Voor onze zoon (14) is een behandelplan opgesteld omdat hij een overbeet heeft. Eerst krijgt hij een beugel waarna een kaakoperatie zou moeten volgen. Nu vinden wij het op dit moment niet nodig om nu al te besluiten of deze operatie door zou moeten gaan, we willen eerst het resultaat v/d beugel afwachten.
De orthodontist neemt hier echter geen genoegen mee en zegt dat als wij nu geen beslissing nemen over de operatie dat wij dan maar moeten uitzien naar een andere orthodontist.
Mag hij dit zomaar eisen?
De orthodontist neemt hier echter geen genoegen mee en zegt dat als wij nu geen beslissing nemen over de operatie dat wij dan maar moeten uitzien naar een andere orthodontist.
Mag hij dit zomaar eisen?
Dus eigenlijk vraagt u hem een behandeling in te zetten zonder dat hij weet hoe het verder gaat, oftewel hij weet niet welk behandelplan hij moet gaan inzetten.
Doet hij de behandeling uitgaande van wel een operatie, en de operatie wordt niet gedaan is het resultaat niet optimaal, andersom ook....
Ik denk dus dat het wijs is dat u vooraf de keuze bepaalt wel of geen operatie, maakt u het de orthodontist gemakkelijker mee, en voorkomt dat u achteraf geconfronteerd wordt met of een tegenvallend resultaat, of noodzakelijke herbehandeling.
Wellicht moet u e.e.a. nog eens goed met de orthodontist doorspreken, ik proef een slechte communicatie.
succes
Wij vinden het voldoende als de tanden rechtgezet worden.
Een hulpverlener / zorgverlener is niet verplicht een behandeling uit te voeren waar hij/zij niet achterstaat. Gaat het vervolgens niet goed (en die kans is zeer groot) is hij / namelijk wel aanspreekbaar voor wat er wel gebeurd is.
Bij een dermate grote afwijking waar een operatie noodzakelijk is, is de scheefstand van de tanden wel het minste probleem....
Overigens: het is mij in de praktijk gebleken dat zeer veel mensen waarbij een dergelijke afwijking makkelijker op het meest geschikte moment uitgevoerd had kunnen worden, maar waarbij dit om welke reden dan ook niet gebeurd is, dit later alsnog (willen) laten doen. Hier zijn meerdere redenen voor, de belangrijkste is onzekerheid door de grote overbeet, moeilijk aan kunnen gaan van relaties, o.a.
Het is uiteraard aan u of u dat uw kind aan wilt doen, ik denk persoonlijk dat op deze leeftijd hij een zeer grote stem zou moeten hebben, ook omdat bij een dergelijke aangeboren afwijking bij behandeling nu de kosten (grotendeels) vanwege de omvang van deze aangeboren afwijking voor rekening van de basisverzekering (onder bijzondere tandheelkunde) zullen vallen. Er is dus in ieder geval geen financieel argument het nu niet te doen.
succes met uw beslissing
Ik vindt ook dat de informatie moet worden gegeven over deze mogelijkheden. Als de patient en ouders dan op basis van die gegevens besluiten de operatie niet te laten doen dan is daar mijnsinziens niets mis mee. En beginnen we met een compromis, met tevens minder kans op complicaties EN veel minder kosten.
Mijn advies: zoek een tweede mening of een andere orthodontist die het wel aandurft u de speelruimte te geven.
Overigens liet onze tandarts weten dat als het zijn kind was, hij een operatie zeker zou weigeren.
Er wordt echt niet geopereerd voor je zoon is uitgegroeid. Dat zou een vreemd instabiel reslutaat opleveren.
Navragen is echt zinvol!
Zie: http://www.nmt.nl/nmt/website/nt.nsf/System/6A70AFA354BB15DDC1256B44003B1FAA
7mm. klasse II occlusie,
sagittale overbeet van 13 mm
verticale overbeet van 80%
eversie en spacing in het bovenfront
convex profiel en smalle bovenkaak
Een neefje krijgt eenzelfde behandeling, ook op 15-jarige leeftijd.
We wonen in omgeving Apeldoorn