mijn gebit ongezonder (op lange termijn, met regelmatig gebruik?) te maken natuurlijk....
apart... dat zelfs de tandartsen hier niet op dat idee komen
Of floss, tandenstokers of ragers het meest geschikt zijn voor je gebit kunnen we natuurlijk vanaf hier niet beoordelen en het lijkt me raar dat u denkt dat wij geen idee hebben van wanneer een bepaald hulpmiddel geindiceerd is.
Mogelijk komt de slechte
Bloed kan een onaangename geur/smaak geven.