Kliniek versus tandarts

Author:
eeffie
Posted:
di, 12/20/2005 - 18:23
Wat ik me nu afvraag is wat is nu het verschil tussen een kliniek of je eigen tandarts. Als jij je mond wilt opknappen en dat met je tandarts bespreekt dan kan hij dat toch ook doen of hebben ze in die klinieken meer materialen of betere tandartsen, ik snap het niet zo? Of gaat het om de wachtttijd of wat is nu eigenlijk het verschil??
Eeffie
Lieneke

Ik begrijp jouw vraag niet zo goed. Wat bedoel je met een kliniek? Bedoel je soms een verwijspraktijk? Bijvoorbeeld een parodontoloog, implantoloog, endontoloog of een tandarts gespecialiseerd in esthetiek?
Dit soort tandartsen hebben cursussen gevolgd waardoor ze net ietsje meer weten dan een huis-tuin en keukentandarts. Ze hebben dan inderdaad het juiste materiaal in huis en vinden het vooral leuk om dit soort dingen te doen. Misschien vindt jouw eigen tandarts het niet leuk om te doen en vindt dat hij er te weinig van af weet of er onhandig in is.
di, 12/20/2005 - 18:31 Permalink
minique

Eeffie bedoelt volgens mij het verschil tussen een gewone praktijk met tandartsen en een tandheelkundige kliniek als bijv. in Kerkrade. Qua mogelijkheden met materialen of 'betere' tandartsen maakt het niet uit. Een gewone tandarts kan net zoveel of net zo goed zijn als die in een kliniek werken.

Misschien ga ik al te kort door de bocht, hoor, maar naar mijn gevoel is 'kliniek' vaak hetzelfde als een 'praktijk' waar een paar tandartsen/mondhygiënisten zitten.

:smt006 Monique
di, 12/20/2005 - 18:51 Permalink
eeffie

Wat ik bedoel is zo een kliniek als de welliness kliniek of een speciale kliniek voor esthetische tandheel kunde.
Kunnen zij inderdaad meer dan een huis-tandarts en hebben zij meer materialen of is het zo:
Dat je eigen tandarts dat ook allemnaal heeft en kan. Of mocht hij bv geen ervaring hebben met implanteren dat hij dan doorverwijst, maar bv facings en mooie kronen of speciale vulmethodes en dergelijke dat kan je eigen tandarts toch ook?

Eeffie
di, 12/20/2005 - 21:41 Permalink
dj

Waar wel een verschil tussen zit is
- praktijk
- ziekenhuis
- academisch ziekenhuis

In een ziekenhuis kun je nu eenmaal meer expertise en materiaal bij elkaar zetten dan in een tandartspraktijk. De doorsnee tandarts kan niet aan een narcose doen, een ziekenhuis wel en dat scheelt enorm. de academische ziekenhuizen hebben meestal weer veel meer in huis dan gewone ziekenhuizen. In academische ziekenhuizen zitten ook de CBT's, bij de CBT's is het ook belangrijk om je te realiseren dat zij ook "tijd mogen schrijven en dit vergoed krijgen, daardoor kunnen ze allerlei problemen aanpakken die een normale tandarts teveel tijd zouden kosten.
Nadeel van de CBT's is dat een ziekenhuis toch altijd killer is dan een dorpspraktijk en ook dat het er altijd in zit dat je een uur zit te wachten omdat een vorige patient uitloopt.

Soms heb je "normale praktijken" die echt gespecialiseerd zijn, Kerkrade bv, er zijn ook bv praktijken voor implantologie die nogal wat meer in huis hebben dan normaal. Soms kan het dat zo'n normale praktijk op een punt meer kan dan een ziekenhuis.

Andere klinieken dat is een heel ander verhaal, dat moet je denk ik echt per adres bekijken (waar dat bij de anderen ook al verstandig is). Sommigen zijn vooral duurder dan je normale tandarts. Sommigen zijn ook echt slechter.

Gewoon rondvragen in de omgeving naar ervaringen blijft ondanks Google een van de beste manieren om info te verzamelen.
di, 12/20/2005 - 23:42 Permalink
eeffie

Wat bedoel je met CBT's en is het in een ziekenhuis niet zo dat studenten je behandelen en dat er ook sneller een fout gemaakt kan worden? Zij moeten immers ook leren of kun je kiezen studenten of begeleiders?
Eeffie
vr, 12/23/2005 - 15:36 Permalink
vV

CBT= Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. Dit zijn gespecialiseerde tandartsen die ook op een andere wijze mogen declareren. Maar niet iedereen komt voor behandeling door een CBT in aanmerking! Dan moet er sprake zijn van een bijzonder probleem wat de huistandarts niet kan doen, of wat in samenwerking met bv de kaakchirurg behandeld moet worden.

"klinieken" zoals ik ze ken in NL zijn eigenlijk inderdaad grote praktijken met meerdere tandartsen. Over het algemeen (let wel over het algemeen) hebben huistandartsen het veel te druk met het "normale" werk, helaas nemen velen niet de tijd zich in een leuk deelgebied te verdiepen. Wat niet betekent dat zij wat zij wel doen allemaar maar matig doen..

Soms (ik vind eigenlijk wel dat ik mijzelf hiertoe mag rekenen) zijn er ook tandartsen die het leuk vinden als huistandarts alles zo goed mogelijk te doen. Dit betekent dat ik ook een endo naar de laatste stand van techniek doe, en recent nog fors geinvesteerd heb in de modernste apparatuur hiervoor. Ook het maken van esthetisch kroon en brugwerk etc doe ik graag, en ik heb in de loop der jaren een goed netwerk tandtechnici, implantologen etc opgebouwd om de wensen van patienten invulling te kunnen geven en de problemen met minimale verwijzing op te kunnen lossen. Af en toe behandel ik een patient die door een collega doorgestuurd is voor iets bijzonders. En gelukkig zijn er ook steeds meer tandartsen die het beroep op deze wijze invulling geven, zonder deel uit te willen gaan maken van een groot apparaat als een "kliniek".
di, 12/27/2005 - 16:07 Permalink
vV

o ja, in ziekenhuizen werken geen studenten tandheelkunde! deze behandelen alleen patienten op de universiteiten, en wat zij doen wordt zeer goed gecontroleerd! dus door studenten gedane behandelingen doen zeker niet onder voor wat er gebeurt bij de tandarts(soms misschien zelfs in tegendeel, gemiddeld gezien?? gevaarlijke opmerking, ben ik mij bewust). De behandelingen duren oha alleen langer, maar daar kiest de patient ook voor natuurlijk.
di, 12/27/2005 - 16:11 Permalink