Witte vlekjes in voortanden - Facings?

Author:
Cas
Posted:
zo, 01/15/2006 - 14:53
Al zolang ik me kan herinneren heb ik witte vlekjes in mijn bovenste voortanden. Zelf zie ik ze niet meer, maar af en toe merk ik dat nieuwe mensen hier toch raar naar kijken. Onderstaand een fotootje (sorry, niet zo scherp):

http://212.204.230.199/cuba/voortanden.jpg

Mijn tandarts zei vorig jaar dat de oplossing is om de vlekjes uit te boren en te vullen met een vulling in de kleur van mijn tanden. Dat kan toch niet waar zijn?! Het zijn goede, sterke, vullingsloze tanden, geen hoekjes eraf en staan netjes op een rij.

Mede dankzij deze uitstekende site denk ik nu aan facings. Mijn vraag:

Wat is de beste keuze voor mijn situatie: composiet of porcelein?
Ik heb begrepen dat composiet tegenwoordig niet meer verkleurt en dat er minder van de tand afgeschraapt hoeft te worden. De prijs vind ik niet zo belangrijk: ik wil gewoon het beste, met zo min mogelijk impact op mijn natuurlijke tanden. Ik vind het niet erg om de behandeling na bijv. 10 jaar opnieuw te moeten doen.

Nog wat over mij: Ik ben 34. Ik rook niet, maar houd wel van een lekker glas rode wijn.
Geke

Er zit eigenlijk weinig verschil tussen een composietvullinkje of een facing van composiet of porcelein. Voor beide mogelijkheden moeten je tanden beslepen worden, dus er moet in geboord worden. Voor kleine vullinkjes waarschijnlijk minder dan voor een hele facing van composiet, omdat dan je hele voorkant van je tand beslepen moet worden. Wel het je dan een egale kleur, terwijl de kans bij kleine vullingen iets groter is dat je toch nog een klein beetje verschil ziet als je goed kijkt. Verder geeft rode wijn soms verkleuring vooral van ontkalkte stukjes tand, dus waar wat makkelijker bacterien blijven zitten en waar daardoor glazuur iets zachter wordt en kleurstoffen opneemt. Vaak is dit het geval langs randen van vullingen of facings. Die kans zit er naar verloop van tijd in. Vullingen en facings gaan niet levenslang mee en zullen na een aantal jaren weer vervangen moeten worden, vaak moet er dan weer wat meer beslepen worden. Er kunnen toch makkelijker gaatjes onder/naast vullingen ontstaan dan in je natuurlijke tanden zonder vullingen, dus dat is altijd nog de meest veilige optie.

Zitten de witte verkleuringen oppervlakkig of dieper in de tand? Soms kun je ze met een klein polijststeentje zo weghalen als ze oppervlakkig zitten, dan wordt je glazuur een fractie dunner, maar is je tand nog goed beschermd.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
zo, 01/15/2006 - 19:05 Permalink
Cas

Bedankt voor je antwoord.
Middels uitboren van de witte vlekjes en daarna vullen lijkt me het inderdaad erg moeilijk om een egaal wit resultaat te krijgen en te houden.

Ik weet niet hoe diep die witte vlekjes in mijn tanden zitten, maar omdat ik ze al heel lang heb, meer dan 25 jaar, neem ik aan: vrij diep. Het is in de loop der jaren ook niet minder geworden (eerder erger).

Hoeveel millimeter moet er nu eigenlijk van mijn voortand af om een composiet facing te bevestigen? En hoeveel mm bij een porceleinen facing?
ma, 01/16/2006 - 10:09 Permalink
de digitale tandarts

Over het algemeen wordt er meer weggeboord voor porselein dan voor een facing van composiet. Hoeveel echter is moeilijk te zeggen, dit is mede afhankelijk van de stand(correctie) en de mate van verkleuring. Indien de tand gedraaid staat of een een te ver naar voren gelegen positie moet worden gecorrigeerd, dan zal er meer moeten worden afgeslepen. Als gemiddelde kan je 0,5 tot 1,5 mm aanhouden en in sommige gevallen door het op plakken van witte vulling, hoeft er zelfs niets afgeslepen te worden.

In jouw situatie zou ik echter kiezen voor het plan van de tandarts. Het enigszins wegboren van de witte vlekjes en dat dan opvullen met witte vulling. Met de moderne materialen is het vaak goed mogelijk om een egaal resultaat te verkrijgen en er hoeft minder weefsel weggeboord te worden dan bij een facing. Mocht je achteraf toch besluiten dat facings een betere optie waren geweest dan is dat altijd nog mogelijk, maar in eerste instantie pak je het dus weefsel besparend aan.

Met vriendelijke groet.
ma, 01/16/2006 - 11:00 Permalink
Cas

Hmmm, nu heb ik dus 2x het advies gekregen om de vlekjes te laten uitboren, in plaats van facings....

Maar wordt er bij "uitboren" niet veel dieper gegaan dan de 0.5 - 1.5 mm voor een composiet facing?

Is de kleur van de vulling precies in de juiste kleur te maken?
Ik ben geen tandarts (maar wel eigenwijs): Als mijn tanden verkleuren (ik word ook een dagje ouder), dan tekenen die vullingen in mijn voortanden toch steeds duidelijker af? Bij een facing zou dat dan niet zo zijn....

Wat betekent "behoud van weefsel". Wordt mijn tandvlees hier mee bedoeld?

Bedankt voor de antwoorden. Ben er erg blij mee.
ma, 01/16/2006 - 11:44 Permalink
de digitale tandarts

Weefsel is hier tandweefsel.
Er hoeft niet dieper geboord te worden dan bij een facing
100% geen kleurverschil is misschien niet mogelijk maar facings worden vaak ook elke 10 jaar vervangen doordat er een te groot kleurverschil is met de overige tanden of met de wortels als het tandvlees zich wat terugtrekt
Je kan altijd nog facings nemen,

Met vriendelijke groet.
ma, 01/16/2006 - 12:13 Permalink
fransaki

Wat ik wel eens bij patienten doe met witte vlekjes is gewoon bleken met een in office bleeksysteem met een veilig percentage peroxide (B....Smile).Vlekjes gan dan niet weg maar omdat de rest er omheen lichter wordt valt het minder op . Je ziet er dan toch een stuk beter uit en je hoeft geen tandmateriaal op te offeren. Hou er ook rekening mee dat een facing, porcelein of composiet, niet eeuwig mee gaat.
ma, 01/16/2006 - 22:24 Permalink