Kaakoperatie, wie kan me helpen aan informatie?

Author:
Pit
Posted:
wo, 07/06/2005 - 19:51
Hallo allemaal.

Ik heb al sinds mijn 15e een probleem. Mijn kaak gaat regelmatig uit de kom. Dit kan gebeuren als ik geeuw. Eerst ging alleen mijn rechterkaak uit de kom, nu gebeurt het met allebei. Het is een pijnlijke en genante aangelegenheid. Gelukkig heb ik een tandarts die bij toeval de techniek van het terugzetten geleerd heeft en kan ik bij hem vaak zelfs midden in de nacht terecht. Mijn kaak is ook een paar keer op vakantie uit de kom gegaan en dat is helemaal geen pretje. In Frankrijk ben ik helemaal platgespoten met wat ze daar spierverslappers noemen, maar volgens mij zou het hier in Nederland gewoon drugs genoemd worden. Ik voelde me 2 dagen lang stomdronken.

Nu ben ik op zoek naar mensen die dit probleem ook hebben.

Ik ben naar een kaakchirurg geweest, hij heeft eerst mijn verstandskiezen getrokken in de hoop dat dit een oplossing zou bieden. Helaas was dit dus niet het geval. Nu moet ik opnieuw een afspraak maken om te praten over een operatie waarbij een wig (?) geplaatst wordt. Mijn vraag: heeft iemand hier ervaring mee en kan iemand mij er zoveel mogelijk over vertellen?

Alvast bedankt!
joek

Vraagje: ben je misschien hypermobiel?
Dan zit je dus los in je gewrichten, meestal op meerdere plaatsen.
Groetjes,
Joke
do, 07/07/2005 - 15:33 Permalink
Pit

Het kan zijn dat ik hypermobiel ben. Bij mijn 4 jaar oudere zus is dit vorig jaar geconstateerd na veel onderzoeken vanwege pijn aan haar gewrichten. Ik moet zeggen dat als ik mezelf met haar vergelijk ik niet denk dat ik hypermobiel ben. Ik kan bijvoorbeeld wel mijn duim tegen de binnenkant van mijn arm aandrukken. Maar dat kan bijvoorbeeld maar weer met één hand.
do, 07/07/2005 - 21:35 Permalink
joek

Je hoeft niet in al je gewrichten hypermobiel te zijn, kan ook in een paar.
Ik ben het zelf ook, maar niet in alle gewrichten.
Vervelend van je kaakgewrichten.
Ik snap niet precies wat ze nu met de operatie gaan doen.
Ben wel benieuwd, want ik heb zelf ook aan een kant een "wiebelige" kaak.
Groetjes,
Joke
do, 07/07/2005 - 22:02 Permalink
distractorke

Hey Pit,

Ik had dat vroeger ook dat mijn gewriht dikwijls versprong,het is bij mij nooit uit de kom gegaan maar als ik iets hard op at versprongen die gewrichten regelmatig of als ik geeuwde ook. De orthodontis heeft tegen mij ook gezegt dat ik kleine gewrichtjes had.Ik heb een TPD apparaatje laten plaatsen omdat ik een mondhemelsel verbreding nodig had,en sinds dien heb ik het niet meer,GOED he :smt003 :smt038
do, 07/07/2005 - 22:35 Permalink
Pit

Dat klinkt goed distractorke.
Kan je mij vertellen wat dat TPD-apparaat plaatsen precies inhoud?
Ik heb trouwens 8 augustus een afspraak bij de kaakchirurg om over een operatie te praten. Ben benieuwd.
vr, 07/08/2005 - 14:04 Permalink
distractorke

Wat een TPD apparaatje plaatsen precies in houd? Wel dat is een soort van bout dat ze (onder algemene verdoving) van links naar rechts in je gehemelte zetten. Na een week word er door de stomatoloog voor de eerste keer gedraaid aan die bout en dit zelfs 2 X de eerste keer,door het draaien (dit gebeurd met een tangetje dat je mee krijgt) verbreed je gehemelte want je 2 voorste tanden gaan iedere keer een mm verder uit mekaar staan. Ik heb 7 dagen na mekaar moeten draaien,ik had toen 7mm tss. mijn voorste tanden,dat is inhet begin een raar zicht en je praat er ook een beetje naar,maar zelfs voor je de beugel in je mond hebt gaan je tanden vanzelf al verplaatsen en terug een beetje dichter bij mekaar komen.Toen ik met mijn beugel begon was die opening al maar de helft meer.Tss. die opening groeit er vanzelf terug bot .Mijn gehemelte had een V vorm en na een week draaien had ik al een u vorm (zoals het moet dus) als je nog vragen hebt stel ze maar hoor :smt006
zo, 07/10/2005 - 19:02 Permalink
de digitale tandarts

Ik denk niet dat een TPD apparatuur effectief is voor het 'uit de kom' schieten van het kaakkopje.
Mogelijk dat een tandarts-gnatholoog al dan niet in samenwerking met een fysiotherapeut u verder kunnen helpen
Met vriendelijke groet.
zo, 07/10/2005 - 19:26 Permalink
Pit

Bedankt voor je reactie distractorke. Maar zo te lezen zal dit niet de oplossing zijn voor mij. Ik wacht maar af voor de afspraak bij de kaakchirurg en ik bel morgen mijn tandarts even over een gnatoloog. Ik hoop dat ik hier ooit vanaf kom want dit is echt vervelend!
zo, 07/10/2005 - 22:51 Permalink
carabelli

Het uit de kom schieten van het kaakgewricht is heel vervelend, zeker als de kaak teruggeplaatst moet worden door de tandarts of kaakchirurg.

Wat er gebeurt is tijdens het openen van de mond is dat het kaakkopje voor het eerste deel van de mondopening scharniert en voor het verder openen van de kaak schuift het kaakkopje naar voren om vervolgens tegengehouden te worden door het tuberculum articulare (een botverdikking dat het kaakkopje tegenhoudt) en de gewrichtskapsels en spieren.

Wanneer nu bij het ver openen van de kaak het kaakkopje over het tuberculum gaat kan door de spierspanning en kapsels het kaakgewricht vast komen te zitten, dan spreekt men van een luxatie, wanneer dit vaker voorkomt wordt de term habituele luxatie gebruikt.

Habituele luxaties kunnen zeer belastend zijn, zeker wanneer hulp om de kaak terug te zetten niet in de buurt is. Het is zeker in het geval van habituele luxaties aan te bevelen dat de omgeving leert om de kaak te terug te plaatsen, zodat men niet afhankelijk is van een tandarts, kaakchirurg of gespecialiseerde fysiotherapeut.

Therapie kan o.a. bestaan uit fysiotherapie (bewegingscoordinatie) of kaakchirurgie.

Bij een kaakchirurgische ingreep wordt meestal het tuberculum articulare afgevlakt zodat het kaakkopje makkelijk terugglijdt en niet meer geblokkeerd wordt.

http://www.briannelsonconsulting.com/temporomandibular-joint-tmj/atm0.jpg

1= Kaakkopje
2= Discus (kraakbeenschijfje waarover het kaakkopje beweegt)
3= Fossa articulare
4= Tuberculum articulare
5= Gehooringang

Bij een luxatie gaat een kaakopje dus over het tuberculum articulare heen en kan niet meer terug.
ma, 07/11/2005 - 09:47 Permalink
Pit

Bedankt voor de reactie!
Ik heb het er met mijn tandarts ook over gehad om zelf te leren om mijn kaak terug te zetten of anderen in mijn omgeving. Volgens hem is dat idee niet zo heel goed omdat de kans dan groot is dat je de kaak breekt.
Mijn afspraak bij de kaakchirurg staat al vast (gelukkig). Hoe kan ik een doorverwijzing naar een gnatoloog krijgen? via de tandarts of de kaakchirurg?
ma, 07/11/2005 - 09:59 Permalink
carabelli

Ik ben het in dit geval dan niet helemaal eens met jouw tandarts, omdat ik vind dat bij de techniek om terug te plaatsen, wanneer het eenmaal goed aangeleerd is, het risico op een kaakfractuur minimaal is. Belangrijk is dat je het met beleid doet, zoals met zo veel dingen.

Ik heb het ook moeten leren, en daarbij werd altijd aangegeven dat het bij habituele luxaties in het belang van de patient is dat de omgeving leert terugplaatsen, omdat hoe sneller je kunt terugplaatsen des te makkelijker het gaat en des te beter het resultaat.

Een gnatholoog is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in kaakgewrichtsklachten, in principe kun je ook zelf een afspraak maken met een gnatholoog, maar over het algemeen werken ze op verwijzing van een tandarts of kaakchirurg.

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Gnathologie en Prothetische Tandheelkune (http://www.nvgpt.nl kun je onder de knop downloads een pdf file vinden met alle door deze vereniging erkende tandarts-gnathologen.
ma, 07/11/2005 - 10:39 Permalink
Dewii

Halo, ik was aan het opzoeken wat er nou eigenlijk gebeurd elke keer als mijn kaak uit de kom gaat en dit plaatje geeft een duidelijk uitleg. In het begin had ik alleen last van geluiden tijdens het eten. Toen mijn kaak de eerste keer uit de kom ging bleef mn mond open staan. Ik heb hem toen heel hard dichtgeduwd. Toen ik 2 maanden later eindelijk een afspraak bij de kaakchirurg had zei ze dat dat heel erg gevaarlijk was omdat je zo gemakkelijk je kaak kan breken. Zij heeft mij en mijn moeder toen aangeleerd hoe je de kaak terug kan zetten. Het is veel handiger om dat even door te hebben want als ik elke keer dat ik mijn kaak terug heb gezet naar de tandarts had moeten gaan hadden hun er niet goed van geworden. Nu heb ik sinds 2 dagen dat mijn kaak niet goed staat, mn mond niet ver open gaat en het doet verschrikkelijk pijn. Mijn fysio vertelde me vandaag dat het komt omdat de discus helemaal van z'n plek af is en de spieren nu irriteren. Dit snap ik niet helemaal. Ik kan me nu door het plaatje een beetje er wat bij voorstellen maar hoe komt het dan dat ik mijn mond niet verder open krijg en dat het terug zetten ook niet lukt? Zelfs niet met de proffesionele fysiohulp?
Groetjes Dewi
do, 07/14/2011 - 16:27 Permalink