reinigen opbeetplaat?

Author:
che
Posted:
wo, 03/08/2006 - 13:19
Hoe reinig je een opbeetplaat? Gewoon wat water? Wie weet de het middel een methode? Thanks.
che

Ja, hier een citaat:

een 'bitje' (ook wel splint of opbeetplaat genoemd) is een mogelijkheid. Het beschermt in ieder geval je gebit tegen schade door knarsen of klemmen, maar of het ook helpt om van de geluidsoverlast af te komen betwijfel ik eigenlijk. Ik knars zelf wel minder sinds ik een splint heb, maar je moet er geen wonderen van verwachten dat het meteen helemaal over is.
vr, 03/10/2006 - 01:27 Permalink
Lieneke

Instructie bij splinttherapie

Inleiding

Bij u werd een splint geplaatst in verband met pijn of problemen bij het bewegen van de kaak.
Een splint kan om meerdere redenen worden voorgeschreven. Ontlasting van de kaakgewrichten, ontspanning van kauwspieren of bescherming van tanden en kiezen tegen de gevalgen van knarsen zijn de meest voorkomende redenen.

Klachten

De eerste dagen na het plaatsen van de splint kunt u meer last krijgen van de klachten waarvoor u behandeling zocht. Ook kunnen zich nieuwe klachten voordoen. In de meeste gevallen zullen uw tanden en kiezen wat gevoeliger zijn. Vooral bij het indoen van de splint, maar ook bijvoorbeeld bij het eten zonder splint. Zelfs kunt u het gevoel krijgen dat uw tanden en kiezen een beetje los gaan staan. Dit hoort allemaal bij het gewenningsproces waar u doorheen moet.
Na drie tot vijf dagen merkt u dat deze aanpassingsproblemen geleidelijk verminderen.

Hygiene


Uw tanden en kiezen worden tijdens het dragen van de splint gedeeltelijk afgedekt. De zelfreinigende werking van het gebit vervalt dan voor een deel. Daarom is het extra belangrijk uw gebit en tandvlees goed te poetsen. Ook de splint zelf moet regelmatig goed worden schoongemaakt. Het beste kunt u dit doen door de splint van binnen en van buiten met een harde borstel en zeep te schrobben. Daarn spoelt u hem af onder koud of lauw stromend water. Gebruik nooit heet water omdat de kunsthars van de splint hierdoor kan vervormen.

Dragen

Het is de bedoeling dat u de splint draagt gedurende de nacht/overdag/als u knarst of klemt*, of verwacht dit te gaan doen. Wij raden u aan de splint niet te dragen tijdens de maaltijd, bij het sporten en tijdens telefoneren. Deze functies zijn moeilijk uit te voeren met een dergelijk apparaat in de mond.
Als u de splint niet draagt moet u hem vochtig bewaren.
Laat uw splint nooit slingeren, vooral huisdieren zijn er gek op.

Controle

U hebt afspraken voor vervolgcontrole gekregen. Tijdens deze controle wordt nauwkeurig gekeken of bij dichtbijten uw tanden en kiezen overal gelijkmatig contact op de splint maken.
Indien nodig worden door de behandelaar correties uitgevoerd. Het kan zijn dat hierbij de splint plaatselijk erg dun wordt en dat direct of korte tijd later op die plaats een gaatje ontstaat. Dit is geen probleem en zeker geen reden om de splint niet meer te dragen. U hoeft zich in dat geval ook niet eerder dan afgesproken te melden voor controle.

Vervolg

Om te kunnen beoordelen of deze behandeling voor u het juiste effect heeft, is het belangrijk dat u nauwkeurig aangeeft wat u ervaart.
Het verdient aanbeveling dat u zowel van uw klachten als van de momenten van het dragen van de splint dagelijks een korte aantekening maakt en deze aantekeningen bij uw volgende bezoek meeneemt.
Wees vooral eerlijk over de momenten waarop uw de splint draagt. Hierdoor maakt u het voor de behandelaar gemakkelijker om op verbetering gerichte correcties bij de behandeling door te voeren.

Resultaat

In het algemeen mag binnen acht tot twaalf weken een positieve reactie op het plaatsen van een splint worden verwacht. Als dit niet het geval is, wordt opnieuw overlegd en beoordeeld in hoeverre voortzetting van deze behandeling zinvol kan zijn.
vr, 03/10/2006 - 06:46 Permalink
antje

Ik leg mijn opbeetplaat iedere ochtend in een bakje water en zo'n 2 keer in de week in een steradentoplossing. 's Avonds voor het indoen even goed borstelen en dan is het weer als nieuw!
Succes
vr, 03/10/2006 - 11:49 Permalink