Prothese

Author:
flwalraven
Posted:
wo, 02/23/2005 - 23:15
Hallo,

Op 23 november 2004 is er een hoektand aan mijn prothese gezet.
Op 18 januari 2005, 8 weken later, breek deze tand tijdens het brood eten af.
Van de tandarts krijg ik opnieuw een rekening voor het opnieuw plaatsen van deze tand.
Ik vind dit onterecht, voor mij was het plaatsen van de eerste keer van die tand ondeugdelijk gebeurd.
De tandarts zegt in het kort dat op de plaats van die tand nog te weinig vlees zat dat de kaak nog slinkt etc. en dat hij en de tandtechniker er dan niets aan kunnen doen en ik gewoon moet betalen.
Ook zegt hij dat hij dan toe zou moeten geven dat er een fout gemaakt is en doet hij niet.

Mijn vraag:
Moet ik die rekening betalen of is er sprake van een ondeugdelijk produkt, wat de tandarts met het tandtechnisch laboratorium moet regelen.


Frans
vV

Tja als ik vind dat er door de techniker een fout gemaakt is geef ik dat aan. Bij twijfel hierover gunnen zij de patienten altijd het voordeel. Maar ja dat is mijn technieker, waar ik gewoon al meer dan 15 jaar een goede werkrelatie mee heb. Ook met het lab wat de kronen en bruggen maakt (ander lab) heb ik een goede regeling voor overmaak of coulancewerk.

Laat ik het zo zeggen: de tandarts is het niet verplicht, wij kennen nu eenmaal niet zo iets als garantie, kan nu eenmaal niet, want je hebt met een menselijk lichaam te maken.

Maar waar een wil is is een weg te vinden, dus overleg gewoon eens met hem, hij is naar de patient toe wel verantwoordelijke voor het werk van zijn technieker. Hij controleert namelijk voor dat hij iets plaatst.

En gewoon kunnen toegeven dat er iets fout is gegaan, wat is daar mis mee?? in mijn ogen maakt dat juist het verschil tussen de prutser of de vakman...Iemand die beweert geen fouten te maken... heeft waarschijnlijk geen scherpe blik op zijn eigen werk.. Ik maak elke dag weer fouten (gelukkig wel!), en leer daar ook weer van.
do, 02/24/2005 - 17:12 Permalink
flwalraven

Bedankt voor U reactie.

Ook mijn tandarts had het erover dat je bij een operatie geen garantie krijgt..
Maar ik denk dan weer dat is appels met peren vergelijken.
Een operatie vind plaats in of met levend weefsel en de resultaten hiervan kunnen altijd tegenvallen door allerlei oorzaken waar een arts geen invloed op heeft en of kan hebben.
Een prothese is echter dood materiaal wat handmatig en of mechanisch word bewerkt. Van dit materiaal behoort men als vakman de eigenschappen te kennen en behoort men te weten dat als de las te dun wordt gemaakt deze bij het minste of geringste zal afbreken.
De tandarts zal niet kunnen zeggen hoe de wond geneest waar de tand is getrokken. Maar hij en de tandtechnieker behoren wel te weten dat als er met die tand gebeten wordt er bepaalde krachten op die tand worden uitgeoefend. Deze krachten zullen ook bij hun bekend zijn.
Ze behoren dan ook te weten dat als er geen tegendruk is door middel van het kaakbot en of weefsel die tand het niet lang zal houden, omdat die tand ten opzichte van de rest van het materiaal zal gaan bewegen.
Je krijgt dan materiaal moeheid en dat kun je aanzien komen.

Frans
do, 02/24/2005 - 20:34 Permalink
minique

Probleem is alleen dat jouw redenatie net niet helemaal opgaat: na het trekken van een tand of kies gaat het kaakbot slinken, dus die 'tegendruk' waar jij hebt over hebt, zal er in 1e instantie misschien wel geweest zijn, maar door het slinken van het kaakbot niet meer. En dan heb je dus weer wèl met levend materiaal te maken.

Overigens neemt dat niet weg dat ik het ook wel erg snel vind, hoor en ik je me frustratie erover goed kan voorstellen!

:smt006 Monique
vr, 02/25/2005 - 07:59 Permalink