wortelkanaalbehandeling met een inlay.

Author:
joopus
Posted:
ma, 07/25/2005 - 20:35
ik krijg een wortelkanaal behandeling op een kies waar een gouden inlay in zit, de tandarts heeft gèèn kanaalbehandeling gegeven maar gelijk de inlay er in gedaan.
nu heb ik problemen met deze kies en een andere vevangende tandarts gaat de inlay er uit halen en een kanaal behandeling geven, ik voel mij een beetje gedupeerd, met het idee dat de tandarts die nu op vakantie is dit niet gelijk heeft gedaan, het was een hoop geld.

vraag 1...........

hoe halen ze de inlay er uit, en kunnen ze die nog terugplaatsen?
2....................................................................
kan ik verhaal halen bij mijn tandarts,als gedupeerd zijnde.

dank u voor het antwoord.
Moon

Jopus, niet zo ongeduldig. Je hebt je bericht gisteravond pas geplaatst. Er zijn hier twee tandartsen aanwezig en een hoop mondhygiënisten. Heel veel mensen hebben de kennis niet om je vraag te beantwoorden. Wanneer een tandarts je bericht leest zal er heus wel op geantwoord worden. Vergeet niet, dat het ook hier vakantietijd is!!!

Wanneer is je tandarts afspraak???
di, 07/26/2005 - 10:06 Permalink
carabelli

In principe is het zo dat men bij het verwijderen van gegoten restauraties eerst probeert om deze in zijn geheel met zo min mogelijk beschadiging te verwijderen.
Er kan in zo'n geval geprobeerd worden d.m.v. een kronentikker de kroon of inlay los te tikken (dit kan alleen als er een randje is waar de tikker onder gezet kan worden), ook wordt wel door middel van ultrasoon geprobeerd om de inlay los te trillen (dwz het cement te laten verbrokkelen). Of dit succesvol is hangt voor een deel af van de vorm van de inlay en het gebruikte cement.

Mocht het niet lukken om de inlay te verwijderen, dan kan in principe ook de wkb door de restauratie heen gedaan worden.

Verhaal halen bij de tandarts vanwege een ontstoken zenuw nadat de inlay geplaatst is heeft weinig kans van slagen. Tandartsen werken met het menselijk lichaam, in verreweg de meeste gevallen worden kronen en inlays geplaatst zonder dat hierbij klachten ontstaan. Soms reageert het lichaam echter anders en legt de zenuw na het plaatsen van de restauratie toch het loodje, het is een complicatie die je gewoon niet altijd voor kunt zijn.
Wel is het zo dat wanneer een element al met de noodrestauratie klachten geeft je er voor kunt kiezen de definitieve restauratie tijdelijk te cementeren en dan te zien of de klachten weg gaan of verergeren, dan is het eenvoudiger om de restauratie te verwijderen en een wkb uit te voeren, maar dan nog kan men de tandarts niet verantwoordelijk houden voor het ontstaan van de zenuwontsteking.

Nog even iets anders: Het is een beetje snel om te concluderen dat wanneer er niet per ommegaande antwoord komt meteen een 'ons dekt ons' te vermoeden. Over kronen die pulpitisklachten geven en of de tandarts daarop aan te spreken is zijn op het forum al vaker vragen gesteld, die met de zoekfunctie heel snel te vinden zijn. Niettemin hoop ik dat ik je vraag naar tevredenheid heb kunnen beantwoorden, zo niet dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet.
di, 07/26/2005 - 19:49 Permalink