Vragen over kronen en bruggen

Author:
eeffie
Posted:
di, 12/20/2005 - 18:39
Twee vragen heb ik

Een: Als er een brug of kroon geplaatst wordt hoe kan het dat je tandvlees daar mooi omheen komt te liggen, omdat je tandvlees rond loopt rond je tand normaal. Zeker inhet geval van een brug een soort zwevende tand ahw dan kun je daar toch een opening hebben of ligt je tandvlees recht of zo maar hoe kan daar het natuurlijke mooie boogje in ontstaan. Hoe wordt dat opgelost en bij een kroon hoe wordt dat dan geplaatst zodat je niet die lelijke zwartej randjes krijgt die je vroeger vaak zag.

Twee: Als je heel veel van je natuurlijke kroon kwijt bent en een wkb hebt ghad en een grote vulling hebt, heb je eigenlijk alleen nog maar wortekanalen en tandbeen en daar wordt dan een kroon over gezet. Dus bij een heel grote vulling wordt er gezegd dat een kroon beter is en steviger, maar waar houdt die dan op, op je wortel en tandbeen? Omdat ze bij een kroon zeggen we slijpen je tand in een blokje en daar wordt de kroon op gelijmd, maar bij een wkb is dat blokje al doorboort en de rest van de tand als daar veel vullingen in zitten dan heb je niet meer zoveel over. Ik hoop dat ik mijn vraag goed formuleer. Hoe kan het en waarom is dat dan steviger dan een vulling?

Groetjes Eeffie
Lieneke

1. Tandvlees past zich makkelijk aan bij de nieuwe situatie. Bovendien is er van te voren een afdruk genomen waarbij ook het tandvlees goed te zien is. De technieker maakt de kroon/brug op zo'n manier dat de kroon overeen komt met de verwijderde kies en oude situatie.
Er worden tegenwoordig op een andere manier kronen gemaakt dan vroeger, vandaar dat er geen zwart randje meer te voorschijn komt.

2. Een kroon heeft meer hou vast dan een vulling. Dat heeft met oppervlakte te maken en nog meer van dat soort ingewikkelde begrippen.
De kroon houdt op bij de glazuurcementgrens: de grens waarbij de kroon over gaat in de wortel. Bij een wkb gaat de kroon over de vulling van het wortelkanaal.
di, 12/20/2005 - 19:18 Permalink