verstandskiezen eruit! Onzin?

Author:
arnopolo
Posted:
vr, 09/23/2005 - 00:21
Volgens mijn tandarts moeten mijn verstandskiezen eruit ( ze groei(d)en horizontaal) maar ik heb nergens last van. Hij heeft er enkele jaren geleden al op aangedrongen. Volgens mij heeft hij door dat ik er geen zin in heb en houdt hij zich daarom stil. Onder het mom van 'het kan echt heeeeel erg pijn doen als ze wel doorkomen" wil hij me zo ver krijgen dat ik ze zal laten trekken.

Nu vraag ik me af of het trekken van verstandskiezen financieel aantrekkelijk is, of de pijn van het wel doorkomen 1000 maal zo erg is als het trekken er van voor ze doorkomen. Dus: probeert mijn tandarts een slaatje te slaan uit de angst voor pijn of is hij zuiver beroepsmatig bezig?
carabelli

Zelf chirurgisch verstandskiezen verwijderen doe je niet voor t geld, dat doe je alleen zelf als je dat een leuke verrichting vindt om zelf te doen, veel tandartsen vinden het teveel gedoe en verwijzen naar de kaakchirurg.

Horizontaal of gekanteld in het bot liggende verstandskiezen kunnen echter naast pijn, wel de voorliggende kiezen beschadigen als ze omhoog komen met doorbreken.
vr, 09/23/2005 - 00:35 Permalink
vV

niets meer aan toe te voegen, behalve dat ik het jammer vind dat het weer eens in het financiele getrokken wordt.. alsof een tandarts zoiets zou voorstellen uit "winstbejag". Ja de schoorsteen moet blijven roken, maar er bestaat ook nog iets als beroepseer! Ook tandartsen hebben een eed afgelegd, en ja ook bij ons zijn er rotte appels, maar do overgrote meerderheid is gelukkig ethisch goed bezig. Dat tandheelkunde voor volwassenen een zuiver particuliere aangelegenheid is geworden is een keuze van de overheid geweest. Nu ben ik er zelf blij mee want vroeger had je zeer veel beperkingen, nu maken tandarts en patient samen uit wat er al dan niet gaat gebeuren, zonder inmenging van bovenaf.

Ik heb helaas meerdere keren kiezen moeten trekken wat voorkomen had kunnen worden wanneer de verstandskies op tijd getrokken was...

Misschien is het een idee de adviezen van uw tandarts eens medisch te gaan bekijken en niet (alleen) financieel...

Overigens wanneer de behandeling door de kaakchirurg wordt uitgevoerd zal de verzekering dit volledig vergoeden....

verdorie...toch nog meer aan toegevoegd....
vr, 09/23/2005 - 10:20 Permalink
carabelli

Ter illustratie nog wel de opmerking dat de rekening van de kaakchirurg zo rond de 2,5 keer zo hoog is voor het verwijderen van een verstandskies dan wat een tandarts zou kunnen rekenen.

Alleen die kosten zieje niet omdat de verzekeraar hier voor opdraait, de kaakchirurg doet het dus ook niet gratis.
vr, 09/23/2005 - 10:33 Permalink
arnopolo

Heren, bedankt voor de antwoorden. Het financiële aspect heeft deels ook met mijn tandarts (zie andere post over foto's) te maken. Als ik hem vergelijk met mijn vorige arts heb ik het idee dat hij wat makkelijker is met trekken, vullen, foto's etc. en ik heb totaal geen idee wat hij nu precies doet, waarom en wat het me gaat kosten. Dat een gebit geld kost lijkt me logisch en dat de kachel moet roken ook. Maar af en toe heb je als leek zo je twijfels....
vr, 09/23/2005 - 12:40 Permalink
Bergie

[...]
Als ik hem vergelijk met mijn vorige arts heb ik het idee dat hij wat makkelijker is met trekken, vullen, foto's etc. en ik heb totaal geen idee wat hij nu precies doet, waarom en wat het me gaat kosten.
[...]


Dat soort dingen kan je allemaal gewoon aan de beste man (of vrouw) vragen hoor. Jij bent degene die uiteindelijk beslist of een behandeling wel of niet uitgevoert wordt. Het probleem is natuurlijk dat je als leek zijnde weinig kan zeggen over de noodzakelijkheid van een behandeling dus daarvoor zal je op je tandarts moeten vertrouwen.
Maar als jij graag wil weten waarom hij/zij een bepaalde behandeling noodzakelijk acht, vraag het dan gewoon.
vr, 09/23/2005 - 16:00 Permalink
fransaki


Nu vraag ik me af of het trekken van verstandskiezen financieel aantrekkelijk is, of de pijn van het wel doorkomen 1000 maal zo erg is als het trekken er van voor ze doorkomen. Dus: probeert mijn tandarts een slaatje te slaan uit de angst voor pijn of is hij zuiver beroepsmatig bezig?


H10 18euro70, in hoeveel minuten moet je deze verrichting doen om er financieel wat aan te hebben?. Als je ook nog moet hechten mag je voor de kosten van het hechtmateriaal minder in rekening brengen dan de kostprijs. Hier maak je al verlies zodra het pakje hechtmateriaal opengaat. Risico dat iemand overlijdt na extractie is aanwezig, is in verleden al eens gebeurd en de behandelaar is er ook aan opgehangen.

H30 46 euro 80, in hoeveel minuten moet je deze verrichting doen om er financieel wat aan te hebben?

Extracties doen beschouw ik als een service, zeker als je nog in ogenschouw neemt dat de unit na de extractie extra wordt doorgespoeld met een reinigingsmiddel, de tangen etc in een ultrasoon trilbad moeten, in de thermodesinfector en hierna verpakt in een klasseB autoclaaf.
zo, 09/25/2005 - 08:57 Permalink