HELP Ontstekingen na behandeling 'toeval' ??

Author:
janine35
Posted:
ma, 02/20/2006 - 16:45
Ik hoop dat ik er via dit forum achter kan komen of mijn rotgevoel over mijn tandarts terecht is. Zelf heeft hij het niet weg kunnen nemen...

Mijn vriend lag vorige week klaar om een kroon te laten plaatsen. Toen de tandarts hem erop wilde zetten merkte hij dat de kroon niet goed gemaakt was en terug moest naar de techneut. Hij had al voorbreidend werk verricht (in tandvlees gesneden enzo) toen hij daar achter kwam. Hij heeft toen de oude noodkroon/brug teruggezet - en ik kan me niet herinneren dan hij die eerst gesteriliseerd heeft maar weet dat niet 100% zeker.

De dag erop kreeg mn vriend opeens een grote ontsteking op die plek. Hij moet nu eerst een wortelkanaalbehandeling ondergaan voor de kroon erop kan. Mn vriend heeft heel erg het gevoel dat de ontsteking is ontstaan door de laatste behandeling.

Het is ook heel raar dat die wkb 'opeens' nodig is - als die kroon goed was geweest had die er nu gewoon op gezeten - er zijn in het voortraject zat fotos gemaakt en daarop was niks te zien.

Nu blijkt dat onder een andere kroon, die hij iets eerder liet zetten, óók al een ontsteking is ontstaan en een wkb nodig is. Toen die kroon geplaatst werd heeft hij heel erg veel pijn gehad maar dat was allemaal normaal zei de tandarts en had te maken met veranderde stand van de kiezen. Op die plek heeft hij eerder een wkb gehad (voor plaatsen kroon).

Anyway- de kronen van 5000 euro worden nu opeens 1500 euro duurder door extra wk behandelingen. Wij hebben het gevoel dat die ontstekingen zijn onstaan doordat de tandarts te hardhandig / niet schoon genoeg heeft gewerkt. En waarom kwamen die problemen pas op het laatste moment aan het licht?
Iemand enig idee wat ik hiermee aanmoet?

De tandarts zegt dat het onzin is dat het door de behandeling komt. Alsof t gewoon pech is. Misschien heeft hij gelijk - ik heb er gewoon te weinig ervaring mee / verstand van. Hoop dat iemand me kan helpen.
vV

1 behandelingen/irritatie aan het tandvlees heeft niets te maken met de zenuw in de kies. Ik denk dat dit toeval is.. Dat er een kroon op een kies moet betekent dat er al heel wat aan de hand is. soms is de zenuw te behouden, soms ook niet en wordt er vooraf een kanaalbehandeling gedaan. soms ook blijkt de inschatting verkeerd en moet er alsnog vanwege een ontsteking een kanaalbehandeling gedaan worden. Waar gehakt wordt vallen spaanders...
Overigens hoeft een noodkroon bij opnieuw c.q terugplaatsen niet gesteriliseerd te worden.

Ook als de kroon goed was geweest en erop had gezeten had die ontsteking op kunnen komen,helaas. Dan had de kroon misschien doorboord moeten worden om alsnog de kanaalbehandeling te kunnen doen.

Overigens: dat er voor 5000,= aan kronen gemaakt wordt, en voor 1500,= aan kanaalbehandelingen (al dan niet te voorzien) nodig zijn, zegt heel wat over de staat van het gebit voorafgaande aan de behandelingen.. ...

Soms gebeurt het wel eens dat iemand erg gevoelig is voor ontstekingen. ik heb ook een aantal patienten waarbij problemen ontstaan, ver voordat dit bij iemand anders zou gaan gebeuren. Het eigen lichaam van je vriend werkt hierin dus blijkbaar ook niet mee.

Maar om dat op het bordje van de tandarts te schuiven. vind ik wel wat ver gaan. Zo van een afstand te beoordelen blijft lastig, maar vooralsnog denk ik dat je vriend gewoon pech heeft. Wel zaak om bij komende behandelingen/kronen misschien iets minder terughoudend te zijn bij de keuze om al dan niet een kanaalbehandeling te starten.
ma, 02/20/2006 - 18:00 Permalink
janine35

bedankt voor je reactie. Ik zei al: ik heb nooit wat met de tandarts te maken gehad dus ik heb geen idee van hoe en wat. Als er al een sluimerende ontsteking zit, kun je dat dan niet zien op foto's?

Hij ging voor het eerst naar deze tandarts en die heeft 6 kiezen getrokken, paar wkb gedaan en toen op twee plekken een 3dubbele brug plus kroon. Die 5000 is alleen voor die bruggen/kronen en die 1500 voor de 2 laatste wkb's (1 door nieuwe kroon heen). Zullen wel de vaste tarieven zijn?
ma, 02/20/2006 - 18:26 Permalink
joek

Janine, ik heb iets soortgelijks meegemaakt.
Ik kreeg een brug op twee "levende" kiezen.
Helaas gingen beide kiezen ontsteken. Dus twee wkb's, een daarvan is helaas mislukt, de tweede is nog niet helemaal zeker.

Ik heb dus ook zo'n pech, en de wkb's zijn bij mij door verschillende tandartsen gedaan. Dus helaas gebeuren zulke dingen wel vaker.
Hoewel ik me ook kan voorstellen dat je aan je ta twijfelt.

Groetjes,
Joke
ma, 02/20/2006 - 18:54 Permalink
janine35

hoi Joek

wat een ellende he. We hadden eigenlijk geen idee waar we aan begonnen. Toen de kiezen werden getrokken en de eerste wkb's werden gedaan, begon de tandarts over de kronen (want anders zou het zonde van het werk zijn). Dan schraap je 5000 euto bijeen en denk je dat de kronen ook de kroon op het werk zijn. En dan krijg je dit...
ma, 02/20/2006 - 19:26 Permalink
Traveller

Dag Janine,

Even een paar replies terug naar je eerste vraag: het helpt jou misschien dat ik lals klant uit ervaring de opmerking van Vv kan ondersteunen. Sommige mensen krijgen idioot snel infecties, zonder dat iemand daar een misstap voor heeft begaan. Ik ben er zelf 1 van, ik heb werkelijk niets nodig om een abces of een infectie te krijgen. De ene mens is gewoon wat kwetsbaarder/vatbaarder dan de ander. Dat laat onverlet dat het vreselijk vervelend is en zeker een punt om te onthouden en actief mee te werken. Daarom wilde ik toch even reageren. Het is wellicht goed als je vriend het bij een volgende behandeling op voorhand meldt, dan kan de behandelaar aangeven hoe die daar rekening mee gaat houden. Los hiervan lijkt er gezien de vorige reacties nog wel een financieel vraagstuk te liggen.....Succes en sterkte!

Traveller :smt039
di, 02/21/2006 - 14:33 Permalink
vV

tja de financiele kant, ik begrijp 2 3-delige bruggen, en 2 kanaalbehandelingen? Of meer?

De 2 3-delige bruggen zijn ook vrij stevig berekend met 5000,= , kom ik met 2 4-delige bruggen niet eens aan toe, zeker gezien dit zonder de kanaalbehandelingen is.

Of zitten er nog meer behandelingen in dit bedrag?

Zo nee graag (per pm) de naam van deze tandarts, dan kan ik blijkbaar nog wat leren op het gebeid van declareren! :smt002
di, 02/21/2006 - 14:52 Permalink
Traveller

Da's inderdaad een oplossing, goeie bal. Ik ben ook wel eens preventief op de antibiotica gezet door een andere arts voor een operatie. Het is wel even zoeken wat voor jouw vriend werkt. Maar dat is de moeite hoor! Stom als het zal klinken na jullie onfortuin met deze behandelingen: ik vind het wel een opluchting om te weten dat ik heel slecht genees. Ik kan er nu immers in ieder geval rekening mee houden!

Groet en heel veel succes!
Traveller :smt006
di, 02/21/2006 - 15:02 Permalink
janine35

Bedankt voor de tip van de antibiotica.
Ja die 5000 (eigenlijk 4800..) is echt alleen voor de kronen en bruggen.
de 1500 voor de 2 wkb' is een inschatting - 500 voor de simpele (niet eeder behandeld en kroonloos) en 1000 voor die door de kroon heen.
Maar ik merkte dat mijn tandarts voor mondhygieniste ook de beruchte plaquescore opvoert terwijl ik nooit kleurstof in mn mond heb gehad.

Ik voel me net zo als bij de garage: je hebt t onbestemde gevoel dat je op kosten gejaagd wordt maar je hebt er niet genoeg verstand van...

DJ: De 'rubberdam' staat op het lijstje van te verwachten kosten. Maar geen idee wat het eigenlijk is....
di, 02/21/2006 - 19:22 Permalink
Traveller

Dag Janine,

Wat betreft genezen en infecteren helpt de homeopathische hoek ook nog wel eens. Het is voor een aantal mensen nl. een soort "systeemfout" waar je ook structureler iets aan kunt doen.

Als ik jou zo beluister en de reacties van Robinson en vV zie over de hoogte van de rekening dan is misschien een second opinion een idee? Of met je tandarts gaan praten en hem laten uitleggen hoe en wat op de rekening. Als laatste redmiddel kun je natuurlijk altijd een andere tandarts zoeken als jullie het idee hebben dat het vertrouwen toch wel erg kwijt is. Hoewel dat laatste denk ik echt de nooduitgang is, is het wel goed om jezelf in gedachten die vrijheid te gunnen!

Heel veel succes :smt023 en laat even weten hoe je vaart?!

Traveller
wo, 02/22/2006 - 07:48 Permalink
vV

persoonlijk lijkt het mij beter eerst uitleg aan de tandarts te vragen, en eventueel zou je de begroting met alle specificaties (dus ook de elementnummers e.d.) hier te plaatsen, dan kan e.e.a. makkelijker beoordeeld worden, want nu slaan we met z`n allen nog steeds een gat in de lucht daarover, en ventileren wel vermoedens, zonder dat deze bevestigd worden. dus blijven het vooralsnog vermoedens.
wo, 02/22/2006 - 08:08 Permalink
dj

Inderdaad, de hele lijst heb je eigenlijk nodig om de kosten te kunnen beoordelen (en dan nog).

Over homeopathie schreef ik hier eerder dit:

Het officiele standpunt van tandarts.nl is dat er geen wetenschappelijke grond is aan te nemen dat middelen die gebruik maken van zéér lage verdunningen "werkzame stof" werkt. Deze theorie is wel belangrijk in de homeopathie.
Opgemerkt moet wel worden dat de homeopathie ook veel gebruik maakt van kruidengeneeskunde waarbij plantenextracten in relatief hoge doseringen worden gebruikt. Deze toepassing van kruidengeneeskunde is op zich niet specifiek voor homeopathie, daar waar effect van de extracten aannemelijk is kan in principe gewoon van "reguliere farmacie" gesproken worden.
Ook de aanname dat een plantaardig geneesmiddel inherent veiliger is dan andere geneesmiddelen heeft geen wetenschappelijke basis, integendeel, er zijn vele zeer giftige plantenextracten.
wo, 02/22/2006 - 10:14 Permalink
janine35

Wat er m.b.t. de kronen/bruggen op staat is:

c29 Modellen (23,40) 3x
r25 Kroon spec prep (206) 5x
a10 anesthesie (11,70) 10x
v40 medicament (4,70) 15x
r73 aanbr. extra retentie cq (18,70) 5x
v30 sealing eerste element incl etsen (21) 3x
v35 sealing lg element zelfde zitting (11,70) 2x
g15 extra voor beethoogte (23,40) 2x
r40 brugtussendeel 1e dum (140,50) 2x
r55 gipsslot met extra afdruk (23,40) 2x
r45 2e en vlg dummiy in zlfd brugdeel (70,20) 2x
R00 techniekkosten kroon en brugwerk 2.840


4810 euro totaal alles volgens mij gewoon standaardtarief.

Van de wkb heb ik geen goeie begroting. In een folder staat dat de kosten normaal 500-100 euro zijn.

hebben julie er wat aan ?

en wat is nou een rubberdam??
wo, 02/22/2006 - 11:09 Permalink
Traveller

@DJ: dat is een mooi, veilig standpunt, dat nergens stof op zal doen waaien. Dat laat wel onverlet dat voor een aantal klachten homeopathie goede resultaten boekt en inmiddels door de in het westen reguliere geneeswijze als een steeds geaccepteerde aanvulling wordt gezien. Het gaat wat mij betreft te ver off topic om daar hier een discussie over op te starten, wel wil ik opmerken dat mijn punt is en blijft dat je bij een niet regulier genezend lichaam een goede zoektocht in moet zetten om jezelf te helpen te genezen. Immers, het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam staat in de homeopathie centraal. Dat is het laatste wat ik er in dit topic over wil zeggen, anders gaan we off topic en daar is de topic starter niet mee geholpen.

Janine, ik weet niet precies genoeg wat een rubberdam is om mij te wagen aan een uitleg. Sorry.

Traveller
wo, 02/22/2006 - 11:39 Permalink
janine35

Hoi Traveller
heb je misschien een tip mbt homeopathie. we willen alles proberen.
mn vriend heeft nu wéér een dikke wang van de laatste wkb...
het gaat maar door.
wo, 02/22/2006 - 11:53 Permalink
robinson

Wat er m.b.t. de kronen/bruggen op staat is:

c29 Modellen (23,40) 3x
r25 Kroon spec prep (206) 5x
a10 anesthesie (11,70) 10x
v40 medicament (4,70) 15x
r73 aanbr. extra retentie cq (18,70) 5x
v30 sealing eerste element incl etsen (21) 3x
v35 sealing lg element zelfde zitting (11,70) 2x
g15 extra voor beethoogte (23,40) 2x
r40 brugtussendeel 1e dum (140,50) 2x
r55 gipsslot met extra afdruk (23,40) 2x
r45 2e en vlg dummiy in zlfd brugdeel (70,20) 2x
R00 techniekkosten kroon en brugwerk 2.840


4810 euro totaal alles volgens mij gewoon standaardtarief.

Van de wkb heb ik geen goeie begroting. In een folder staat dat de kosten normaal 500-100 euro zijn.

hebben julie er wat aan ?

en wat is nou een rubberdam??


Techniekkosten erg hoog, maar kan als het lab. duur is.
10 x anaesthesie is ook wat optimistisch, is het kroon/brugwerk in onderkaak of bovenkaak gesitueerd?
Onderkaak heb je genoeg aan 1 verdoving, bovenkaak zou je per brug met 2 verdovingen kunnen volstaan.
Verder het aanbrengen van retentie, zit vlg. mij gewoon in het tarief van R25 verdisconteerd.
Ik heb het iig nog nooit gebruikt.
Aanbrengen medicament, neem aan behandeling gevoelige tandhalzen, dus los stand van het kroon-brugwerk.
Met Rubberdam isoleer je de tand of kies zodat er geen speekselcontaminatie kan optreden.
Het is een rubber velletje wat geperforeerd wordt en je over het tandje heentrekt, dit wordt met klemmetje vastgezet en de rubberdam wordt verder gefixeerd middels een speciaal frame.
wo, 02/22/2006 - 12:19 Permalink
Traveller

Ha Janine,

Jeetje, wat ongelooflijk vervelend voor hem en voor jou, je wordt daar zo verschrikkelijk moe van!

Ik kan je noemen wat voor mij heeft geholpen, maar het is voor iedereen anders denk ik. Wat ik wel kan zeggen: je komt er nooit helemaal vanaf, het lijkt wel een "systeemfout" te zijn, aangeboren kwetsbaarheid die in een aantal opzichten ook te koesteren is. :smt002

Dingen die voor mij hebben geholpen zijn bepaalde kruidencombinaties om mijn weerstand te verhogen (niet lekker, werkte wel), een aantal acupunctuursessies (goed te doen, zelfs voor iemand zoals ik die als de dood is voor naalden), een dieet waarin veel groenten en fruit voorkomen en geen vlees en manuele lymfendrainage. Dat laatste valt overigens niet onder homeopathie, maar gewoon onder reguliere, westerse geneeswijze. Je lymfenstelsel is van grote invloed op je algehele vermogen om te herstellen. De combinatie van die zaken heeft mij in ieder geval door twee operaties heen geholpen waar ik eerder reuze-abcessen had geproduceerd. Daarnaast is er nog een aantal andere zaken aan te wijzen waardoor ik durf te stellen dat het werkt voor mij. Maar dat is mij even te persoonlijk om hier te melden.

Wel weet ik inmiddels ook dat het nooit helemaal over gaat en dat ieder lichaam zo zijn eigen redenen heeft om op een bepaalde manier op een behandeling te reageren. 90% reageert klaarblijkelijk op een gelijksoortige manier, en dan heb je nog 10% overig die er gelijk ikzelf gewoon niets van begrepen heeft hoe je nou zou moeten reageren :-? maar wel vreselijk zijn best doet.

Wat naast "middelen" om te beginnen misschien al helpt is de erkenning zoals vV die al heeft gegeven dat sommige mensen gewoon slechter/langzamer genezen. Ga niet met een arts in zee die hier niet naar wil luisteren/niets van wil horen. Iemand die het wel begrijpt en serieus neemt, heeft vaak zelf ook al een aantal mogelijkheden. Wie weet kan vV je hier nog helpen, want ik ben hooguit een ervaringsdeskundige en heb natuurlijk ook maar beperkt inzicht en overzicht. Wat je zou kunnen doen: een afspraak maken bij een huisarts die ook homeopaat is voor een homeopathis consult. Dat is wel een combinatie die te vertrouwen is. Dan kan je vriend eens kijken waar bij hem welllicht een sleutel ligt. Maar echt: een gouden oplossing is er niet (voor het moment in ieder geval, of ik heb um nog niet gevonden :o )

Tot slot: preventief antibiotica is misschien ook een mogelijkheid. Maar dat vind ik persoonlijk wel een hele radicale, waar je spaarzaam gebruik van moet maken. Wat zegt jullie tandarts ervan?

Ik hoop dat dit een beetje helpt. Heel veel sterkte, hou vol, er komt zeker weten ook weer een eind aan deze ellende al duurt het wat langer :smt039
Traveller
wo, 02/22/2006 - 12:24 Permalink
robinson

Acupunctuur, homeopathie, Jomanda en andere dingen ten spijt( met alle respect :smt002 ),
als een zenuw door wat voor reden beschadigd is zul toch vroeg of laat die zenuwkanaalbehandeling moeten laten doen.
En dit heeft niets met weerstand of overgevoeligheid te maken.
Wil ze niet de kost geven die bij een zenuwontsteking gaan spoelen met kamillethee....
wo, 02/22/2006 - 12:43 Permalink
Traveller

Jaha, maar dat was volgens mij ook niet de vraag. Vraag was dacht ik hoe je een noodzakelijke behandeling doorkomt met respect voor de handleiding van je eigen lichaam. Het gaat dus niet om een andere oplossing dan een zenuwbehandeling, maar wel over hoe je die zenuwbehandeling doorkomt. Helder? Jomanda en homeopathie...mmm, jammer dat die vergelijking altijd weer wordt getrokken, ook al is het bij wijze van geintje.

Traveller
wo, 02/22/2006 - 12:57 Permalink
vV

ik kan mij vinden in de door Robinson in rood geplaatste kanttekeningen bij de begroting.
Zo veel V40 lijkt mij onzin, evenals anaesthesie. Daar zijn richtlijnen voor: bovenkaak per 2 tanden/kiezen 1x, onderkaak kiezen met 1x! front eventueel apart. Dus niet het aantal gebruikte carpules tellen, of het aantal keren dat de naald erin gaat, of het totale aantal kiezen wat verdoofd moet worden.
extra retentie: kan van toepassing zijn bij erg korte stompen, of een korte klinische kroon (het deel wat boven het tandvlees uitsteekt), maar ik heb dit ook nooit gebruikt, dat zet je er gewoon in onder R25 vallend.

C29 modellen vind ik ook wat overdreven, het maken van het tegenmodel is gewoon gevat in R25, en dan 3x helemaal. Wellicht 1x voor studiemodel vooraf, maar als er aan de tegenoverliggende zijde niets gecorrigeerd wordt kan je dit model vervolgens gewoon als tegenmodel gebruiken..

Mijn conclusie: als hij zijn werk net zo goed doet als dat ie de tarievenlijst kent hoef je je geen zorgen te maken. Kan wat goedkoper, maar kan ook duurder..

Kwaliteit zal in de mond beoordeeld moeten worden.
wo, 02/22/2006 - 13:14 Permalink
janine35

heel erg bedankt voor de 'second opinion'. De kronen zitten boven, dus die verdovingen kan misschien wel? en als leek denk ik: als die extra retentie al onder de kroon zelf valt, dan zal er geen aparte code voor bestaan?

Ik denk dat het gezien jullie reacties weinig zin heeft om met de tandarts in discussie te gaan over de rekening. Denk dat hij er erg sjacherijnig van zal worden als ik ga zeuren over aantallen verdovingen en medicamenten en dat schiet ook niet op. Ik hoop inderdaad dat hij wel kwaliteit levert voor die prijs en daar maakte ik me zorgen over.

Ik vind nog steeds dat de tandarts te ruw is en tekort schiet als het gaat om voorlichting (hij wordt geiiriteerd als je niet direct snapt wat hij bedoelt). Maar ik raak er wel steeds meer van overtuigd dat die ontstekingen niet echt zijn schuld zijn. Hij had wél vooraf kunnen melden dat dit kan gebeuren als je kronen neemt en dat het geen fluitje van een cent is.

Wat zouden jullie trouwens normale, gematigde techniekkosten vinden ?

En is het normaal dat mensen bij meerdere tandartsen begrotingen aanvragen voor ze kronen nemen? Ik heb daar helemaal nooit aan gedacht.
wo, 02/22/2006 - 14:15 Permalink
vV

wat betreft de risico`s op kanaalbehandelingen: hoort een beetje bij de voorlichting van zo`n uitgebreide behandeling, daarvoor neem je de tijd. Niet alleen om het behandelvoorstel en de kosten te bespreken, maar ook om eventuele alternatieven en risico`s aan te halen. En daar mag je dan ook geld voor rekenen, excl foto`s en modellen toch ruim 80,=.

En daarom zal het niet zo vaak gebeuren dat mensen rond gaan bellen voor offertes, daar reken ik toch geld voor. In tegenstelling tot een aannemer of garagbedrijf mogen wij de hiervoor bestede tijd in rekening brengen. De enkele keer dat we de vraag krijgen ziet men ervan af na voorlichting over de kosten voor het maken van de begroting.

Daarnaast is mijn eis dat iemand zich dan wel inschrijft in de praktijk, en niet alleen maar komt om de zaak op te laten knappen, alleen omdat ik misschien iest goedkoper ben dan een ander.. (die in zijn begroting geen buffer voor onvoorzien inbouwt terwijl ik dat wel doe...Het is tenslotte een begroting , ik kan en mag daarvan afwijken, zowel naar boven als naar beneden. Naar boven uiteraard met info naar patient dat het tegenvalt.) voor de risico`s op een endo bouw ik altijd marge in, evenals voor tegenvallende techniekkosten.

Mijn technieker die rekent voor een 3 delige brug met goud als basismetaal ongeveer 750-800,=, dus 2x is 1500,= tot 1600,= Maar ik zag 5x R25, dus ook nog een lossen kroon 250,= . Zeg maar een 1800,=.
Dus een aanzienlijk verschil.. Iets duurder wanneer zirconium basis, dus zeg maar 2000,= samen dan.

Wat ik op de begroting niet tegenkom is de opbouw/vullingen die aan de pijlerkiezen gedaan moeten worden? of liet hij de oude vullingen zitten? geen probleem als hij ze zelf redelijk recent gelegd heeft overigens.
wo, 02/22/2006 - 15:06 Permalink
robinson

Jaha, maar dat was volgens mij ook niet de vraag. Vraag was dacht ik hoe je een noodzakelijke behandeling doorkomt met respect voor de handleiding van je eigen lichaam. Het gaat dus niet om een andere oplossing dan een zenuwbehandeling, maar wel over hoe je die zenuwbehandeling doorkomt. Helder? Jomanda en homeopathie...mmm, jammer dat die vergelijking altijd weer wordt getrokken, ook al is het bij wijze van geintje.

Traveller


Mag jij mij vertellen, ben ik wel benieuwd naar welk homeopatisch middel hier helpt.
:smt003
Denk dat je eerder baat hebt bij een kundig behandelaar, die ook nog eens goed uitlegt wat ie doet, gedaan heeft en wat je nog verwachten kunt.
Blijkt dat dan de post-operatieve pijn meevlt en goed met normale medicatie te onderdrukken is.( Paracetamol,Brufen)

@vV
Wij hanteren €225-250 per deel aan techniekkosten.
wo, 02/22/2006 - 19:32 Permalink
janine35

Die techniekkosten verschillen dus gigantisch. En worden vaak niet of beperkt vergoed. Het lijkt me dat je wel MOET rondshoppen voor je tot 'aankoop' overgaat - anders ben je aan de wilden overgeleverd.

Jammer dat het kennelijk toch niet gebruikelijk is om offertes bij meerdere tandartsen aan te vragen (of dat de tarieven niet doorzichtiger zijn). Dat zou misschien ook teleurstellingen of ontevredenheid achteraf kunnen voorkomen. Ik baal best van die hoge techniekkosten.

Er zou een kieskeurig voor (tand)artsen moeten bestaan - met recensies en ervaringen van 'klanten'. Kan je zelf kwaliteit en kosten afwegen. Maar ja daar zullen artsen zich wel met hand en tand tegen verzetten?
vr, 02/24/2006 - 01:19 Permalink
vV

een kieskeurig voor tandartsen komt eraan, maar die zal alleen op kwaliteit gericht zijn, en niet op prijs.

Rondschoppen mag, maar ik denk dat je geen tandarts bereid zult vinden hier gratis en voor niks een half uur en zeer waarschijnlijk meer voor te gaan zitten, zelfs niet voor 85,= wanneer de kans heel groot is dat ze de klus misschien niet eens krijgen (bij deze prijsstelling ga ikervan uit dat een rondschoppende patient in ieder geval zelf de foto`s en modellen meeneemt, anders moet tenslotte elke tandarts die opnieuw maken, en dan verdubbelt dit bedrag.). Die tijd besteden wij nu eenmaal toch liever aan eigen patienten. Ik in ieder geval wel.

Het kost nu eenmaal veel tijd om een juiste inschatting van de noodzakelijke behandelingen te maken, risico`s inschatten, een zo sluitend mogelijke begroting opstellen, en alles uitleggen. eventueel ook nog plan voor alternatief. Dan ben je goed bezig maar ook minimaal 45 minuten stoeltijd en 30-60min achter je bureau kwijt.
vr, 02/24/2006 - 18:45 Permalink
Basset

Voor wat betreft de omvang van deze behandeling is elke tandarts verplicht om een offerte af te leveren (en deze best door de patient ondertekend terug te laten sturen voor aanvang behandeling)

Voor wat de gepubliceerde codelijst betreft staan daar een flink aantal codes op (oa sealing) die met de bruggen zelf niets te maken hebben.

Voor zover ik kan lezen gaat het om een negental kronen. AAn een 3 gram per kroon en met een hoog goudlegering van 24 euro per gram kan je al een rekening maken van de materiaalprijs van de brug alleen zonder de arbeidskosten om ze te maken en porselein aan te brengen.

In tandtechniekkosten heb je een brede waaier, voor 83 euro per tand heb je al een kroon in tandtechniek - die maken ze wel in een oostblokland en daar zir geen gram goud in maar roestvrij staal. Of dit roestvrij staal een probleem is? In de Franstallige landen van Europa wordt nagenoeg 80 procent der kronen hiervan gemaakt. Hier mag het niet en moet het een edelmetaallegering zijn.

Bij elke behandeling hoe klein ook kan een tandzenuw sterven - dit kan zelfs met een heel kleine vulling gebeuren - vergeet niet dat tandheelkundige behandelingen in wezen een onnatuurlijk proces zijn - boren maakt niet deel uit van een lichaamsfunktie - geen enkele gebruikt produkt is een lichaamseigen produkt. Een stapeling van risico s dus. Trouwens wanneer een tijdelijke kroon een weekje niet helemaal vast zit kan het al telebingo zijn voor de tandzenuw ....
vr, 02/24/2006 - 19:19 Permalink